08 september 2022

Lou Turner - Microcosmos

Microcosmos van Lou Turner lijkt bij eerste beluistering een singer-songwriter album waarvan je er al talloze hebt, maar het is een tijdloos album dat zich steeds genadelozer opdringt met songs die je eindeloos wilt koesteren
Lou Turner is een Amerikaanse singer-songwriter uit Nashville, Tennessee, die hopelijk gaat profiteren van een slappe releaseweek. Haar album Microcosmos zou in een drukke releaseweek waarschijnlijk makkelijk ondersneeuwen, al is het maar omdat het tweede album van Lou Turner bij eerste beluistering weliswaar bekend in de oren klinkt, maar niet direct een onuitwisbare indruk maakt. Dat doet Microcosmos wel wanneer je het album een paar keer hebt gehoord. De songs van Lou Turner herinneren aan de hoogtijdagen van de Laurel Canyon scene, maar klinken geen moment gedateerd. Het levert een ouderwets groeialbum op dat stijgt tot grote hoogten.


Paste Magazine wees me afgelopen vrijdag op Microcosmos van Lou Turner, dat ik zonder de hulp van de Amerikaanse muziekwebsite waarschijnlijk nooit had ontdekt. Dankzij de zeer lovende woorden van Paste Magazine heb ik ook wat langer en intensiever geluisterd naar het album, dat bij eerste beluistering vooral een behoorlijk ingetogen singer-songwriter album lijkt. Dat is het soort album waarvan ik er al honderden in de kast heb staan, waardoor ik niet direct overtuigd was van de meerwaarde van het album, dat ook nog eens een album is dat net zo goed decennia geleden gemaakt had kunnen zijn. 

Lou Turner, het alter ego van Lauren Turner, is een dichter en singer-songwriter uit Nashville, Tennessee, die in 2020 debuteerde met het niet in brede kring opgemerkte Songs For John Venn. Het is een album dat ik zelf ook niet ben tegengekomen, maar ik ben blij dat Microcosmos wel op mijn pad is gekomen. Het is een album dat zoals gezegd ook decennia geleden gemaakt had kunnen worden, waarbij je al snel uitkomt bij de muziek die in de late jaren 60 en vroege jaren 70 in de Laurel Canyon bij Los Angeles werd gemaakt. 

Lou Turner beschikt over een warm en aangenaam stemgeluid, dat herinnert aan het verleden, maar dat ook in het heden makkelijk overtuigt. De Amerikaanse muzikante schrijft mooie teksten, die ze met veel gevoel vertolkt en ze beschikt ook nog eens een stem die rust uitstraalt, wat van Microcosmos een lekker loom en laidback album maakt. 

Wat voor de zang op het album geldt, geldt ook voor de muziek op Microcosmos, die rustgevend en wat dromerig klinkt. Lou Turner verwerkt op haar tweede album vooral invloeden uit de folk en de country en heeft een voorkeur voor invloeden uit een ver verleden, wat een tijdloos geluid oplevert. Het album is grotendeels akoestisch en vaak ingetogen ingekleurd, maar er komen uiteindelijk nog flink wat muzikanten voorbij op het album, dat ook fraaie bijdragen van onder andere de pedal steel en strijkers bevat. 

 Ondanks alle invloeden uit het verleden is het tweede album van Lou Turner zeker geen retro album, al is het maar omdat ook invloeden uit het heden hun weg hebben gevonden naar Microcosmos, waaronder hier en daar wat invloeden uit de indierock. Het is een album dat bij eerste beluistering misschien geen onuitwisbare indruk maakt of in ieder geval niet heel onderscheidend klinkt, maar Microcosmos van Lou Turner is een ouderwetse groeiplaat. 

De op het eerste gehoor direct bekend klinkende songs zitten niet alleen vol fraaie details, maar het zijn bovendien songs die je langzaam maar zeker heel dierbaar worden. En zo is een album waar ik bij eerste beluistering nog vooral over twijfelde, inmiddels een album waar ik maar geen genoeg van kan krijgen. Steeds weer verlang ik naar de mooie warme klanken, de ontspannende stem van Lou Turner en haar tijdloze en vooral bijzonder aangename songs. 

Wanneer Paste Magazine een album aanraadt, weet ik dat ik het album, wanneer het qua genre in mijn straatje past, zeker moet beluisteren en ook het tippen van het tweede album van Lou Turner was wat mij betreft weer een voltreffer van de Amerikaanse website, die is gebleven na de trieste ondergang van het gelijknamige tijdschrift, en bijna wekelijks zijn meerwaarde onderstreept, net als dit album van Lou Turner doet. Erwin Zijleman

De muziek van Lou Turner is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://louturner.bandcamp.com/album/microcosmos.


Microcosmos van Lou Turner is verkrijgbaar via de Mania webshop: