20 oktober 2023

L'Rain - I Killed Your Dog

De Amerikaanse muzikante L’Rain haalde in 2021 de jaarlijstjes met een ongrijpbaar album vol invloeden en laat zich ook op haar nieuwe album weer door van alles en nog wat beïnvloeden, wat een intrigerend geluid oplevert
Laat je niet misleiden door het etiket R&B dat nog vaak op de albums van L’Rain wordt geplakt, want iedereen die een standaard R&B album verwacht van de muzikante uit Brooklyn komt van een koude kermis thuis. I Killed Your Dog is misschien wat toegankelijker dan het ongrijpbare jaarlijstjesalbum Fatigue uit 2021, maar het alter ego van Taja Cheek gaat het je ook dit keer geen moment makkelijk maken. I Killed Your Dog staat bol van de invloeden en wisselt al deze invloeden in razend tempo af. Het levert een album vol prachtige passages op, maar minstens net zo vaak zoek je tevergeefs naar houvast, wat van de beluistering van het album een bijzondere ervaring maakt.



Fatigue, het tweede album van L’Rain, kwam ik aan het eind van 2021 tegen in zoveel jaarlijstjes dat ik nieuwsgierig werd naar het album. Het is een album dat vooral het etiket R&B kreeg opgeplakt, maar met dit etiket deed je de muziek van de Amerikaanse muzikante echt flink tekort. Fatigue bevatte misschien wel wat invloeden uit de R&B, maar het was geen moment een standaard R&B album. 

Het alter ego van de vanuit Brooklyn, New York, opererende Taja Cheek leverde met Fatigue een volstrekt ongrijpbaar album af, dat naast invloeden uit de R&B onder andere invloeden uit de soul, gospel, jazz, psychedelica, dreampop, elektronica en avant-garde liet horen en dat was nog maar het topje van de ijsberg. Ook de zang van Taja Cheek kon op Fatigue alle kanten op, wat verder bijdroeg aan een bijzonder fascinerend, maar ook ongrijpbaar en soms wat vermoeiend album, dat zich in tekstueel opzicht liet beïnvloeden door een snel veranderende wereld en thema’s als Black Lives Matter en de coronapandemie. 

Ik heb aan het eind van 2021 leren houden van het tweede album van L’Rain, maar moet bekennen dat ik er sindsdien niet veel meer naar heb geluisterd. L’Rain keert deze week terug met haar derde album en vanwege de ervaringen met Fatigue begon ik op zijn minst met veel nieuwsgierigheid aan de beluistering van het nieuwe album. Voordat ik aan I Killed Your Dog begon heb ik eerst Fatigue er nog eens bij gepakt om al snel te constateren dat het een net zo lastige maar ook intrigerende luisterervaring was als bijna twee jaar geleden. 

Ook I Killed Your Dog is zeker geen makkelijk album, maar op haar derde album strijkt L’Rain misschien net wat minder tegen de haren in dan op haar jaarlijstjesalbum uit 2021. I Killed Your Dog heeft de liefde als thema, maar focust op de donkere kanten van de liefde. L’Rain noemt het haar anti-breakup album en dat is weer eens wat anders. I Killed Your Dog lijkt wat toegankelijker dan het vorige album van L’Rain, maar toegankelijk is in het woordenboek van Taja Cheek een zeer relatief begrip. 

Ook het nieuwe album van L’Rain krijgt hier en daar het etiket R&B opgeplakt, maar het is wederom geen R&B album. De Amerikaanse muzikante kiest dit keer iets vaker voor flarden van songs met een kop en een staart, maar hopt ondertussen nog wat fanatieker van genre naar genre. Alle hierboven genoemde genres komen ook op I Killed Your Dog voorbij, maar L’Rain voegt er nog wat genres aan toe, waaronder een incidentele flirt met rock en indiepop. 

Verwacht echter geen standaard indie popsongs op het album, want op het derde album van L’Rain komen hooguit flarden van een indie popsong voorbij. En zo zijn er ook flarden R&B, soul, jazz, elektronica, psychedelica en noem alle genres van Fatigue maar op. Het is wederom bijzondere muziek, maar bij eerste beluistering van het album vroeg ik me wel hardop af of ik er nog een keer naar zou gaan luisteren. 

Dat is inmiddels wel gebeurd, want het ongrijpbare van I Killed Your Dog heeft ook iets verslavends en stiekem heeft L’Rain haar album volgestopt met memorabele momenten. Ik had de afgelopen week veel verwacht van Jamila Woods, maar ik vond haar nieuwe album wat gewoontjes. I Killed Your Dog is geen moment gewoontjes en is soms zo ongrijpbaar dat je bijna verlangt naar een standaard R&B song, maar aan de andere kant zijn die er al genoeg. Alle ruimte dus voor deze lastige maar fascinerende luistertrip. Erwin Zijleman

De muziek van L'Rain is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://lrain.bandcamp.com/album/i-killed-your-dog.


I Killed Your Dog van L'Rain is verkrijgbaar via de Mania webshop: