10 februari 2023

The Foreign Films - Magic Shadows

De Canadese band The Foreign Films maakte al een aantal albums vol perfecte popsongs en strooit ook op het deze maand verschenen Magic Shadows weer met popliedjes waarvan je alleen maar intens kunt houden
De Canadese band The Foreign Films dook ruim vijftien jaar geleden voor het eerst op en was lange tijd niet heel productief, maar de afgelopen jaren hebben Bill Majoros en zijn medemuzikanten er zin in. Ook op Magic Shadows laat The Foreign Films weer horen dat het het geheime recept voor het schrijven van perfecte popliedjes in haar bezit heeft. Het zijn popliedjes met heel veel invloeden uit de jaren 70 van onder andere The Beatles en Electric Light Orchestra, maar de Canadese band blijft nooit hangen in het verleden. Magic Shadows streelt 45 minuten lang genadeloos het oor en smaakt, net als zijn voorgangers, naar veel en veel meer.


De Canadese band The Foreign Films ontdekte ik ruim vijftien jaar geleden na een zeer positieve recensie in het overigens zeer aan te bevelen Nederlandse muziektijdschrift Heaven. Distant Star, het in 2007 verschenen debuutalbum van de band rond de Canadese muzikant Bill Majoros, strooide bijna anderhalf uur lang met nagenoeg perfecte en in een aantal gevallen perfecte popliedjes. 

Het debuutalbum van The Foreign Films klonk als de spreekwoordelijke omgevallen platenkast en het was een platenkast met heel veel klassiekers uit de jaren 70. Distant Star klonk echter ook als een album dat The Beatles nooit gemaakt hadden, maar zomaar gemaakt zouden kunnen hebben als de onderlinge meningsverschillen in 1970 waren uitgepraat in plaats van uitgevochten. 

Distant Star werd pas in 2018 gevolgd door het minstens even mooie en bijzondere The Record Collector, dat goed was voor ruim 80 minuten perfecte popmuziek. Ook op The Record Collector maakte Bill Majoros geen geheim van zijn muzikale helden, maar de Canadese muzikant slaagde er ook in om de tijdloze popsongs op het album te voorzien van een eigentijds laagje, waardoor het etiket ‘retro’ wat mij betreft niet van toepassing was op de muziek van de band. 

The Record Collector werd in 2020 gevolgd door een kort tussendoortje, al bevatte ook Ocean Moon nog altijd bijna een half uur geweldige popmuziek. Voor het laatste album van The Foreign Films moesten we tot voor kort terug naar 2021, toen Starlight Serenade verscheen. Het was met 35 minuten muziek wederom een betrekkelijk kort album, zeker voor The Foreign Films begrippen, maar het niveau lag ook dit keer hoog. 

Vorige week appte Bill Majoros me dat er weer een nieuw album van The Foreign Films was verschenen en ondanks de torenhoge verwachtingen valt ook Magic Shadows me zeker niet tegen. De Canadese band schotelt ons dit keer elf songs en bijna drie kwartier muziek voor en het is weer smullen. 

Heel veel veranderd is er niet. Ook Magic Shadows is weer stevig beïnvloed door het werk van The Beatles en door de muziek van tijdgenoten als 10cc en Electric Light Orchestra. Ook dit keer is The Foreign Films echter niet blijven hangen in de jaren 70, want invloeden uit het verleden vloeien op fraaie wijze samen met invloeden uit het heden. Veel songs op Magic Shadows hebben hun nostalgische momenten, maar ook het nieuwe album van The Foreign Films klinkt wat mij betreft weer vooral fris en fruitig. 

Bill Majoros heeft dit keer flink wat muzikanten uitgenodigd in de studio, waardoor Magic Shadows lekker vol klinkt. Door de toegevoegde orkestraties met flink wat blazers en vooral strijkers en door de hier en daar toegevoegde koortjes heb ik vaak associaties met de muziek van Electric Light Orchestra, maar The Foreign Films maakt hier en daar ook subtiele uitstapjes naar de jaren 80, wat de band al even goed af gaat als het verwerken van invloeden uit de jaren 70. Hier en daar heeft het ook wel wat van de muziek van The Auteurs, waarmee we in één klap in de jaren 90 zijn beland. 

The Foreign Films maakte in het verleden twee hele lange albums, waardoor Magic Shadows na ‘slechts’ 45 minuten nog lang niet voor verzadiging heeft gezorgd. Het is jammer dat de Canadese band nog altijd slechts in kleine kring bekend is, want ook op Magic Shadows laten Bill Majoros en zijn medemuzikanten weer horen dat de band het maken van perfecte popliedjes tot in de finesses beheerst. Erwin Zijleman

De muziek van The Foreign Films is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Canadese band (Magic Shadows hopelijk ook binnenkort): https://theforeignfilms.bandcamp.com/music.