03 februari 2023

Complete Mountain Almanac - Complete Mountain Almanac

Rebekka Karijord en Jessica, Aaron en Bryce Dessner maken als Complete Mountain Almanac sober ingekleurde en vooral folk-georiënteerde muziek die overloopt van melancholie en schoonheid
Het titelloze debuut van de gelegenheidsband Complete Mountain Almanac is een bijzonder album. Het was oorspronkelijk een project van singer-songwriter Rebekka Karijord en kunstenaar Jessica Dessner, maar na de diagnose borstkanker schreef laatstgenoemde een aantal indringende gedichten, die de basis zouden vormen voor de teksten op het album. De twee kregen gezelschap van Aaron en Bryce Dessner van The National, wat een soms sober en soms wat rijker ingekleurd geluid oplevert. Het debuutalbum van Complete Mountain Almanac is een mooi en intiem, maar ook donker en melancholiek folkalbum, dat zich steeds wat nadrukkelijker opdringt.


Complete Mountain Almanac is een project van de van oorsprong Noorse maar vanuit Zweden opererende muzikante Rebekka Karijord en de Amerikaanse dichter, kunstenaar en danseres Jessica Dessner, die in Italië woont. Rebekka Karijord tekende voor de muziek, terwijl Jessica Dessner in eerste instantie zou zorgen voor het visualiseren van het project. Het project stond in eerste instantie in het teken van de natuur, de seizoenen en klimaatverandering, maar kreeg een extra lading toen bij Jessica Dessner kanker werd geconstateerd. Ze vatte haar ervaringen vol ups en downs samen in een aantal gedichten, die uiteindelijk de basis vormden voor de teksten van de songs van Rebekka Karijord. 

Het debuutalbum van Complete Mountain Almanac werd vervolgens in 2020 vrijwel live opgenomen in een studio in Parijs, waar twee broers van Jessica Dessner, de tweeling Aaron en Bryce, aanschoven. Deze broers kennen we natuurlijk van de Amerikaanse band The National, wat de verwachtingen met betrekking tot het titelloze debuutalbum van Complete Mountain Almanac flink heeft opgeschroefd. 

Het debuutalbum van de gelegenheidsband bevat twaalf tracks, die allemaal de naam van een maand van het jaar dragen. Aaron en Bryce hebben het album over het algemeen sober ingekleurd met subtiele gitaarlijnen, waarna Rebekka Karijord nog een subtiel laagje met piano, blazers en synths heeft toegevoegd. In een aantal tracks zijn tenslotte ook nog flink wat strijkers van de Malmö Symphony Orchestra toegevoegd. 

In de tracks met veel strijkers schuift de muziek van Complete Mountain Almanac iets op in de richting van de ‘chamber pop’, maar de meeste songs op het titelloze debuutalbum van de gelegenheidsband passen goed in het hokje folk. Rebekka Karijord heeft een stem die zich goed leent voor dit genre, zeker wanneer de folk van het viertal wat traditioneel of zelfs pastoraal aan doet. 

Complete Mountain Almanac blijft echter nooit helemaal hangen in de wat traditioneel aandoende Britse folk, enerzijds door de spaarzame atmosferische klanken die zijn toegevoegd en anderzijds door de zang van Rebekka Karijord, die ook een Scandinavische deken vol melancholie over de songs van Complete Mountain Almanac legt. 

Ondanks het betrekkelijk sobere karakter van de muziek op het album en de hoofdrol voor de stem van Rebekka Karijord is het debuut van deze bijzondere gelegenheidsband zeker geen eenvormig album. In de titels van de tracks wisselen de maanden en de seizoenen elkaar af en ook de muziek van Complete Mountain Almanac voelt steeds weer net iets anders aan. Rebekka Karijord en de broers Dessner slagen er soms met uiterst sobere klanken en soms met flink wat strijkers in om een bijzondere en wat weemoedige sfeer te creëren, waarin de stem van Rebekka Karijord zich als een vis in het water voelt. 

Ik vind het album het mooist wanneer ik de tijd neem om de twaalf songs op het album achter elkaar te beluisteren, wat een bijzondere en vaak bezwerende luistertrip van ruim drie kwartier oplevert. Door de zware thematiek, het wat donker gekleurde geluid en de van melancholie overlopende stem van Rebekka Karijord is het debuutalbum van Complete Mountain Almanac zeker geen lichte kost, maar mooi, intens en bijzonder is het absoluut. Erwin Zijleman

De muziek van Complete Mountain Almanac is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de gelegenheidsband: https://completemountainalmanac.bandcamp.com/album/complete-mountain-almanac.


Complete Mountain Almanac van Complete Mountain Almanac is verkrijgbaar via de Mania webshop: