17 februari 2023

Black Belt Eagle Scout - The Land, The Water, The Sky

Black Belt Eagle Scout zet flinke stappen op The Land, The Water, The Sky, dat imponeert met geweldig gitaarwerk, veel dynamiek, hoge spanningsbogen, prachtige zang en songs van een bijzondere schoonheid
Het vorige album van Black Belt Eagle Scout pakte ik pas na een aantal maanden op, maar The Land, The Water, The Sky overtuigde me al na een paar noten. Het alter ego van Katherine Paul uit Portland, Oregon, maakt indruk met een veelzijdig indierock geluid vol echo’s uit de jaren 90 en een bijzondere sfeer. Een aantal songs op het album is overweldigend, de andere songs zijn juist ingetogen, maar altijd is er die bijzondere spanning die er voor zorgt dat het nieuwe album van Black Belt Eagle Scout zich extreem opdringt. The Land, The Water, The Sky is een van de beste vrouwelijke indierock albums die ik de laatste tijd gehoord heb en de rek is er nog lang niet uit.


At The Party With My Brown Friends, het in de zomer van 2019 verschenen tweede album van Black Belt Eagle Scout, liet ik in eerste instantie liggen, maar pikte ik alsnog op toen het album aan het eind van het jaar opdook in een aantal jaarlijstjes. Black Belt Eagle Scout is het alter ego van de uit Portland, Oregon, afkomstige Katherine Paul, die met At The Party With My Brown Friends moest concurreren met een heel legioen jonge vrouwelijke singer-songwriters met een voorliefde voor indierock. 

Ik schatte haar concurrentiepositie in eerste instantie verkeerd in, want het tweede album van Black Belt Eagle Scout bleek in de herkansing een album vol aansprekende songs, mooi gitaarwerk, een geweldige stem en als kers op de taart flink wat uitstapjes naar de indierock, dreampop en shoegaze uit de jaren 90. 

At The Party With My Brown Friends viert deze zomer haar vierde verjaardag, waardoor het de inderdaad de hoogste tijd was voor een nieuw album van het project van Katherine Paul. Met The Land, The Water, The Sky keert Black Belt Eagle Scout deze week terug en dit keer heb ik het album direct opgepakt. Daar had ik alle reden toe, want op haar derde album zet de muzikante uit Portland, Oregon, nog een aantal flinke stappen. 

De openingstrack hakt er meteen lekker stevig in met hoge en behoorlijk gruizige gitaarmuren, melodieuze gitaarlijnen, atmosferische keyboards en uitbundige zang. Het is een stuk steviger en voller dan we van Black Belt Eagle Scout gewend zijn en grijpt nog wat meer terug op de shoegaze uit de jaren 90, maar het klinkt fantastisch, al is het maar omdat Katherine Paul ook nog eens zorgt voor hoge spanningsbogen. 

In de tweede track neemt de Amerikaanse muzikante wat gas terug, maar haar geluid, dat nu meer tegen de dreampop aanleunt met mooie gitaarlijnen en heerlijk dromerige zang, klinkt nog altijd voller dan op het vorige album. Op The Land, The Water, The Sky, dat een eerbetoon is aan het gebied waarin haar ‘native American’ voorouders leven en waar ze zelf ook opgroeide, klinkt Katherine Paul een stuk zelfverzekerder dan op het vorige album van Black Belt Eagle Scout en ze is er bovendien in geslaagd om een meer eigen geluid te creëren. 

Ik hou persoonlijk wel van shoegaze en dreampop uit de jaren 90, maar op The Land, The Water, The Sky geeft Black Belt Eagle Scout er een mooie hedendaagse indierock draai aan. Door te variëren met extraverte en meer introspectieve songs is The Land, The Water, The Sky ook een lekker gevarieerd album. Het ene moment kun je heerlijk wegdromen bij de mooie stem van Katherine Paul en de fraaie en vaak wat atmosferische klanken, om het volgende moment weer ruw wakker te worden geschud met gitaargeweld. 

De klanken op het nieuwe album van Black Belt Eagle Scout zijn niet alleen mooi en indrukwekkend, maar hebben bovendien een beeldend karakter, waarbij de beelden van de ruwe natuur van haar geboortegrond waarschijnlijk prachtig passen. Door alle schoonheid in de muziek en de vocalen, de bijzondere sfeer die wordt gecreëerd en de elkaar steeds afwisselende onderhuidse spanning en indrukwekkende spanningsbogen, dringt The Land, The Water, The Sky zich genadeloos op, maar het is ook een album dat lang mooier wordt. Black Belt Eagle Scout kan opeens met de besten mee. Erwin Zijleman

De muziek van Black Belt Eagle Scout is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://blackbelteaglescout.bandcamp.com/album/the-land-the-water-the-sky.


The Land, The Water, The Sky van Black Belt Eagle Scout is verkrijgbaar via de Mania webshop: