05 februari 2023

Robert Forster - The Candle And The Flame

Robert Forster heeft de tijd genomen voor zijn achtste soloalbum, maar maakt ook dit keer indruk met zwaar melancholische en bitterzoete songs vol echo’s van zijn roemruchte band The Go-Betweens
Luister naar de soloalbums van Robert Forster en je wordt onmiddellijk herinnerd aan de muziek van de band The Go-Betweens, waarvan de Australische muzikant samen met zijn kompaan Grant McLennan de basis vormde. Het is niet anders op het deze week verschenen The Candle And The Flame, dat deels in het teken staat van de ziekte van zijn vrouw. Met name door het herkenbare stemgeluid van Robert Forster, maar ook door het gitaargeluid, de productie en natuurlijk de songs, zijn de associaties met de muziek van The Go-Betweens niet te onderdrukken, maar het solowerk van de Australische muzikant voegt ook zeker wat toe aan het oeuvre van de legendarische Australische band. Prima album weer.


Het nieuwe album van de Australische muzikant Robert Forster is deze week nogal zuur onthaald door een deel van de Nederlandse muziekpers, terwijl de Britse muziekpers juist driftig strooide met superlatieven. Zelf heb ik de Australische muzikant inmiddels al flink wat decennia heel hoog zitten, waardoor ik toch weer met hoge verwachtingen begon aan zijn nieuwe album. 

Samen met Grant McLennan vormde Robert Forster vanaf het eind van de jaren 70 de basis van de Australische band The Go-Betweens, die tussen 1981 en de dood van Grant McLennan in 2006 een stapeltje prachtige albums afleverde. Het zijn albums die helaas lang niet allemaal zijn te vinden bij de streaming media diensten, terwijl de Australische band de status van cultband inmiddels al lang is ontstegen of ontstegen zou moeten zijn. 

Robert Forster maakte gedurende de jaren 90, toen The Go-Betweens niet actief waren, een viertal prima soloalbums en hervatte zijn solocarrière in 2008 met het indringende The Evangelist, dat niet onder deed voor het beste werk van The Go-Betweens. Sindsdien neemt de Australische muzikant de tijd voor zijn muziek. Na Songs To Play uit 2015 en Inferno uit 2019 verscheen deze week The Candle And The Flame, dat voor een deel in het teken staat van de ernstige ziekte van zijn vrouw en muzikale partner Karin Bäumler. 

Het is dan ook niet zo gek dat het nieuwe album van Robert Forster af en toe wat donker is gekleurd, al was ook de muziek van The Go-Betweens over het algemeen minimaal bitterzoet. Robert Forster heeft bovendien wel donkerdere albums gemaakt, zoals het aardedonkere The Evangelist dat hij maakte na de dood van Grant McLennan, en schreef de meeste songs op het album bovendien voordat zijn vrouw ziek werd. 

The Candle And The Flame is wat mij betreft een typisch Robert Forster album en ik vind het persoonlijk een erg sterk album. De Australische muzikant schrijft nog altijd uit duizenden herkenbare popsongs, die onmiddellijk herinneren aan de muziek van The Go-Betweens. Dat ligt voor een belangrijk deel, maar zeker niet alleen, aan zijn karakteristieke stemgeluid, dat ook op The Candle And The Flame weer zorgt voor een bijzonder geluid. Ook het gitaargeluid op en de productie van het album dragen bij aan het zo herkenbare Robert Forster geluid, dat nog altijd inspiratie haalt uit de hoogtijdagen van The Go-Betweens, maar dat langzaam maar zeker ook wat is opgeschoven richting Amerikaanse rootsmuziek. 

Door ziekte van zijn vrouw is The Candle And The Flame over een langere periode, deels binnen het eigen gezin en verder met een beperkt aantal muzikanten opgenomen. Ondanks haar ziekte droeg Karin Bäumler bij aan het album en ook de zoon van Robert Forster, Louis Forster, ook bekend van de geweldige band The Goon Sax, is van de partij en laat horen dat hij de muzikale genen van zijn vader heeft gekregen. 

The Candle And The Flame bevat negen songs, waarvan een aantal het onweerstaanbare heeft van de songs van The Go-Betweens. De resterende songs vragen misschien net iets meer tijd, maar recensies die beweren dat Robert Forster het schrijven van goede songs is verleerd, slaan de plank wat mij betreft echt volledig mis. Robert Forster draait inmiddels flink wat jaren mee in de popmuziek, maar maakt nog altijd albums die er toe doen en die bovendien ver boven de middelmaat uitstijgen. Erwin Zijleman

De muziek van Robert Forster is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Australische muzikant: https://robertforster.bandcamp.com/album/the-candle-and-the-flame.


The Candle And The Flame van Robert Forster is verkrijgbaar via de Mania webshop: