07 juni 2022

Michael Head & The Red Elastic Band - Dear Scott

De Britse muzikant Michael Head behoort inmiddels al enkele decennia tot de beste Britse songwriters en dat hij dit kunstje nog niet verleerd is laat hij horen op het wederom prachtige Dear Scott
Het lukte niet met Pale Fountains en ook de albums van Shack kregen, ondanks geweldige recensies, niet de brede steun die de Britse muzikant Michael Head zo verdient. De muzikant uit Liverpool is het afgelopen decennium niet meer zo heel productief, maar als hij een album maakt is het goed. Het deze week verschenen Dear Scott staat vol met popsongs die je na één keer horen niet meer wilt missen. Het zijn popsongs met flarden uit het verleden van Michael Head en flarden van een aantal smaakmakers uit de jaren 80. Het zijn ook popsongs vol zonnestralen, die hier en daar een vleugje nostalgie bevatten, maar ook fris en eigentijds klinken. Michael Head blijft een held.


De naam Michael Head zal niet bij iedere muziekliefhebber een belletje doen rinkelen en dat is ook niet zo gek, want op een of andere manier kreeg zijn muziek nooit de waardering die deze muziek al enkele decennia verdient. Michael Head draait al mee sinds de jaren 80 en behoort in kleine kring tot de muzikale (cult)helden, maar het grote succes bleef altijd uit. 

Halverwege de jaren 80 voerde hij de band Pale Fountains aan, die de belofte nooit waarmaakte en na twee albums uit elkaar viel. Michael Head formeerde hierna de band Shack, die tussen 1988 en 2006 zowaar nog kwam tot vijf albums (bij vijf platenmaatschappijen). Het zijn albums die Michael Head hadden moeten scharen onder de smaakmakers van de Britpop, maar geen van de albums van Shack was echt succesvol, waardoor ze niet verder kwamen dan de status van cultklassieker. 

Michael Head maakte in 1998 ook nog een briljant folky en psychedelisch soloalbum met zijn band The Strands (The Magical World Of The Strands), maar ook dit album werd nauwelijks opgemerkt. Een jaar of vijf geleden maakte de Britse muzikant met zijn nieuwe band The Red Elastic Band het ook weer prachtige Adiós Señor Pussycat, maar ook hiermee zal hij weinig nieuwe zieltjes hebben gewonnen. 

Michael Head en zijn band keren deze week terug met Dear Scott en ik heb de hoop opgegeven dat de Britse muzikant met zijn nieuwe album de wereld gaat veranderen, al is het maar omdat het album in de meeste releaselijsten genoegen moet nemen met een zeer bescheiden plek of zelfs volledig ontbreekt. Het is doodzonde, want ook op Dear Scott laat Michael Head weer horen dat hij behoort tot de beste Britse songwriters aller tijden. 

Michael Head zette zijn eerste stappen in de muziek in de jaren 80 en invloeden uit dit decennium spelen nog altijd een zeer voorname rol in zijn muziek. Ook op Dear Scott tovert de Britse muzikant weer het ene na het andere memorabele popliedje uit de hoge hoed. Het zijn popliedjes die herinneren aan bands als The Smiths, Prefab Sprout, Aztec Camera, The Style Council en Lloyd Cole & The Commotions, maar ze herinneren natuurlijk ook aan al het moois dat Michael Head heeft gemaakt met Shack. 

Het zijn voornamelijk invloeden uit de Britse popmuziek die zijn te horen op Dear Scott, maar de muziek van Michael Head doet me ook altijd wel wat denken aan de Australische band The Go-Betweens, een volgende vergelijking die iedere muziekliefhebber heel nieuwsgierig zou moeten maken naar Dear Scott van Michael Head & The Red Elastic Band, dat hier en daar overigens ook is voorzien van een vleugje Amerikaanse Westcoast pop. 

Dear Scott staat vol met popliedjes die zich onmiddellijk opdringen en ook onmiddellijk aangenaam verleiden en vermaken. Het zijn popliedjes met het soort gitaarloopjes dat Johnny Marr speelde in zijn beste dagen, maar de popsongs van Michael Head klinken door aangename koortjes en strijkers en blazers ook altijd verrassend zonnig en zorgeloos. 

Het zijn vooral invloeden uit het verleden die doorklinken op het nieuwe album van Michael Head, maar het zijn popliedjes die ook in 2022 fris klinken, wat ook de verdienste is van de briljante productie van groot Michael Head fan Bill Ryder-Jones. Er moest lang gewacht worden op nieuw materiaal van de zwaar onderschatte Britse muzikant, maar ik heb er weer twaalf favoriete Michael Head songs bij. Erwin Zijleman


Dear Scott van Michael Head & The Red Elastic Band is verkrijgbaar via de Mania webshop: