29 september 2022

Lara Taubman - Ol' Kentucky Light

De Amerikaanse muzikante Lara Taubman vond de inspiratie voor Ol' Kentucky Light op een snikhete dag in New York, maar levert een album af dat vooral koude herfst- en winteravonden aangenaam gaat verwarmen
Het debuut van Lara Taubman pikte ik ruim twee jaar geleden net wat te laat op, maar met haar tweede album ben ik wel bij de les. Ol' Kentucky Light werd geïnspireerd door een aantal gospelsongs, maar op haar tweede album maakt Lara Taubman vooral tijdloze singer-songwriter muziek met invloeden uit de folk, country, jazz, pop, soul, en natuurlijk gospel. Het levert een album op dat met gemak vijftig jaar oud zou kunnen zijn, maar ook in 2022 komt de muziek van de New Yorkse singer-songwriter makkelijk aan. De songs zijn aansprekend, de instrumentatie is sober maar doeltreffend en Lara Taubman beschikt over een bijzondere stem vol gevoel. Mooi album.


Revelation, het debuutalbum van de Amerikaanse muzikante Lara Taubman, zou oorspronkelijk aan het begin van 2020 verschijnen, maar een wereldwijd opduikend virus stelde de release een paar maanden uit. In de zomer van 2020 heb ik het album vervolgens gemist, waardoor ik pas een jaar later voor het eerst kennis maakte met de muziek van de singer-songwriter uit New York. 
Het was een kennismaking die indruk heeft gemaakt, want Revelation bleek een album dat lijkt weggelopen uit een heel ver verleden. Het is bovendien een album dat in dit verre verleden absoluut zou zijn uitgegroeid tot een klassieker. 

Deze maand keerde Lara Taubman terug met haar tweede album en ook Ol' Kentucky Light is veel te mooi en bijzonder om over het hoofd te zien. De inspiratie voor haar nieuwe album vond Lara Taubman in de zomer van 2021 in een snikheet Manhattan, de thuisbasis van de Amerikaanse muzikante. Ondanks de verzengende hitte, het was meer dan 40 graden in de stad, besloot Lara Taubman om een wandeling te maken door Washington Square Park, terwijl de gospelsong If I Can Help Somebody van Mahalia Jackson door de koptelefoon kwam. 

Ik weet uit eigen ervaring dat muziek tijdens lang wandelen kan zorgen voor bijzondere ervaringen en Lara Taubman ervoer de gospelklanken op de snikhete dag in de grote stad zelfs als een mythische ervaring. De gospelmuziek inspireerde de Amerikaanse muzikante uiteindelijk tot het maken van Ol' Kentucky Light, maar het heeft zeker geen typisch gospelalbum opgeleverd. 

Lara Taubman groeide op in de Appalachen en nam ook invloeden uit de muziek waarmee ze opgroeide mee op haar nieuwe album, dat verder werd verrijkt met invloeden uit de folk, de country en de jazz. Ze maakte het album uiteindelijk in haar thuisbasis New York, samen met producer Steven Williams en een aantal prima muzikanten. 

Ol' Kentucky Light is net als het debuutalbum van Lara Taubman een album dat ook in de jaren 70 gemaakt had kunnen zijn en de jazzy songs zelfs een aantal decennia eerder. Het is een album dat niet misstaat tussen de klassiekers van de grote vrouwelijke singer-songwriters uit de jaren 70, wat overigens niet betekent dat het album vijf decennia later ook maar enigszins gedateerd klinkt. 

De songs en de fraaie door organische klanken gedomineerde instrumentatie zijn niet alleen tijdloos, maar bovendien van een bijzondere schoonheid en intensiteit. Die schoonheid en intensiteit worden nog wat verder opgetild door de geweldige stem van Lara Taubman, die de songs op Ol' Kentucky Light met heel veel gevoel vertolkt. 

De Amerikaanse muzikante heeft er al een carrière in de kunst opzitten, waardoor ze haar songs met meer doorleving vertolkt dan de meeste van haar soortgenoten, die een stuk jonger zijn. De stem van Lara Taubman is niet alleen een stem vol emotie, maar het is ook een stem met een bijzonder geluid. Het is een geluid dat in de hoge noten wat tegen de haren in kan strijken, maar juist de oneffenheden in de zang geven Ol' Kentucky Light een oorspronkelijk en bijzonder karakter. 

Lara Taubman heeft een album gemaakt dat precies op tijd komt, want ondanks het feit dat de Amerikaanse muzikante haar inspiratie voor het album vond op een snikhete zomerdag, is dit er een voor stormachtige herfstdagen en koude en donkere winteravonden. Laat ze maar komen. Erwin Zijleman


Ol' Kentucky Light van Lara Taubman is verkrijgbaar via de Mania webshop: