22 februari 2023

Signe Marie Rustad - Particles Of Faith

De Noorse muzikante Signe Marie Rustad maakt makkelijk indruk met haar karakteristieke stem, maar ook de bijzondere mix van invloeden met een hoofdrol voor Laurel Canyon folk mag er zijn
Particles Of Faith is mijn eerste kennismaking met de muziek van de Noorse singer-songwriter Signe Marie Rustad, maar het is er een die doet uitzien naar meer. De muzikante uit Oslo is zeker geen typische Scandinavische ijsprinses, maar lijkt haar inspiratie in eerste instantie gevonden te hebben in de jaren 60 en 70 en dan specifiek in de heuvels rond Los Angeles. Signe Marie Rustad verwerkt echter veel meer invloeden in haar muziek, waardoor het album zeker niet blijft hangen in de Laurel Canyon folk. Particles Of Faith is in muzikaal opzicht een interessant album, maar het mooist is toch de emotievolle en bijzondere stem van de Noorse muzikante.


Het deze week verschenen Particles Of Faith is zo te zien al het vierde album van de Noorse singer-songwriter Signe Marie Rustad. Haar vorige drie albums ben ik voor zover ik me kan herinneren niet tegen gekomen, maar Particles Of Faith is een album dat wat mij betreft in brede kring in de smaak moet kunnen vallen. 

Signe Marie Rustad komt uit Scandinavië en brengt haar nieuwe album uit in de winter. Dat levert over het algemeen op zijn minst melancholische maar meestal licht depressieve albums op. De muzikante uit Oslo is echter zeker geen typische Noorse ijsprinses, maar lijkt zich vooral te hebben laten inspireren door de Laurel Canyon folk die in de late jaren 60 en vroege jaren 70 in de heuvels rond Los Angeles werd gemaakt. 

Zowel in muzikaal als in vocaal opzicht doet Particles Of Faith wel wat denken aan de muziek van Joni Mitchell, maar Signe Marie Rustad is zeker niet de zoveelste singer-songwriter die het Laurel Canyon geluid uit het verleden nauwgezet probeert te reproduceren. De muziek van de Noorse muzikante doet af en toe wat psychedelisch en experimenteel aan en ook jazzy accenten met blazers hebben hun weg gevonden naar het album. 

Signe Marie Rustad heeft echter ook een zwak voor pop uit de jaren 80 en 90 en kan hierdoor af en toe ook verrassend lichtvoetig klinken. Toch is Particles Of Faith wat mij betreft vooral een album dat liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek in het algemeen en liefhebbers van Laurel Canyon folk in het bijzonder zal aanspreken. 

Particles Of Faith ontleent wat mij betreft de meeste kracht aan de stem van Signe Marie Rustad. De muzikante uit Oslo beschikt over een karakteristiek stemgeluid en vertolkt haar songs met veel gevoel, waardoor haar songs zich makkelijk opdringen. Het is een stemgeluid dat goed past bij de folky songs op het album, maar dat ook goed past bij de songs op het album die zijn voorzien van een voorzichtige popinjectie. 

Particles Of Faith heeft meer te bieden dan aansprekende zang. Het album is bijzonder mooi en ook verrassend veelzijdig ingekleurd. Signe Marie Rustad heeft zich zoals breed laten beïnvloeden en dat hoor je terug in de instrumentatie, die meerdere kanten op kan. Ik hou zelf wel van het vooral organische Laurel Canyon folk geluid, maar ook de enkele flirts met een meer pop georiënteerd geluid klinken bijzonder mooi. 

Ook de songs op het vierde album van de Noorse muzikante zijn aansprekend. Het zijn songs die zonder uitzondering lekker in het gehoor liggen, maar ondertussen graaft Signe Marie Rustad dieper dan de meeste van haar collega’s en weet ze steeds de fantasie te prikkelen met verassende uitstapjes en wendingen. Ik vind vooral de wat psychedelische uitstapjes zeer geslaagd, enerzijds omdat ze prachtig klinken en anderzijds omdat ze perfect passen bij de opeens wat dromerig klinkende stem van de muzikante uit Oslo. 

Signe Marie Rustad timmert al een aantal jaren aan de weg, maar met het fraaie Particles Of Faith moet ze wat mij betreft flink wat aandacht gaan trekken met een album dat mij wel wat doet denken aan het laatste album van Courtney Marie Andrews (mooie aanbeveling wat mij betreft). Valt er dan helemaal niets te klagen? Ja, met net iets meer dan een half uur muziek en slechts zeven songs is het album van Signe Marie Rustad wat aan de korte kant. Het is wel een half uur bijzonder mooi en ook dat is wat waard. Erwin Zijleman

De muziek van Signe Marie Rustad is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Noorse muzikante: https://signemarierustad.bandcamp.com/album/particles-of-faith.


Particles Of Faith is verkrijgbaar via de Mania webshop: