14 september 2022

Kris Berry - NOW, Namelessly Objectifying Wonder

Kris Berry keert na twee uitstekende albums terug met NOW, dat op het eerste gehoor vooral loom en lichtvoetig klinkt, maar dat al snel zowel in muzikaal als vocaal opzicht een hoogstaand album blijkt
Na twee uitstekende albums kon het deze week verschenen NOW van Kris Berry direct op mijn aandacht rekenen. NOW drong zich bij eerste beluistering direct lekker op en verwarmde de ruimte zeer aangenaam, maar ik hoorde nog niet direct iets bijzonders of eigenzinnigs. Net als voorganger Berry Street is NOW echter een album dat de tijd moet krijgen om te rijpen, waarna het album een flinke sprong voorwaarts maakt. NOW staat vol lekker in het gehoor liggende songs, die zowel nostalgisch als eigentijds klinken, maar het zijn ook subtiel ingekleurde en prachtig gezongen songs, die heel lang aan kracht en intensiteit winnen. Alle reden om heel trots te zijn op dit talent van eigen bodem.


Het is voor mijn gevoel een tijd stil geweest rond de Nederlandse muzikante Kris Berry. De op Curaçao geboren zangeres debuteerde in 2012 geweldig met Marbles dat vol stond met fris ingekleurde en zeer overtuigend gezongen jazzy popsongs. Het uitstekende debuutalbum werd in 2017 gevolgd door het in Brooklyn, New York, opgenomen Berry Street, waarop Kris Berry haar vleugels uitsloeg en het jazzy geluid van Marbles verrijkte met invloeden uit onder andere de soul, R&B, hiphop en pop. 

De afgelopen jaren deed Kris Berry andere dingen, zo werd ze moeder, maar deze week keert ze terug met haar derde album, dat ruim vijf jaar na Berry Street verschijnt (een periode die overigens ook tussen haar eerste en tweede album zat). NOW heeft de ondertitel Namelessly Objectifying Wonder meegekregen en is een conceptalbum over het leven in het hier en nu. Kris Berry heeft er een persoonlijk album van gemaakt dat wordt ondersteund door korte films bij de individuele songs. 

Een aantal songs op het album werd al eerder vrijgegeven, maar door mijn focus op albums heb ik dat gemist. Gezien de hoge kwaliteit van de vorige twee albums van Kris Berry begon ik met hoge verwachtingen aan beluistering van NOW, dat me, net als Berry Street vijf jaar geleden, bij eerste beluistering wat tegenviel. 

Kris Berry heeft de jazzy pop van haar debuutalbum inmiddels voor een belangrijk deel achter zich gelaten en kiest op NOW voor de soulvolle pop, die ook op Berry Street al domineerde. Berry Street vond ik bij eerste beluistering wel erg lichtvoetig en ook wel wat glad klinken en met NOW had ik in eerste instantie dezelfde ervaring. 

Het derde album van Kris Berry is na een kort intro direct zeer aangenaam. De warme soulvolle klanken slaan zich als een warme deken om je heen en ook de prachtige stem van Kris Berry verleidt dit keer vrijwel onmiddellijk. NOW staat ook nog eens vol met buitengewoon lekker in het gehoor liggende songs, die je direct een goed gevoel geven. Helemaal niks mis mee dus, maar zeker bij eerste beluistering vond ik het wel wat makkelijk of zelfs gewoontjes klinken. 

Het is een ervaring die ik, zoals gezegd, ook vijf jaar geleden had bij de eerste beluisteringen van Berry Street, maar dat album werd vervolgens alleen maar beter. Alle reden dus om ook NOW de kans te geven om te groeien en die kans grijpt het album met beide handen aan. Nu ik het derde album van Kris Berry wat vaker heb beluisterd, vind ik NOW nog beter dan Berry Street. 

Kris Berry vermaakt op NOW aangenaam met lome en licht broeierige soulpop, maar zowel in muzikaal als in vocaal opzicht heeft het album veel te bieden. NOW is warm en aangenaam, maar ook subtiel ingekleurd en verwerkt stiekem een hoop invloeden, waaronder invloeden uit de R&B, jazz en de Caraïbische muziek. In vocaal opzicht torent het album nog wat verder boven het maaiveld uit, want Kris Berry zingt niet alleen prachtig op haar nieuwe album, maar ook met veel gevoel. 

NOW doet wel wat denken aan de betere soulpop uit de jaren 90, maar NOW staat ook met beide benen in het hier en nu. En zo heeft Kris Berry het wat mij betreft toch weer geflikt en levert ze een derde album met internationale allure af. Nu maar hopen dat we niet vijf jaar hoeven te wachten op album nummer vier, want NOW smaakt naar veel meer. Erwin Zijleman


NOW van Kris Berry is verkrijgbaar via de Mania webshop: