21 februari 2023

Runnner - Like Dying Stars, We're Reaching Out

Als Runnner betovert de Amerikaanse muzikant Noah Weinman met mooi ingekleurde folksongs, verrassende arrangementen, nostalgisch klinkende muziek en bijzonder aangename fluisterzang
Ik had nog niet eerder van Runnner gehoord, maar was direct bij eerste beluistering onder de indruk van Like Dying Stars, We're Reaching Out. De muziek van de band rond de Amerikaanse muzikant Noah Weinman doet door de zachte zang wel wat aan Elliott Smith denken, maar in muzikaal opzicht slaat Runnner vooral andere wegen in. Like Dying Stars, We're Reaching Out kan uit de voeten met bijna verstilde folk met een hoofdrol voor de banjo, maar in de meeste songs domineren de bijzondere arrangementen, die de muziek van Runnner voorzien van een hele bijzondere sfeer. Runnner maakt muziek vol echo’s uit het verleden, maar klinkt ook verrassend eigenzinnig en eigentijds.


Mijn vaste tipgever Paste Magazine wees me afgelopen vrijdag vooral op Like Dying Stars, We're Reaching Out van de Amerikaanse band Runnner (inderdaad met drie keer een n). Het is een album dat in eerste instantie niet op mijn lijstje stond om de eenvoudige reden dat ik nog niet eerder van Runnner had gehoord. 

Runnner is een project van de Amerikaanse muzikant Noah Weinman, die momenteel vanuit Los Angeles, California, opereert. Deze Noah Weinman speelde een voorname rol op het eind vorig jaar verschenen Quiet The Room van Skullcrusher en dat is een album dat ik sindsdien alleen maar mooier ben gaan vinden. Ook Like Dying Stars, We're Reaching Out van Runnner lijkt me een groeialbum, maar in tegenstelling tot het debuutalbum van Skullcrusher, was ik direct bij eerste beluistering onder de indruk van het officiële debuutalbum van Runnner. 

Het is een album dat me in eerste instantie vooral deed denken aan de albums van Elliott Smith en dat heeft alles te maken met de fluisterzachte stem en de manier van zingen van Noah Weinman. De vergelijking met Elliott Smith houdt overigens niet al te lang stand, want buiten de zang neemt het aantal overeenkomsten met de muziek van de veel te jong overleden muzikant snel af. 

Noah Weinman creëert direct vanaf de eerste noten van Like Dying Stars, We're Reaching Out een bijzondere sfeer. Het album opent met wat zweverige klanken die worden gecombineerd met mooi pianospel, wat prachtig combineert met het ingetogen akoestische gitaarspel en de zachte stem van Noah Weinman. Runnner maakt direct vanaf de eerste noten ruimtelijke en beeldende muziek en dat wordt versterkt door het toevoegen van flink wat samples. In anders songs kan de muziek van Runnner overigens ook aardser klinken en zeker wanneer de banjo wordt ingezet hoor ik ook wel wat van de band Trampled By Turtles, die wat mij betreft een van de mooiste albums van 2022 maakte. 

Like Dying Stars, We're Reaching Out heeft een onthaastende werking, maar het is ook een album met popsongs waarvan je alleen maar vrolijk kunt worden. De muziek van Runnner doet, vooral door de zang, wat nostalgisch aan, maar Noah Weinman weet ook hoe je memorabele popsongs schrijft. Naast de vergelijking met Elliott Smith dringt ook de vergelijking met Sufjan Stevens zich een aantal malen op, maar Runnner blijft uiteindelijk toch vooral Runnner. 

De muzikant uit Los Angeles probeert al zijn songs een bijzondere wending mee te geven, waardoor Like Dying Stars, We're Reaching Out niet het zoveelste album is met mooi ingekleurde folksongs. Alles op het album klinkt even mooi en aangenaam, met hier en daar ook nog wat voorzichtige wijzigingen naar de harmonieën van Crosby, Stills & Nash, maar de songs van Runnner blijven ook wat ongrijpbaar. 

Je hoort in de basis vooral ingetogen folksongs, maar door de atmosferische klankentapijten, hier en daar een vleugje chamberpop, af en toe een bijzonder ritme en op zijn tijd een vleugje pop, is Like Dying Stars, We're Reaching Out van Runnner geen moment een dertien in een dozijn folkalbum. Ik vond de songs op het album zoals gezegd direct mooi, maar het zijn ook stuk voor stuk songs die steeds mooier en avontuurlijker worden. Absoluut een album dat alle aandacht verdient, ook in Nederland. Erwin Zijleman

De muziek van Runnner is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://runnner.bandcamp.com/album/like-dying-stars-were-reaching-out.


Like Dying Stars, We're Reaching Out van Runnner is verkrijgbaar via de Mania webshop: