14 februari 2023

Yo La Tengo - This Stupid World

Yo La Tengo was toch vooral een band met een rijk verleden, maar op het geweldige This Stupid World klinken de drie leden van de band weer als een stel jonge honden en zijn ze goed voor de ene na de andere prachtsong
Ik had geen hele hoge verwachtingen van het deze week verschenen This Stupid World van Yo La Tengo, maar wat heeft de Amerikaanse band een weergaloos album afgeleverd. This Stupid World is een fascinerend album, dat continu van kleur verschiet. De band experimenteert er flink op los met een stevige dosis gitaargeweld, maar kan ook dromerig of zelfs benevelend klinken. In alle songs op het album gebeurt er van alles en steeds weer raken Ira Kaplan, James McNew en Georgia Hubley aan hun beste werk. This Stupid World is een album vol avontuur en zonder compromissen en het is ook nog eens een album met de ruwe energie van een live-album. Yo La Tengo op zijn best, dat was even geleden.


De Amerikaanse band Yo La Tengo werd halverwege de jaren 80 opgericht en bouwde met name in de jaren 90 en gedurende het eerste decennium van dit millennium aan een imposant oeuvre. Sinds 2010 bracht de band uit Hoboken, New Jersey, helaas slechts vier albums uit, waarvan het atypische We Have Amnesia Sometimes uit 2020 tot voor kort de laatste was. 
Het deze week verschenen This Stupid World ligt niet in het verlengde van het instrumentale pandemiealbum van de Amerikaanse band en moet gezien worden als de opvolger van het inmiddels al weer bijna vijf jaar oude There's A Riot Going. 

Omdat de laatste paar Yo La Tengo albums toch wel wat minder waren dan het beste werk van de band, had ik geen hele hoge verwachtingen van This Stupid World, maar Yo La Tengo is een band die je nooit moet onderschatten. This Stupid World is een album waarover je niet te snel moet oordelen, maar nu ik het album flink wat keren heb gehoord, durf ik wel te concluderen dat Yo La Tengo in heel wat jaren niet zo’n goed album heeft gemaakt. 

This Stupid World opent met het ruim zeven minuten durende Sinatra Drive Breakdown, dat direct de toon zet. De track wordt gedragen door wat monotone baslijnen van James McNew en al even monotoon drumwerk van Georgia Hubley. Georgia Hubley en Yo La Tengo voorman Ira Kaplan voegen hier en daar wat dromerige vocalen toe, maar het grootste deel van de tijd wordt door Ira Kaplan gevuld met gruizig en af en toe ontsporend gitaarwerk. Sinatra Drive Breakdown heeft door het wat monotone ritme en de dromerige zang een bijna hypnotiserende werking, al houdt het scheurende gitaarwerk je continu bij de les. 

Ira Kaplan, James McNew en Georgia Hubley maakten This Stupid World met zijn drieën en namen ook de productie en de mix voor hun rekening. Het levert een album op met de ruwe energie van een live-album en dat past uitstekend bij de muziek van de Amerikaanse band. In een deel van de tracks gaat Ira Kaplan volledig los met zijn gitaar en dat was even geleden. Het contrast tussen het explosieve gitaarwerk en de dromerige zang wordt fraai onderstreept met subtiele keyboards, die weer uitstekend bassen bij de ritmes, die hier en daar opschuiven richting postpunk. 

Zeker de wat stevigere tracks zullen zeer in de smaak vallen bij een ieder die Yo La Tengo gedurende de jaren 90 omarmde, maar ook de wat meer ingetogen tracks op het album zijn prachtig, zeker wanneer Ira Kaplan en Georgia Hubley de zang samen voor hun rekening nemen in het folky Aselestine. This Stupid World bevat bijna vijftig minuten muziek, waarin slechts ruimte is voor negen tracks. De wat langere tracks domineren op het album en bieden Yo La Tengo de mogelijkheid om te improviseren en te jammen. 

Bands die zo lang mee gaan als de band uit Hoboken, New Jersey, klinken inmiddels uitgeblust of op zijn minst wat belegen, maar Ira Kaplan, James McNew en Georgia Hubley klinken op hun nieuwe album als een stel jonge honden. Het is geen hele lichte kost die Yo La Tengo ons op This Stupid World voorschotelt, maar zeker als je ervoor in de stemming bent is het album een bijzonder fascinerende luistertrip die herinnert aan de beste dagen van de band. Het is een luistertrip die vraagt om flink volume, waarna het alleen maar mooier wordt. Fascinerende band, geweldig album. Erwin Zijleman

De muziek van Yo La Tengo is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://yolatengo.bandcamp.com/album/this-stupid-world.


This Stupid World van Yo La Tengo is verkrijgbaar via de Mania webshop: