14 september 2022

Sudan Archives - Natural Brown Prom Queen

De Amerikaanse producer en muzikante Brittney Parks maakte in 2019 als Sudan Archives een fascinerend R&B album en doet dat nog eens dunnetjes over op het nog veel betere tweede album van haar alter ego
Natural Brown Prom Queen is een album dat je meerdere keren moet beluisteren om te horen hoe goed en bijzonder het is. Bij eerste beluistering hoor je een funky R&B album vol bijzondere ritmes, maar het blijkt een R&B album dat uit meerdere lagen bestaat en dat ruimte biedt aan flink wat invloeden. Helemaal onverwacht komt dat niet, want Sudan Archives leverde drie jaar geleden met Athena ook al een R&B album af dat zich op fascinerende wijze wist te ontworstelen aan het strakke keurslijf van het genre. Natural Brown Prom Queen doet dat nog net wat beter en veelzijdiger en is zeker niet alleen voor liefhebbers van R&B verplichte kost.


Sudan Archives tekende aan het eind van 2019 met Athena voor een van de spannendste en wat mij betreft ook beste R&B albums van het betreffende jaar. Met alleen het predicaat R&B deed je het album overigens flink te kort, want Sudan Archives kleurde veelvuldig buiten de lijntjes van het genre, wat Athena alleen maar interessanter maakte. 
Deze week keert het alter ego van de vanuit Los Angeles opererende Brittney Parks terug met het tweede album van Sudan Archives, Natural Brown Prom Queen. 

Brittney Parks leerde zichzelf op jonge leeftijd viool spelen en liet zich hierbij beïnvloeden door de wijze waarop het instrument in West Afrika wordt bespeeld. Die invloeden hoor ik eerlijk gezegd niet echt terug op Natural Brown Prom Queen, dat op het eerste gehoor vooral een Amerikaans klinkend R&B album is. Nu is dat een genre dat ik slechts met mate weet te waarderen, maar het tweede album van Sudan Archives overtuigde toch weer direct vrij makkelijk. 

Het is een album dat bij eerste beluistering misschien prima in het hokje R&B past, maar wanneer je het album vaker beluistert hoor je steeds meer bijzondere uitstapjes. Vergeleken met Athena klinkt Natural Brown Prom Queen funkier en elektronischer. Brittney Parks strooit driftig met bijzondere ritmes en pakt uit met een vol klinkende instrumentatie en al even dominant aanwezige vocalen. Het maakt van het tweede album van Sudan Archives een behoorlijk overweldigend album, al heeft de Amerikaanse muzikante zeker rustpunten ingebouwd. 

Qua genres en stijlen is Natural Brown Prom Queen zeker niet zo eenvormig als ik hierboven suggereer. Invloeden uit de R&B vormen het belangrijkste bestanddeel van de muziek van Sudan Archives, maar het nieuwe album van de muzikante uit Los Angeles bevat ook invloeden uit de psychedelica, jazz, Afrikaanse muziek en elektronische popmuziek. 

Vergeleken met het debuutalbum van Sudan Archives klinkt Natural Brown Prom Queen verrassend veelzijdig, wat alles te maken heeft met de wijze waarop het album tot stand kwam. Ruwe demo’s van de songs op het album werden naar meerdere producers gestuurd, waarna Brittney Parks, zelf een getalenteerd producer, aan de slag ging met alle ideeën. Het waren er heel veel, want als je wat beter luistert naar het tweede album van Sudan Archives kan het alle kanten op. 

Zeker nadat ik het album met de koptelefoon begon te beluisteren openbaarde zich een fascinerende luistertrip, die alleen maar mooier en interessanter wordt. Natural Brown Prom Queen loopt aan de ene kant over van de goede ideeën en invloeden, maar het is ook een verrassend consistent album. Het is een album dat door liefhebbers van avontuurlijke R&B vast op de juiste waarde zal worden geschat, maar net als zijn voorganger is het een album dat de aandacht verdient van een veel breder georiënteerde groep muziekliefhebbers, al is het maar omdat Brittney Parks met haar veelzijdigheid en muzikaliteit hier en daar herinnert aan Prince in een goede vorm. 

Ik moet eerlijk toegeven dat ik er zelf ook niet al te vaak een R&B album uit pik, maar Natural Brown Prom Queen is een muzikale ontdekkingsreis die zich misschien deels buiten mijn comfort zone beweegt, maar die ik desondanks voor geen goud had willen missen. Knap album weer van Sudan Archives. Erwin Zijleman

De muziek van Sudan Archives is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://sudanarchives.bandcamp.com.


Natural Brown Prom Queen van Sudan Archives is verkrijgbaar via de Mania webshop: