11 oktober 2023

Alamo Race Track - Greetings From Tear Valley And The Diamond AE

Het was heel lang stil rond de Nederlandse band Alamo Race Track, maar met het ijzersterke Greetings From Tear Valley And The Diamond AE zorgt de Amsterdamse band voor een verrassende en glorieuze comeback
Alamo Race Track trad twintig jaar geleden in de voetsporen van Excelsior labelgenoten als Johan en Daryl-Ann, maar was uit net wat ander hout gesneden. De songs van de band klonken wat minder zonnig en zorgeloos en zaten bovendien wat complexer in elkaar, waardoor het altijd even duurde voordat alles op zijn plek viel. Het is niet anders op het na een stilte van ruim acht jaar verschenen Greetings From Tear Valley And The Diamond AE, waarop Alamo Race Track zonnig en laidback kan klinken, maar ook donker en stekelig. De Amsterdamse band grijpt op haar nieuwe album deels terug op muziek uit een ver verleden, maar staat zoals altijd ook stevig in het heden.



Lange tijd leek het in het voorjaar van 2015 verschenen Hawks de zwanenzang van de Nederlandse band Alamo Race Track te worden (het atypische live-album Swan Lake Live uit 2016 niet meegeteld), maar deze week keert de band toch nog terug met een nieuw album, Greetings From Tear Valley And The Diamond AE.
 

Met haar precies twintig jaar geleden verschenen debuutalbum Birds At Home trad de band rond gitarist en zanger Ralph Mulder deels in de voetsporen van bands als Johan en Daryl-Ann, die de catalogus van het Excelsior label in de jaren 90 hadden voorzien van een aantal potentiële klassiekers. Ook Alamo Race Track maakte een aantal onweerstaanbare popsongs die de zon lieten schijnen, maar de band groef ook altijd dieper en grossierde vooral in wat stekeligere songs. 

Met Black Cat John Brown uit 2006, Unicorn Loves Deer uit 2011 en Hawks uit 2015 leverde de Amsterdamse band nog drie uitstekende albums af, die afwisselend het oor streelden of de fantasie prikkelden. Achtenhalf jaar na het laatste wapenfeit keert Alamo Race Track deze week terug met Greetings From Tear Valley And The Diamond AE, dat direct bij eerste beluistering een typisch Alamo Race Track album blijkt. 

Het album opent aangenaam zonnig met Sally H., dat een vleugje Beach Boys, Pink Floyd en vooral Beatles bevat en dat naadloos aansluit op een aantal andere songs uit de prachtige catalogus van het Excelsior label. De openingstrack bevat naast de zonnestralen echter ook de scherpe randjes die de muziek van Alamo Race Track altijd zo interessant maakt. 

Ralph Mulder keerde vanwege familieomstandigheden terug naar zijn geboortegrond in Oost-Groningen, waar in alle rust werd gewerkt aan het nieuwe album van de band, terwijl de herinneringen uit zijn jeugd opborrelden. Die rust hoor je duidelijk terug op Greetings From Tear Valley And The Diamond AE, zeker wanneer de band teruggrijpt op popmuziek uit de jaren 60 en 70. 

De songs van Alamo Race Track worden op deze momenten gedomineerd door fraai gitaarwerk, een wat dromerige sfeer en laid-back zang en koortjes. De band verleidt met de ontspannen klinkende passages bijzonder makkelijk en nog wat makkelijker dan op haar vorige albums, maar Alamo Race Track blijft nooit lang hangen in nostalgie en schakelt makkelijk door naar wat puntiger en stekeliger klinkende songs. Ook in deze tracks hoor je dat er veel tijd is besteed aan Greetings From Tear Valley And The Diamond AE, want alles klinkt even verzorgd, zonder dat dit ten koste gaat van het altijd wat ruwe karakter van de muziek van Alamo Race Track. 

De vorige albums van de Amsterdamse band waren allemaal albums die je wat vaker moest horen voor je ze op de juiste waarde kon schatten en dat is bij Greetings From Tear Valley And The Diamond AE niet anders. De songs op het album winnen nog lang aan kracht en zeker de wat minder zonnig klinkende songs op het album worden alleen maar beter. 

Alamo Race Track schakelt op haar nieuwe album moeiteloos tussen psychedelica, Americana, Beatlesque pop en indierock en smeedt alle invloeden aan elkaar in het nog altijd karakteristieke Alamo Race Track geluid. Ik was binnen het oeuvre van de band tot dusver vooral gehecht aan Black Cat John Brown uit 2006, maar ik vind Greetings From Tear Valley And The Diamond AE nu al een beter album en de rek is er nog lang niet uit. Erwin Zijleman


Greetings From Tear Valley And The Diamond AE van Alamo Race Track is verkrijgbaar via de Mania webshop: