09 februari 2023

Burt Bacharach (1928-2023)

 


Met het overlijden van Burt Bacharach op 94-jarige leeftijd verliest de popmuziek een van de beste en meest invloedrijke songwriters uit de geschiedenis van het genre. Burt Bacharach schreef songs die je na één keer horen mee kon zingen en die ook na honderden keren horen nog niet vervelen. Het zijn vaak honingzoete popliedjes, maar het zijn zonder uitzondering zeer smaakvolle popliedjes. De Amerikaanse componist schreef er honderden, waarvan er flink wat wereldhits werden.

De Amerikaanse muzikant schreef vanaf de jaren 50, vaak samen met Hal David, de ene song na de andere. Hij nam zijn songs voor een deel zelf op, maar de songs van Burt Bacharach werden meestal het bekendst in de uitvoering van anderen. Talloze muzikanten gingen aan de haal met de songs van Burt Bacharach. Van The Carpenters tot Elvis Costello, van The Anita Kerr Singers tot Aretha Franklin en van Dionne Warwick tot Rumer. Het is slechts het topje van de ijsberg.

Iedereen heeft zijn favoriete Burt Bacharach songs of favoriete vertolker van Burt Bacharach songs. Ik zet zelf This Girl's in Love, A Bacharach & David Songbook van de Britse zangeres Rumer nog maar eens op. Erwin Zijleman