17 september 2022

Cari Cari - Welcome To Kookoo Island

Cari Cari borduurt op Welcome To Kookoo Island voort op het droomdebuut van het Oostenrijkse duo, maar zet ook stappen, wat wederom een fantastisch album vol bezwering oplevert
ANAANA van het uit Wenen afkomstige tweetal Cari Cari kwam vier jaar geleden als een donderslag bij helder hemel. Stephanie Widmer en Alexander Köck maakten diepe indruk met een bonte mix van invloeden en songs met een bijna hypnotiserende werking. AANANA was een onbetwiste jaarlijstjesplaat, die helaas veel te weinig aandacht kreeg. Ook met Welcome To Kookoo Island zal het Oostenrijkse duo waarschijnlijk niet heel veel aandacht gaan trekken, maar ook het tweede album van Cari Cari is een geweldig album. Het recept is grotendeels gelijk gebleven, maar er zijn met succes een aantal nieuwe ingrediënten ingepast, waardoor Cari Cari alleen maar beter is geworden. Het levert wederom een wereldplaat op.


Bijna vier jaar geleden werd ik compleet weggeblazen en vervolgens ook nog eens verpletterd door ANAANA, het debuutalbum van het Oostenrijkse duo Cari Cari. Stephanie Widmer en Alexander Köck imponeerden op dit album met een unieke mix van invloeden en een serie geweldige songs, die stuk voor stuk goed waren voor een gevoel van euforie. ANAANA van Cari Cari haalde uiteindelijk de achtste plek in mijn jaarlijstje over 2018, maar had achteraf bezien nog wel een paar plaatsen hoger mogen eindigen. 

Ondanks het sensationele debuut verdween Cari Cari de afgelopen jaren weer wat uit mijn geheugen, tot een paar weken geleden eindelijk de opvolger van het zo memorabele debuutalbum werd aangekondigd. Sindsdien waren mijn verwachtingen rond deze opvolger tot grote hoogten gestegen, maar een week of drie geleden kreeg ik het album dan eindelijk in handen. Het is goed dat ik de tijd heb kunnen nemen voor het vormen van mijn oordeel, want zeker bij eerste beluistering bleek dat mijn verwachtingen onrealistisch hoog waren. 

Welcome To Kookoo Island opent met een uptempo track die niet had misstaan op een van de vroege albums van de Nederlandse band My Baby. Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee, integendeel zelfs, maar op een of andere manier had ik meer verwacht van Cari Cari. Dit gevoel van lichte teleurstelling had ik bij meer songs op het nieuwe album van het Oostenrijkse duo, dat natuurlijk onmogelijk zo hard kan aankomen als het geweldige debuutalbum. Het is een gevoel van teleurstelling dat al snel als sneeuw voor de zon is verdwenen en plaats heeft gemaakt voor de euforie van bijna vier jaar geleden. 

Cari Cari gaat op Welcome To Kookoo Island deels verder waar ANAANA vier jaar geleden ophield. Ook op het tweede album van het duo verwerken Stephanie Widmer en Alexander Köck zeer uiteenlopende invloeden. Psychedelica, Surf, blues en woestijnrock drukken het meest nadrukkelijk hun stempel op de muziek van het tweetal uit Wenen, maar ook invloeden uit de wereldmuziek, pop en rock en dance hebben hun weg gevonden naar de unieke muziek van Cari Cari, die ook nog eens is overgoten met een voodoo sausje. 

In de uptempo songs schuren Stephanie Widmer en Alexander Köck dicht tegen de muziek van het al eerder genoemde My Baby aan, maar op Welcome To Kookoo Island domineren de wat lome en broeierige songs. Het gitaarwerk is net als op het debuutalbum van Cari Cari prachtig en ondanks of juist dankzij alle associaties niet of nauwelijks in een hokje of een tijdperk te duwen, wat overigens ook geldt voor de songs van Stephanie Widmer en Alexander Köck, die net zo makkelijk uit de Afrikaanse woestijn als van de oevers van de Mississippi kunnen komen, lof toch zo van de dansvloer. 

Cari Cari creëert ook op haar tweede album een geheel eigen muzikaal universum en het is er een vol betovering en bezwering. In muzikaal opzicht trekt een bonte lappendeken voorbij, maar ook in vocaal opzicht staat het weer als een huis. Stephanie Widmer en Alexander Köck dragen allebei stevig bij aan de zang op het album, wat het veelkleurige karakter van de muziek van Cari Cari nog wat versterkt. 

Welcome To Kookoo Island is natuurlijk niet de mokerslag van ANAANA dat echt uit het niets kwam, maar nu ik het nieuwe album flink wat keren heb gehoord, vind ik Welcome To Kookoo Island zeker niet minder dan het debuutalbum, dat mijn wereld vier jaar geleden zo op zijn kop zette. Oostenrijk heeft geen rijke traditie wanneer het gaat om goede popmuziek, maar met Cari Cari heeft het land iets sensationeel goeds in handen. Wat een waanzinnig album weer van dit bijzondere duo. Erwin Zijleman

De muziek van Cari Cari is verkrijgbaar via de website van het Oostenrijkse duo: https://www.caricariragazzi.com/shop?category=Music.