13 februari 2023

Iris Penning - Dan Maar Genieten

Iris Penning overtuigt wederom met een bijzonder mooi ingekleurd album, sterke en aansprekende songs, prachtige teksten met een vleugje poëzie en een stem vol gevoel en zeggingskracht
Iris Penning, stadsdichter van Eindhoven, is alweer toe aan haar vierde album. Met haar vorige album, Liever Vieze Voeten, trok de Nederlandse muzikante flink de aandacht en dat moet ze weer gaan doen met haar nieuwe album Dan Maar Genieten. Van een stadsdichter verwacht je bijzondere teksten en die krijg je op het nieuwe album. Deze teksten zijn verpakt in aangenaam klinkende songs, waarvan de sober ingekleurde en wat folky songs mij het best bevallen. De instrumentatie is keer op keer prachtig en kleurt mooi bij de aangename stem van Iris Penning, die de songs op Dan Maar Genieten met gevoel en precisie vertolkt. Wederom een prachtalbum van eigen bodem.


Ik heb al heel lang een lastige of misschien zelfs wel onmogelijke relatie met Nederlandstalige popmuziek. Er zijn tijden geweest dat ik totaal niet open stond voor popmuziek in de eigen taal, maar ook nu ik me er wel voor open stel, pik ik er maar zeer zelden een Nederlandstalig album uit. Ik heb de laatste tijd geregeld een Nederlandstalig album gehoord dat me in muzikaal opzicht beviel en waarvan de songs me best hadden kunnen aanspreken, maar waarop de taal me in de weg zat, vooral omdat het voor mij teveel schuurde. Ik kan het niet goed uitleggen, maar ik kan me er ook niet aan onttrekken. 

Gelukkig zijn er ook Nederlandstalige albums die me wel bevallen en waarop het gebruik van onze eigen taal geen moment schuurt. Liever Vieze Voeten van de uit Eindhoven afkomstige Iris Penning was zo’n album. Het derde album van de stadsdichter van Eindhoven was mijn eerste kennismaking met de muziek van Iris Penning, maar het was een kennismaking die me uitstekend beviel. Haar deze week verschenen vierde album heb ik er dan ook direct bij gepakt en ook Dan Maar Genieten is een Nederlandstalig album dat me direct wist te veroveren. 

Iris Penning schrijft poëtische en aansprekende teksten, die worden vertolkt met een licht en charmant Brabants accent. Het zijn persoonlijke teksten, die flink kunnen ontroeren, bijvoorbeeld wanneer de Eindhovense muzikante een ode brengt aan haar overleden vader, maar die ook filosofisch van aard kunnen zijn of juist inzoomen op de dagelijkse beslommeringen van een jonge vrouw. 

Bij Nederlandstalige muziek zitten de teksten en de muziek elkaar, in ieder geval wat mij betreft, vaak in de weg, maar op Dan Maar Genieten passen de teksten en de muziek perfect bij elkaar. De songs van Iris Penning klinken mooi melodieus, maar zitten ook vol gevoel, waardoor ze zich stevig opdringen. De Nederlandse muzikante schrijft niet alleen mooie teksten, maar beschikt bovendien over een zeer aangename maar ook karakteristieke stem, die de songs op Dan Maar Genieten stuk voor stuk naar een hoger plan tilt. 

Ook in muzikaal opzicht is het nieuwe album van Iris Penning van hoog niveau. De muzikante uit Eindhoven heeft haar songs in de meeste gevallen sfeervol of zelfs stemmig ingekleurd met fraai akoestisch gitaarspel en vakkundig laten produceren door Huub Reijnders. Het warme geluid op het album past goed bij de stem van Iris Penning en valt op door mooie accenten van onder andere cello en blazers. 

Zeker wanneer de Eindhovense muzikante haar teksten voordraagt, wat overigens niet vaak gebeurt, schuift Dan Maar Genieten op richting kleinkunst, wat ik overigens een vreselijk woord vind en ook een uitstapje richting pop wordt niet geschuwd. Ik heb persoonlijk een hele duidelijke voorkeur voor de wat meer ingetogen en wat folky popliedjes op het album, waarin we het moeten doen met de gitaar en de stem van Iris Penning en wat subtiele accenten, maar de uitstapjes buiten deze paden voorzien het album wel van dynamiek en variatie. 

Bij herhaalde beluistering van Dan Maar Genieten winnen de songs van Iris Penning alleen maar aan kracht en hoor je steeds beter hoe knap dit album is gemaakt. Of ik ooit helemaal ga wennen aan Nederlandstalige muziek weet ik niet, maar Dan Maar Genieten van Iris Penning is echt prachtig en wordt vooralsnog alleen maar beter. Erwin Zijleman


Dan Maar Genieten van Iris Penning is verkrijgbaar via de Mania webshop: