11 februari 2023

Amber Arcades - Barefoot On Diamond Road

Na een paar jaar stilte keer Annelotte de Graaf terug met haar project Amber Arcades en weet ze op Barefoot On Diamond Road het hoge niveau van haar eerste twee albums vrij makkelijk te overtreffen
Amber Arcades maakte in 2016 en 2018 indruk met twee geweldige albums, die het alter ego van de Nederlandse muzikante Annelotte de Graaf zowel nationaal als internationaal veel lof opleverden. Daar viel niets op af te dingen, maar op Barefoot On Diamond Road laat Amber Arcades horen dat het nog een stuk beter kan. Het derde album klinkt, mede door de inzet van meer elektronica, rijker en veelzijdiger dan zijn twee voorgangers en bevat zowel betoverend mooie als benevelende klanken met hier en daar een donkere ondertoon. Ook de zang van Annelotte de Graaf heeft aan schoonheid gewonnen, terwijl haar persoonlijke songs dieper graven. Bijzonder mooi album van deze Nederlandse muzikante.


In de zomer van 2016 was met name de Britse muziekpers behoorlijk enthousiast over Fading Lines van Amber Arcades. Achter Amber Arcades bleek de Nederlandse muzikante Annelotte de Graaf schuil te gaan, waarna ook Nederland viel voor de vele charmes van Fading Lines. Het in New York met producer Ben Greenberg opgenomen album, maakte indruk met lekker in het gehoor liggende gitaarsongs, waarin Amber Arcades uiteenlopende invloeden verwerkte en Annelotte de Graaf zeer overtuigde als zangeres. 

In de herfst van 2018 keerde Amber Arcades terug met European Heartbreak, dat ik nog wat mooier en indrukwekkender vond dan het debuutalbum. Het door Chris Cohen geproduceerde album trok de aandacht met betrekkelijk ingetogen en mooi verzorgde popliedjes, waarin de fraaie strijkers- en blazersarrangementen van Trey Pollard, de vaste arrangeur van de fameuze Spacebomb Studios, de kers op de taart waren. 

Het is lang stil geweest rond Amber Arcades, maar deze week keert het project van Annelotte de Graaf dan eindelijk terug. De Nederlandse muzikante heeft een nieuw thuis gevonden in Amsterdam en nam haar bijdragen aan het nieuwe album van Amber Arcades, na twee in de Verenigde Staten opgenomen albums, voor de afwisseling in Nederland op. Dat had alles te maken met de coronapandemie, die reizen naar de Verenigde Staten lange tijd lastig of onmogelijk maakte. 

Op Barefoot On Diamond Road werkt Amber Arcades, net als op het debuutalbum, samen met producer Ben Greenberg, die vanuit New York bijdroeg aan het album. Barefoot On Diamond Road laat goed horen dat er ruim vier jaren zijn verstreken sinds European Heartbreak. Het nieuwe album klinkt in muzikaal opzicht duidelijk anders dan zijn twee voorgangers en ook de stem van Annelotte de Graaf klinkt volwassener. 

Het derde album van Amber Arcades laat een wat voller en elektronischer geluid horen, al spelen ook de gitaren nog steeds een rol van betekenis. Barefoot On Diamond Road is bijzonder sfeervol ingekleurd en klinkt vaak prachtig ruimtelijk. Samen met producer Ben Greenberg heeft Annelotte de Graaf bovendien gezorgd voor een veelzijdig geluid. Een aantal songs op het album doet wat psychedelisch aan, maar Amber Arcades kan ook uit de voeten met eigentijdse elektronische popmuziek of met wat experimentelere klanken en bijzondere ritmes. 

De instrumentatie is mooi, rijk en stemmig, maar ook spannend en af en toe wat dreigend, wat de muziek op het album voorziet van mooie spanningsbogen. Het past allemaal prachtig bij de bijzonder mooie stem van de Nederlandse muzikante, die nog beter is gaan zingen dan op de eerste twee albums van Amber Arcades. Met name in de meer ingetogen songs is de zang echt prachtig en deze ingetogen songs domineren op het album. 

De teksten van Amber Arcades waren op de eerste twee albums vooral observerend en beschouwend, maar op Barefoot On Diamond Road domineren de persoonlijke teksten, die er een fraai ‘coming of age’ album van maken. De vorige twee albums van Amber Arcades trokken ook in het buitenland flink wat aandacht. Daar blijft het nog even redelijk stil rond Barefoot On Diamond Road, maar dit bijzonder mooie aandacht verdient deze aandacht absoluut. Alle reden om bijzonder trots te zijn op dit album van eigen bodem. Erwin Zijleman

De muziek van Amber Arcades is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Nederlandse muzikante: https://amberarcades.bandcamp.com/album/barefoot-on-diamond-road.


Barefoot On Diamond Road van Amber Arcades is verkrijgbaar via de Mania webshop: