28 februari 2023

BIG|BRAVE - nature morte

De muziek van de Canadese band BIG|BRAVE is door flink wat gitaargeweld zware kost, maar hoe vaker je naar dit album luistert, hoe meer moois en bijzonders je hoort in de bezwerende drones van de band
Na even snel luisteren kwam nature morte van BIG|BRAVE direct weer op de stapel terecht, maar dit album heeft op mij de aantrekkingskracht van een zware magneet. De heftige gitaardrones van de band hakken er stevig in, zeker in combinatie met de stevige slagen op de drums en de licht hysterische zang van de frontvrouw van de band, maar op een gegeven moment hoor je de bijzondere details in de muziek van de Canadese band en komt nature morte op bijzondere wijze tot leven. De basis van de muziek van BIG|BRAVE is over het algemeen loodzwaar, maar de band kan ook vederlicht klinken, waardoor een enorme bak herrie al snel een fascinerende luistertrip wordt.


Ik had volgens mij nog niet eerder naar de muziek van de Canadese band BIG|BRAVE geluisterd, maar deze week kwam de vuurdoop met nature morte (geen hoofdletters), wat al het zesde album van het drietal uit Montreal is. Dat ik de muziek van de band nog niet eerder was tegengekomen is niet zo gek, want de muziek van BIG|BRAVE bevindt zich mijlenver buiten mijn comfort zone. 

Zangeres Robin Wattie schreeuwt direct in de eerste noten van de openingstrack van nature morte de longen uit haar lijf en krijgt vervolgens gezelschap van beukende drums en zwaar ontspoorde en vervormde gitaren, die langzaam maar zeker steeds genadelozer uit de speakers knallen in een allesverzengende drone. De muziek van BIG|BRAVE wordt wel in het hokje post-metal geduwd, wat me weinig zegt, maar ook het etiket post-rock misstaat niet op de muziek van de Canadese band. 

De openingstrack van het nieuwe album van BIG|BRAVE beslaat bijna zeven minuten en stort een enorme bak herrie over je uit. Deze herrie komt vooral in de vorm van een bezwerende drone, die het geluid van de Canadese band vrijwel volledig bepaalt, met hier en daar de uit de tenen komende stem van Robin Wattie en meedogenloze slagen op de drums als extra versiering. 

Ik geef eerlijk toe dat ik nature morte bij eerste beluisteringen alweer opzij had gelegd voor de eerste track er op zat, maar op een of andere manier bleef ik nieuwsgierig naar de bijzondere muziek van de band uit Montreal. Ondanks al het gitaargeweld blijkt de openingstrack van het nieuwe album van BIG|BRAVE na een paar keer horen van een bijzondere schoonheid en is de muziek van het Canadese drietal ook een stuk melodieuzer en aardser dan je bij eerste beluistering kunt vermoeden. 

In de tweede track lijkt de band uit Montreal er nog een schepje bovenop te doen met nog steviger gitaarwerk en zwaarder aangezette drums, maar de allesverwoestende machine van BIG|BRAVE komt al snel tot stilstand en zoekt het vervolgens in veel subtielere klanken. Het is door de zeer expressieve zang, die incidenteel opduikt, nog zeker geen lichte kost, maar het aardedonkere of zelfs duistere geluid van BIG|BRAVE heeft ook opeens iets bezwerends en iets moois. De opeenstapeling van gitaardrones is aan de ene kant overweldigend, maar bouwt op hetzelfde moment op verrassend subtiele wijze de spanning op. 

Ik ben lang niet altijd in de stemming voor de muziek op nature morte, maar hoe vaker ik naar het album luister, hoe meer ik hoor in al het gitaargeweld. De drones die zeker bij de eerste kennismaking met het album eenvormig klinken, laten steeds meer details horen en creëren bovendien een unieke sfeer, die je de muziek van BIG|BRAVE in sleept, of je dat nu wilt of niet. 

De Canadese band beperkt zich overigens zeker niet tot gitaargeweld, want in de vierde track hoor je opeens wat psychedelisch aandoende folk, met op de achtergrond een drone die klinkt als een storm die langzaam maar zeker gaat liggen, maar af en toe toch weer aantrekt. In de zesde track neemt BIG|BRAVE nog meer gas terug en is de muziek van de band opeens teder en subtiel, waardoor het even schrikken is wanneer Spotify na afloop weer bij de heftige begintrack begint. 

Eenmaal bekomen van de eerste schrik wordt de muziek van het Canadese drietal alleen maar mooier, indringender en indrukwekkender. Op zijn tijd weliswaar, maar dit album groeit en groeit. Ik zou er zeker eens naar luisteren en laat je vooral niet afschrikken door de eerste indrukken. Erwin Zijleman

De muziek van BIG|BRAVE is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Canadese band: https://bigbravesl.bandcamp.com/album/nature-morte.


nature morte van BIG|BRAVE is verkrijgbaar via de Mania webshop: