15 september 2022

Bells Larsen - Good Grief

Het is dringen in de voetsporen van Phoebe Bridgers, maar Good Grief, het debuutalbum van de Canadese muzikant Bells Larsen, weet zich uiteindelijk vrij makkelijk te onderscheiden met een serie intieme en emotievolle songs
Het debuutalbum van Bells Larsen is een album dat iedereen die vindt dat één Phoebe Bridgers genoeg is waarschijnlijk snel opzij zal leggen. Hiermee doe je het debuut van de muzikant uit het Canadese Montreal echter flink te kort. Zeker de zang op Good Grief doet af en toe wel wat denken aan het grote voorbeeld uit Los Angeles, maar Bells Larsen is eigenzinniger dan je denkt. De Canadese muzikant heeft een veelzijdig en zeer persoonlijk album afgeleverd, waarop schoonheid, intimiteit en melancholie hand in hand gaan. Zeker de zeer ingetogen songs op het album beschikken over het vermogen om diep onder de huid te kruipen en doen dit steeds nadrukkelijker. Zeker niet te makkelijk opzij schuiven dus.


Phoebe Bridgers heeft met Stranger In The Alps uit 2017 en Punisher uit 2020 de weg geplaveid voor een heel contingent jonge en vooral vrouwelijke singer-songwriters in de indie scene. Het zijn singer-songwriters die soms wel erg nadrukkelijk in de voetsporen van hun grote voorbeeld treden, wat hun muziek niet per se interessanter maakt. Bij vluchtige beluistering van het debuutalbum van Bells Larsen hoorde ik bij vlagen ook wel erg veel van Phoebe Bridgers, maar het is een album dat me ook direct wist te raken, waardoor Bells Larsen in ieder geval het voordeel van de twijfel krijgt. 

Bells Larsen is een jonge muzikant uit het Canadese Montreal en ziet zichzelf als non-binair persoon. Good Grief is een persoonlijk debuutalbum geworden en het is een typisch ‘coming of age’ album. Het volwassen worden is al ingewikkeld genoeg, maar worstelingen met de eigen seksualiteit maken het zeker niet eenvoudiger. Het volwassen worden van Bells Larsen werd ook nog eens getekend door de dood van de eerste grote liefde van de Canadese muzikant, wat diepe impact had. Alle heftige gebeurtenissen hebben hun sporen nagelaten op het debuutalbum van Bells Larsen, dat vaak behoorlijk melancholisch klinkt. 

Good Grief werd ver van de bewoonde wereld opgenomen in Liverpool, Nova Scotia, waar Bells Larsen werd bijgestaan door co-producer Graham Ereaux en multi-instrumentalist Evan Matthews. Het album werd uiteindelijk in de thuisbasis van Bells Larsen gemixt door de van Arcade Fire bekende Howard Bilerman, die er een mooi klinkend album van heeft gemaakt. 

Het is een album dat zoals gezegd met enige regelmaat doet denken aan de muziek van Phoebe Bridgers. Dat ligt vooral aan de stem en de manier van zingen van Bells Larsen, die zeker in de tracks op het snijvlak van indiepop en indierock dicht tegen de vaandeldrager van de scene aankruipt. Het zit me overigens niet in de weg, want de Canadese muzikant beschikt over een hele mooie stem vol gevoel. 

Bells Larsen heeft een meer eigen geluid in de songs die wat verder van de muziek van Phoebe Bridgers af liggen. Het zijn aan de ene kant behoorlijk sobere en wat traditioneel klinkende folksongs, maar Good Grief bevat met het prachtige Atlantic Love / A Long & Distant Wave ook een stevigere en wat psychedelisch aandoende track, die Bells Larsen op de kaart zet als een singer-songwriter met een eigen sound. 

Good Grief is een mooi klinkend album met een veelkleurig geluid en ook in vocaal opzicht heb ik niets aan te merken op het debuut van Bells Larsen, maar de meeste kracht van het album schuilt in de songs. Het zijn persoonlijke songs die met veel gevoel worden vertolkt, maar het zijn ook knap in elkaar stekende songs, die een stuk volwassener klinken dan die van de meeste leeftijdsgenoten van Bells Larsen. 

Natuurlijk verschijnen er op het moment veel te veel albums van jonge en vooral vrouwelijke singer-songwriters in de indie hoek, waardoor een album als Good Grief van Bells Larsen makkelijk onder gaat sneeuwen, maar dit is een album dat zeker een kans verdient. Ik heb er zelf zeker geen spijt van dat ik het album die kans heb gegeven, want flink wat songs op het album zijn van een bijzondere schoonheid en intimiteit, waardoor het debuut van de Canadese muzikant me toch wat dieper raakt dan de meeste andere albums in het genre. Erwin Zijleman

De muziek van Bells Larsen is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Canadese muzikant: https://bellslarsen.bandcamp.com/album/good-grief-2.


Good Grief van Bells Larsen is verkrijgbaar via de Mania webshop: