07 september 2022

Little Mazarn - Texas River Song

Het Texaanse duo Little Mazarn creëert op haar tweede album Texas River Song een bijzondere sfeer, waaraan je waarschijnlijk even moet wennen, maar die al snel een bijzondere en bezwerende uitwerking heeft
Op het eerste gehoor klinkt de muziek van Little Mazarn uit Austin, Texas, traditioneel of zelfs stokoud, maar Lindsey Verrill en Jeff Johnston voegen bijzondere ingrediënten toe aan hun folksongs. Zeker bij eerste beluistering valt nog niet alles op zijn plek, maar als je eenmaal bent gevallen voor de charmes van Little Mazarn is Texas River Song een album dat steeds interessanter wordt. In de instrumentatie van het tweetal zijn allerlei verrassende accenten verstopt en deze voorzien de muziek van Little Mazarn niet alleen van een bijzondere sfeer, maar ook van de nodige bezwering. Het is even wennen misschien, maar dit album kan zomaar uitgroeien tot een van de mooiste albums van het moment.


Texas River Song van Little Mazarn verscheen een week of drie geleden en het is absoluut het album dat ik het vaakst heb weggelegd en er vervolgens toch weer bij heb gepakt de afgelopen weken. Het is een album dat bij mij wat tegen de haren instrijkt, maar het is ook een album dat steeds weer de fantasie weet te prikkelen en dat inmiddels is uitgegroeid tot een aangename maar ook wat ongemakkelijke metgezel. 

Little Mazarn is een project van songwriter en zangeres Lindsey Verrill en Jeff Johnston die de zaag bespeelt. Het duo uit Austin, Texas, dat op haar tweede album wordt bijgestaan door een aantal bevriende muzikanten uit de Austin scene, maakt muziek die over het algemeen wordt beschreven in beeldende maar ook flink zweverige termen. 

Zo spreekt de website van het tweetal over “Songs that invent new landscapes where the ground is the sky, where the foot touches the cloud and it dissolves ever so slowly, where the eye has the entire day to observe the path of the snail” en waagt de bandcamp pagina van Little Mazarn zich aan de volgende typering: “The music of Little Mazarn is a cool float a few feet from the ground through a dimly lit, almost familiar forest. It is quieter than silence, big as everything, still but always moving. If you’ve ever had flying dreams, or an amazing night time bike ride on LSD, this might be a world for you.” 

Ik hou het er zelf maar op dat de muziek van Little Mazarn vooral aards klinkt, maar ook behoorlijk ongrijpbaar is. Bij vluchtige beluistering voelt de muziek van Lindsey Verrill en Jeff Johnston behoorlijk traditioneel aan. Het lijkt in eerste instantie muziek die zo lijkt weggelopen uit de Appalachen van zo’n honderd jaar geleden, maar als je net wat beter luistert hoor je buiten de elementaire instrumentatie en de emotievolle zang van Lindsey Verrill ook een aantal accenten en ingrediënten die een eeuw geleden nog niet werden toegevoegd aan folksongs uit de Appalachen. 

Little Mazarn verrijkt haar traditionele songs met vooral invloeden uit de folk wel op hele subtiele wijze. Texas River Songs lijkt zeker bij niet al te aandachtige beluistering een sober en vooral traditioneel ingekleurd album, maar beluister het album met een wat opgevoerd volume of, beter nog, met de koptelefoon en er gaat een wereld voor je open. 

De zaag voorziet het geluid van Little Mazarn van flink wat mysterie, terwijl de subtiel ingezette elektronica de op het eerste gehoor nog stokoude muziek van Little Mazarn het heden in sleurt. De zich langzaam voortslepende songs van de band uit Austin hebben al snel een bezwerend en beeldend karakter. Of dit helemaal overeen komt met de beschrijvingen van de band zelf durf ik niet te zeggen, maar Texas River Songs van Little Mazarn doet iets met je en neemt je vervolgens mee naar surrealistische landschappen waar de klok een stuk minder snel tikt. 

Wat bij eerste beluistering nog bijna Spartaans klinkt, blijkt bijzonder knap in elkaar te zitten, want de verschillende ingrediënten in de muziek van Little Mazarn zijn bijzonder trefzeker. Het is zoals gezegd het album dat ik het vaakst terzijde heb geschoven de afgelopen weken, maar nu het kwartje eenmaal is gevallen, raak ik steeds meer in de band van dit fascinerende, benevelende en wonderschone album. Ik zou het zeker eens proberen en vooral niet te snel oordelen. Erwin Zijleman

De muziek van Little Mazarn is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://littlemazarn.bandcamp.com.