12 september 2022

Jockstrap - I Love You Jennifer B

Georgia Ellery en Taylor Skye zijn twee piepjonge Britse muzikanten, die samen onder de naam Jockstrap een buitengewoon fascinerend debuutalbum hebben afgeleverd, dat werkelijk alle kanten op schiet
Het debuutalbum van Jockstrap is een album dat je in eerste instantie van de ene in de andere verbazing doet vallen, maar wanneer de puzzelstukjes op hun plek vallen is er steeds meer moois en bijzonders te horen op het debuutalbum van de twee jonge muzikanten uit Londen, die er ook nog wat andere muzikale projecten op na houden. Jockstrap gaat op I Love You Jennifer B vol voor het experiment, maar sluit de toegankelijke popsongs zeker niet uit. Vervormde elektronica en lieflijke strijkers gaan hand in hand en altijd is er de prachtige stem van Georgia Ellery. Het kost even wat tijd om de schoonheid van het debuut van Jockstrap te ontdekken, maar vervolgens is het een schatkist vol moois. 


I Love You Jennifer B, het debuutalbum van het Britse duo Jockstrap, wordt deze week onthaald met superlatieven en hier en daar is zelfs sprake van een voorzichtige hype. Daar valt niets op af te dingen, want het debuutalbum van Jockstrap is goed voor een even ongrijpbare als indrukwekkende luisterervaring. 

Jockstrap bestaat uit Georgia Ellery, die ook deel uitmaakt van de band Black Country, New Road, en Taylor Skye, die elkaar kennen van de prestigieuze Guildhall School of Music & Drama in Londen. De twee jonge Britse muzikanten zijn klassiek geschoold, maar laten op I Love You Jennifer B horen dat ze een brede smaak hebben. 

Het debuutalbum van Jockstrap wordt deze week zoals gezegd uitvoerig bewierookt, maar een makkelijk album is het zeker niet. I Love You Jennifer B is een vat vol tegenstrijdigheden dat met enige regelmaat het experiment vol omarmt, maar Georgia Ellery en Taylor Skye zijn ook niet vies van toegankelijke popsongs. 

Direct in de openingstrack Neon geeft Jockstrap haar visitekaartje af. De combinatie van donkere en broeierige elektronica herinnert even aan het debuutalbum van Portishead, totdat de vervormde gitaren en elektronica hun intrede doen en Jockstrap weer een hele andere kant op schiet. 

Zeker in de eerste tracks op het album is het duo uit Londen niet vies van grootse klanken en eigenzinnige beats, maar na twee vooral elektronisch ingekleurde en behoorlijk schurende tracks, schuift Jockstrap eerst op richting behoorlijk toegankelijke popmuziek met een vleugje Soul II Soul, om vervolgens flink uit te pakken met akoestische gitaren, heel veel strijkers en folky zang. I Love You Jennifer B is dan pas vier tracks onderweg, maar is al alle kanten opgeschoten. 

In muzikaal opzicht is het niet alleen uiterst veelzijdig maar ook spannend, terwijl Georgia Ellery met name in de wat meer ingetogen momenten laat horen dat ze een uitstekend zangeres is. Jockstrap gaat een album lang door met experimenteren en verrassen. Het Britse duo kan uit de voeten met atmosferische klanken en een wat zweverige sfeer, maar trekt de elektronische trukendoos hier en daar ook helemaal open en laat zich beïnvloeden door alles tussen de eerste stapjes van Kraftwerk tot en met de elektronische popmuziek van dit moment. 

I Love You Jennifer B vermaakt drie kwartier lang met fantastische popliedjes, die aan de ene kant maar heel weinig houvast bieden, maar die je aan de andere kant op het puntje van de stoel houden. Het debuutalbum van Jockstrap verschiet vaker van kleur dan een kameleon in een snoepwinkel en vermaakt net zo makkelijk met tegendraadse elektronica als met lieflijke en sprookjesachtige klanken, maar op een of andere manier klinkt alles op het debuutalbum van Georgia Ellery en Taylor Skye logisch. 

I Love You Jennifer B doet me vaak wat denken aan de albums van Kate Bush, waarop muzikaal avontuur en aantrekkelijke popsongs ook hand in hand gingen, maar zowel de instrumentatie als de stem van Georgia Ellery klinkt totaal anders dan die van Kate Bush. I Love You Jennifer B is een album waar je, zeker in eerste instantie, met open mond naar luistert, maar het is ook een album waarop na enige gewenning steeds meer op zijn plek valt. 

Mijn oorspronkelijke verbazing heeft daarom inmiddels plaatsgemaakt voor diepe bewondering, al is het nog even afwachten of I Love You Jennifer B een album is dat jaarlijstjes gaat aanvoeren of uiteindelijk toch snel vervliegt. Jammer van die spuuglelijke hoes. trouwens, maar verder alleen maar lof. Erwin Zijleman

De muziek van Jockstrap is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van het Britse duo: https://jockstrapmusic.bandcamp.com.


I Love You Jennifer B van Jockstrap is verkrijgbaar via de Mania webshop: