18 september 2022

The Beths - Expert In A Dying Field

De Nieuw-Zeelandse band The Beths gaat op Expert In A Dying Field verder waar de twee voorgangers ophielden en vermaakt meedogenloos met onweerstaanbaar lekkere en goed gemaakte gitaarpop
Vanuit Auckland, Nieuw-Zeeland, de wereld veroveren is niet zo makkelijk, maar The Beths proberen het vanaf 2018 en met succes. Het deze week verschenen Expert In A Dying Field trekt de lijn van de vorige twee albums door en laat de zon schijnen met aanstekelijke maar ook interessante gitaarpop. Het lijkt zo makkelijk wat de band doet, maar echt iedere track op het derde album van The Beths is raak. In muzikaal opzicht klinkt het lekker, de zang van Elizabeth Stokes is geweldig en de songs van de band zijn stuk voor stuk van het soort dat je na een paar noten voorgoed wilt omarmen. The Beths was al een van mijn favoriete bands van het moment, maar Expert In A Dying Field wakkert de liefde nog wat verder aan.


Min of meer bij toeval ben ik een paar jaar geleden de Nieuw-Zeelandse popmuziek wat beter gaan volgen, wat een aantal geweldige albums heeft opgeleverd. Mijn favoriete Nieuw-Zeelandse band is zonder enige twijfel The Beths, dat met Future Me Hates Me uit 2018 en Jump Rope Gazers uit 2020 twee jaarlijstjesalbums heeft afgeleverd. Vorig jaar moesten we het doen met het live-album Auckland, New Zealand, 2020, dat vooral een aardig tussendoortje was, maar deze week rammelt de band uit Auckland weer aan de deur met een nieuw album, Expert In A Dying Field. 

Ik hou normaal gesproken wel van enige muzikale vernieuwing, maar The Beths mag van mij nog heel lang hetzelfde blijven doen als op Future Me Hates Me en Jump Rope Gazers. Dat doet de band gelukkig ook weer op Expert In A Dying Field, dat direct vanaf de eerste noten een feest van herkenning is. Ook op het derde album verrast de Nieuw-Zeelandse band met het ene na het andere onweerstaanbare popliedje. 

De songs van The Beths zijn voorzichtig gruizig en licht stekelig, maar het zijn ook uiterst melodieuze en zeer aanstekelijke popliedjes. Ook op Expert In A Dying Field opereert The Beths weer op het snijvalk van gitaarpop en rock, waarbij flarden uit de 90s indierock opduiken. Het doet meer dan eens denken aan de onweerstaanbare gitaarpop van de Amerikaanse band Rilo Kiley, maar ook ons eigen Bettie Serveert draagt met enige regelmaat relevant vergelijkingsmateriaal aan. 

Gitaren domineren in de muziek van The Beths, maar echt uit de bocht vliegen ze nooit, al klinken ze de ene keer wat ruwer en gruiziger dan de andere keer. De band uit Auckland combineert het gitaargeluid met refreinen en melodieën met een hoog popgehalte, waardoor ook Expert In A Dying Field weer bijzonder lekker in het gehoor ligt. Je bent bij The Beths aan het verkeerde adres voor muzikale hoogstandjes, maar voor liefhebbers van wat stekelige gitaarpop valt er in muzikaal opzicht voldoende te genieten van het nieuwe album van de band. 

In vocaal opzicht vind ik de muziek van de Nieuw-Zeelandse band nog wat meer onderscheidend. Frontvrouw Elizabeth Stokes beschikt over een mooie stem die gemaakt lijkt voor de gitaarpop van de band, maar ze kleurt de zanglijnen ook fantasierijk in, zonder in vocaal opzicht uit de bocht te vliegen. 

De uitstekende zang van Elizabeth Stokes wordt fraai ondersteund door de koortjes van de andere leden van de band, wat de muziek van The Beths voorziet van een zonnig karakter. Dat zonnige karakter wordt in de teksten van de songs overigens fraai gecontrasteerd met de nodige melancholie, wat de gitaarpop van The Beths een bitterzoet karakter geeft. Het is muziek zoals die in het verleden veel vaker is gemaakt, maar de songs van The Beths zijn echt allemaal raak en worden met name door de zang van Elizabeth Stokes flink boven de middelmaat uit getild. 

Net als de vorige twee albums van The Beths, had ook Expert In A Dying Field me onmiddellijk te pakken met songs die zich vrijwel direct meedogenloos opdringen, maar ook het derde album van The Beths is een album dat bij meerdere keren horen alleen maar leuker, lekkerder en onweerstaanbaarder wordt. In Nederland lijkt de herfst inmiddels begonnen, maar met het nieuwe album van The Beths door de speakers houdt de zomer binnenshuis nog even aan. Erwin Zijleman

De muziek van The Beths is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Nieuw-Zeelandse band: https://thebethsnz.bandcamp.com/album/expert-in-a-dying-field.


Expert In A Dying Field van The Beths is verkrijgbaar via de Mania webshop: