15 februari 2023

Pearla - Oh Glistening Onion, The Nighttime Is Coming

Nicole Rodriguez levert als Pearla een prachtig debuutalbum af, waarop de muzikante uit Brooklyn indruk maakt met bijzondere arrangementen, veelkleurige songs en een stem die van alles met je doet
Ook de afgelopen week had ik weer een flink stapeltje nieuwe albums van vrouwelijke singer-songwriters in handen. Het wordt binnen deze groep steeds lastiger om op te vallen, maar Pearla, het alter ego van Nicole Rodriguez, heeft er geen enkele moeite mee. Dat heeft alles te maken met de veelzijdigheid van haar debuutalbum. Oh Glistening Onion, The Nighttime Is Coming springt dwars door genres en door de tijd, betovert met wonderschone arrangementen, die ook buiten de lijntjes durven te kleuren, maakt indruk met aansprekende songs en dan is er ook nog eens de expressieve stem van de Amerikaanse muzikante, die zich moeiteloos aanpast aan het bonte kleurenpalet op dit bijzonder fraaie album.


De Amerikaanse muzikante Pearla is met haar debuutalbum Oh Glistening Onion, The Nighttime Is Coming in ieder geval goed voor de meest opvallende albumtitel van deze week, maar ook in muzikaal opzicht trekt de singer-songwriter uit Brooklyn, New York, makkelijk de aandacht. Achter de naam Pearla gaat Nicole Rodriguez schuil, die vier jaar na haar debuut EP dan eindelijk haar eerste album uitbrengt. 

Het is flink dringen in het land van de vrouwelijke singer-songwriters, maar Pearla valt wat mij betreft op met een geluid dat anders klinkt dan dat van haar talloze concurrenten. De muzikante uit Brooklyn beschikt om te beginnen over een bijzondere stem. De zang op Oh Glistening Onion, The Nighttime Is Coming trekt onmiddellijk de aandacht en persoonlijk was ik direct gecharmeerd van de expressieve stem van de Amerikaanse muzikante, die al snel uitgroeit tot een van de sterkste wapens van het debuutalbum van Pearla. Nicole Rodriguez beschikt niet alleen over een bijzondere stem, maar kan deze ook nog eens op meerdere manieren inzetten, waardoor Oh Glistening Onion, The Nighttime Is Coming een gevarieerd klinkend album is. 

Dat ligt niet alleen aan de zang, maar zeker ook aan de muzikale inkleuring van het album. Pearla heeft samen met producer Tyler Postiglione gekozen voor een veelkleurig geluid, waarvoor flink wat verschillende instrumenten zijn ingezet. Zeker wanneer wordt gekozen voor een grotendeels akoestisch geluid, is de muziek van Pearla vooral folky met hier en daar een vleugje country, maar de Amerikaanse muzikante schuwt ook incidenteel het gebruik van synths niet en is dan opeens ver verwijderd van de Amerikaanse rootsmuziek. Wat verder opvalt zijn de bijzonder mooie arrangementen van strijkers en blazers, die karakteristiek zijn voor het Spacebomb label, waarop het debuut van Pearla is verschenen. 

Ook in de songs van Pearla kan het alle kanten op. Het ene moment klinkt Oh Glistening Onion, The Nighttime Is Coming aards en wat traditioneel, maar het volgende moment klinkt de muziek van Pearla opeens mysterieus en zweverig. Zeker wanneer de muzikante uit Brooklyn kiest voor folky popliedjes hoor ik veel van Edie Brickell en zelfs wel wat van Mazzy Star of van Adrienne Lenker. Oh Glistening Onion, The Nighttime Is Coming bevat bovendien echo’s van de psychedelische folk en Laurel Canyon folk uit een ver verleden, met altijd een randje Joni Mitchell, maar Nicole Rodriguez kan je ook zomaar het heden in slepen. 

De Amerikaanse muzikante heeft lang gewerkt aan haar debuutalbum en dat hoor je, want Oh Glistening Onion, The Nighttime Is Coming ontstijgt het niveau van een gemiddeld debuutalbum echt op alle fronten. De wat traditioneel aandoende rootssongs op het album, met hier en daar ook nog wat invloeden uit de Appalachen folk, zullen makkelijk in de smaak vallen bij liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek, maar persoonlijk vind ik de tracks waarin Pearla uit alle hokjes breekt het meest interessant. 

De stem van de Amerikaanse muzikante valt zoals gezegd direct op bij eerste beluistering van het album, maar inmiddels ben ik hopeloos verliefd op de stem, de muziek en de songs van Nicole Rodriguez, van wie we in de toekomst hopelijk nog heel veel gaan horen. En Oh Glistening Onion, The Nighttime Is Coming kan in de tussentijd zomaar uitgroeien tot een van de verrassingen van 2023. Erwin Zijleman

De muziek van Pearla is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://pearlamusic.bandcamp.com/album/oh-glistening-onion-the-nighttime-is-coming.


Oh Glistening Onion, The Nighttime Is Coming van Pearla is verkrijgbaar via de Mania webshop: