08 februari 2023

Young Fathers - Heavy Heavy

De Schotse band Young Fathers schiet op Heavy Heavy echt alle kanten op en bij voorkeur alle kanten tegelijk, maar als je de ergste chaos hebt ontward is het een album dat steeds interessanter en fascinerender wordt
Ik had tot dusver niet veel met de muziek van Young Fathers en ook op Heavy Heavy maakt de band uit het Schotse band Edinburgh muziek die zich ver buiten mijn comfort zone bevindt. Het is muziek waarvan je doodmoe kunt worden, maar op het juiste moment is bijna alles raak. Heavy Heavy is met geen mogelijkheid in een hokje te duwen en als het al lukt zit je een track later alweer hopeloos mis. De critici bejubelen de muziek van het Schotse drietal al jaren en langzaam maar zeker begin ik te begrijpen waarom dat zo is. Heavy Heavy is meestal niet mijn muziek, maar ik kan maar niet stoppen met luisteren naar dit krankzinnige maar ook fascinerende album.


Cocoa Sugar, het derde album van de Schotse band Young Fathers, werd in 2018 overladen met superlatieven, dook aan het einde van het betreffende jaar op in flink wat jaarlijstjes en haalde een jaar later ook nog eens de prestigieuze Mercury Price binnen. Ik heb het zelf heel vaak geprobeerd met de hiphop en soul van het drietal uit Edinburgh, maar kon niet overweg met het album. 

Ik ging er van uit dat ik gelijke ervaringen zou hebben met het deze week verschenen Heavy Heavy, maar op een of andere manier bevalt dit nieuwe album me wel. Dat is best opvallend, want Heavy Heavy wijkt niet fundamenteel af van Cocoa Sugar, al zijn er wel verschillen tussen Young Fathers in 2018 en 2022. Ik omschreef de muziek van het Schotse drietal hierboven als hiphop en soul, maar dit zijn vlaggen die de lading slechts ten dele dekken. 

Ook op Heavy Heavy maakt Young Fathers muziek die zich door vele genres en stijlen heeft laten beïnvloeden, maar in geen enkel hokje echt past. Soul, hiphop, pop, rock, elektronica, tribal, het is het allemaal wel en niet. De Britse krant The Guardian omschrijft het nieuwe album van Young Fathers als “a joyous feast of noise” en dat is op zich een aardige omschrijving. 

Heavy Heavy is een album waarvoor je in de stemming moet zijn. Wanneer je dat niet bent is het album een bak herrie die van de hak op de tak springt en energie vreet, maar als je het wel bent is Heavy Heavy een album vol songs die anders klinken dan alle andere muziek die je recent (of minder recent) hebt gehoord. 

In een aantal songs domineren de zwaar aangezette beats, maar Young Fathers kan ook vertrouwen op subtiele ritmes en een bak elektronica. Heavy Heavy is een album dat direct vanaf de eerste noten vol gas geeft en de luisteraar ruim een half uur lang nauwelijks de kans geeft om op adem te komen. Alles is volgestopt met ritmes, elektronica en meerdere lagen zang, waardoor het, in ieder geval bij mij, even duurde voor ik songs met een kop en een staart hoorde op Heavy Heavy. 

Die songs zijn er uiteindelijk wel en het zijn songs die niet alleen avontuurlijk zijn, maar bij vlagen ook bijzonder mooi. Zeker als de band net wat gas terug neemt en kiest voor atmosferische synths en soulvolle vocalen is de muziek van Young Fathers bijna toegankelijk, maar een bijzondere wending is nooit ver weg bij de Schotse band, die ook op Heavy Heavy toch vooral ongrijpbaar blijft. 

Ik laat albums buiten mijn  comfort zone als deze meestal liggen, maar ik blijf maar luisteren naar Heavy Heavy, ook als de muziek van de band me vooral tegen staat of ik er doodmoe van word. De meeste songs op het album staan me overigens niet tegen, maar fascineren me hopeloos. Zeker wanneer je het album wat vaker hebt gehoord valt er wel het een en ander op zijn plek, maar Heavy Heavy blijkt een uniek album, dat nooit alle geheimen tegelijk prijs geeft. Het is bovendien een album dat je het ene moment in vervoering kan brengen en het volgende moment voor hoofdpijn  zorgt.

De muziek van Young Fathers is aan de ene kant ruw en eclectisch, maar op hetzelfde moment heb ik het idee dat over iedere noot goed is nagedacht. Heavy Heavy bevindt zich voor een belangrijk deel mijlenver buiten mijn comfort zone, maar toch kan ik het maar niet los laten. In 2018 was ik totaal niet vatbaar voor het wijdverspreide Young Fathers virus, maar deze keer heeft de band uit Edinburgh me toch te pakken. Erwin Zijleman

De muziek van Young Fathers is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Schotse band: https://youngfathersofficial.bandcamp.com/album/heavy-heavy.


Heavy Heavy van Young Fathers is verkrijgbaar via de Mania webshop: