18 oktober 2023

Kelly Hunt - Ozark Symphony

De Amerikaanse muzikante Kelly Hunt verrijkt het door haar banjo gedomineerde geluid van haar debuutalbum met flink wat andere instrumenten en extra invloeden, wat een veelzijdig rootsalbum van een hoog niveau oplevert
Je moet een zwak hebben voor Appalachen folk om te kunnen genieten van de muziek van Kelly Hunt uit New Orleans, Louisiana, en enige liefde voor de banjo kan ook zeker geen kwaad. Wanneer aan deze voorwaarden is voldaan is Ozark Symphony, nog meer dan Kelly Hunt’s debuutalbum Even The Sparrow uit 2019, een album vol muzikaal vuurwerk. En een album vol vocaal vuurwerk, want de Amerikaanse muzikante is niet alleen virtuoos op de banjo, maar beschikt ook over een geweldige stem. Het levert een ijzersterk album op, dat nog net wat beter en vooral een stuk veelzijdiger is dan het terecht zo geprezen debuutalbum van Kelly Hunt uit 2019.



Even The Sparrow, het debuutalbum van de Amerikaanse muzikante Kelly Hunt, legde ik in het voorjaar van 2019 vrijwel onmiddellijk naast me neer. Het door de banjo van Kelly Hunt gedomineerde album liet zich vooral inspireren door traditionele bluegrass en stokoude Appalachen folk en dat is soms mijn ding, maar meestal niet. Ik gaf het album pas een eerlijke kans toen het een half jaar later opdook in een aantal aansprekende jaarlijstjes, die verder vooral gevuld waren met persoonlijke favorieten. 

Nadat ik het album vaker en met meer aandacht had beluisterd, viel ik alsnog voor de muzikale charmes van Kelly Hunt. De in Memphis, Tennessee, opgegroeide muzikante maakte opeens wel indruk met de wijze waarop ze haar ruim honderd jaar oude banjo bespeelde en maakte bovendien indruk als zangeres met haar behoorlijk indringende maar ook bijzondere stem. De songs van de Amerikaanse muzikante bleken bovendien op zeer fraaie wijze versierd met accenten van andere instrumenten, waaronder de viool en de pedal steel. Het waren ook songs vol passie en vuur, waardoor Kelly Hunt absoluut iets toevoegde aan de door traditionele bluegrass en Appalachen folk beïnvloede muziek van dat moment. 

De Amerikaanse muzikante, die haar vorige thuisbasis Kansas City inmiddels heeft verruild voor New Orleans, Louisiana, keert deze week terug met haar tweede album, Ozark Symphony. Omdat Even The Sparrow me nog minstens net zo dierbaar is als aan het eind van 2019, was het nieuwe album van Kelly Hunt voor mij dit keer verplichte kost. Ook van wennen was dit keer geen sprake, want Ozark Symphony klonk direct vertrouwd. 

Dat laatste betekent zeker niet dat Kelly Hunt geen stappen zet op haar nieuwe album, want dat doet de Amerikaanse muzikante wel. Ozark Symphony bevat een aantal vertrouwde ingrediënten, waaronder natuurlijk de oude banjo van Kelly Hunt, haar krachtige stem en de invloeden uit de Appalachen folk en de bluegrass, maar het is ook een ander album dan zijn voorganger. 

Op haar nieuwe album bestrijkt Kelly Hunt allereerst een wat breder palet. Er zijn wat meer invloeden uit de folk van recentere datum en ook invloeden uit de Keltische en de Cajun muziek hebben iets aan terrein gewonnen. Ozark Symphony is vooral rijker en veelzijdiger ingekleurd dan het debuutalbum, want naast de banjo’s van Kelly Hunt is er ook ruimte voor akoestische en elektrische gitaar, staande bas, cello, viool, accordeon, trompet, mandoline, klokkenspel, fluit, wat traditionele instrumenten en achtergrondvocalen (onder andere van Rachel Sermanni). 

Het nieuwe album van Kelly Hunt klinkt hierdoor een stuk veelzijdiger dan haar debuutalbum, maar door de zeer trefzekere productie van multi-instrumentalist, Appalachen folk expert en legendarische producer Dirk Powell klinkt het album ook nog altijd ingetogen en puur. In muzikaal opzicht is Ozark Symphony nog mooier en interessanter dan het vorige album van Kelly Hunt en ook de zang vind ik mooier, terwijl de songs aansprekender zijn. 

Je moet absoluut van behoorlijk traditionele Amerikaanse rootsmuziek houden om te vallen voor de charmes van Ozark Symphony, maar als je hier van houdt (of een keer buiten de eigen comfort zone wilt luisteren) valt er op dit mooie en bijzondere album nog veel meer te genieten dan op het zo memorabele debuut uit 2019. Warm aanbevolen dus dit bijzondere album. Erwin Zijleman

De muziek van Kelly Hunt is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://kellyhuntmusic.bandcamp.com/album/ozark-symphony.


Ozark Symphony van Kelly Hunt is verkrijgbaar via de Mania webshop: