23 september 2022

Jesca Hoop - Order Of Romance

De Amerikaanse singer-songwriter Jesca Hoop bouwt inmiddels vijftien jaar aan een even mooi als bijzonder oeuvre, waaraan ze deze week het fascinerende maar ook wonderschone Order Of Romance toevoegt
Bij de eerste beluistering van een nieuw album van Jesca Hoop weet je één ding zeker en dat is dat de Amerikaanse muzikante het je waarschijnlijk niet makkelijk gaat maken. Ook haar negende album, Order Of Romance, is weer een album dat continu dingen doet die je niet verwacht. De fraaie blazersarrangementen, de bijzondere ritmes, de zeer aanwezige achtergrondzang, de karakteristieke stem van Jesca Hoop, de complexe structuur van haar songs en haar persoonlijke teksten; alles klinkt anders dan je verwacht, maar toch strijkt Order Of Romance niet tegen de haren in. Het is het negende album van Jesca Hoop en misschien wel haar beste, al blijft het lastig kiezen binnen dit fascinerende oeuvre.


Het zal inmiddels bekend zijn dat Jesca Hoop ooit het kindermeisje was van de kinderen van Kathleen Brennan en Tom Waits, van wie de laatste haar eigenzinnige talent zag bij een voorstelling. Dat eigenzinnige talent van Jesca Hoop heeft zich sindsdien stevig kunnen ontwikkelen, wat de afgelopen 15 jaar een prachtig en zeer interessant stapeltje albums heeft opgeleverd. 

Deze week verscheen het negende album van Jesca Hoop en ook Order Of Romance is weer een mooi en bijzonder album geworden. Jesca Hoop heeft gedurende haar carrière nooit voor de makkelijkste weg gekozen en doet dat ook weer niet op haar nieuwe album. Je hoort het direct in de openingstrack van het album waarin bijzondere ritmes worden gecombineerd met bijzondere blazersarrangementen en meerdere lagen vocalen en achtergrondvocalen. 

De vocalen klinken, net als de instrumentatie, zeker niet alledaags klinken, waardoor niet iedereen zal vallen voor de zang van de Amerikaanse muzikante, maar ik vind de hoge stem van Jesca Hoop nog altijd prachtig. Het is een stem die op Order Of Romance fraai wordt ondersteund door de stemmen van Chloe Foy (die vorig jaar zelf nog een prachtig album uitbracht) en Rachel Rimmer, die een belangrijke rol spelen op het album en mede tekenen voor het unieke geluid van Jesca Hoop op Order Of Romance. 

De eigenzinnigheid van de instrumentatie, de arrangementen en de zang wordt doorgetrokken in de songs en in de teksten van Jesca Hoop. De songs steken stuk voor stuk complex in elkaar, terwijl Jesca Hoop in haar teksten de zeer persoonlijke ervaringen niet uit de weg gaat. Jesca Hoop, die inmiddels een aantal jaren in het Britse Manchester woont, groeide op in een Californisch mormonengezin, waaraan ze zich in de pubertijd ontworstelde. Ze vertelt er indringend over in een aantal songs op haar nieuwe album. 

Voor de productie van haar nieuwe album deed Jesca Hoop wederom een beroep op de vooral van PJ Harvey bekende John Parish, die geweldig werk heeft verricht. Order Of Romance klinkt als geen enkel ander album dat ik ken en fascineert van de eerste tot de laatste noot. Als ik het nieuwe album van Jesca Hoop moet vergelijken met de muziek van anderen, kom ik uit bij Fiona Apple, maar de verschillen tussen de muziek van de twee zijn groot. 

Order Of Romance is behoorlijk sober ingekleurd, al zal het album niet als sober worden ervaren. Jesca Hoop heeft in de basis genoeg aan subtiele gitaarlijnen en kleurt haar muziek vervolgens verder in met bijzondere percussie van de hand van Seb Rochford, maar vooral met de bijzondere achtergrondvocalen en de prachtige bijdragen van blazers. Voor de arrangementen van de blazers tekent de onder andere van This Is The Kit bekende Jesse Vernon, die ook op het nieuwe album van Jesca Hoop weer vakwerk aflevert. 

Order Of Romance is een album dat je meerdere keren moet horen voor je gewend bent aan alle bijzondere ingrediënten in de muziek van Jesca Hoop, maar wanneer je eenmaal gewend bent aan het unieke geluid op het album, winnen de bijzondere songs van de Amerikaanse muzikante eindeloos aan kracht. Jesca Hoop heeft de afgelopen vijftien jaar een hoogstaand oeuvre opgebouwd en ook Order Of Romance is weer van een niveau dat maar weinigen gegeven is. Dat heeft Tom Waits toch goed gehoord ruim twintig jaar geleden. Erwin Zijleman

De muziek van Jesca Hoop is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://jescahoop.bandcamp.com/album/order-of-romance.


Order Of Romance van Jesca Hoop e is verkrijgbaar via de Mania webshop: