09 oktober 2023

Dési Ducrot - Smile Like You’ve Never Seen A Woman Before

Ruim vijf jaar na haar debuutalbum keert de Nederlandse singer-songwriter Dési Ducrot terug met Smile Like You’ve Never Seen A Woman Before, waarop ze laat horen dat haar prima debuut geen toevalstreffer was
De Amsterdamse singer-songwriter Dési Ducrot maakte alweer bijna zes jaar geleden indruk met haar debuutalbum, waarop ze invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek combineerde met een eigen geluid. Opvolger Smile Like You’ve Never Seen A Woman Before heeft heel lang op zich laten wachten, maar ook op haar tweede album steekt Dési Ducrot in een uitstekende vorm. Ook Smile Like You’ve Never Seen A Woman Before laat flink wat invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek horen, maar invloeden uit de pop en rock hebben absoluut aan terrein gewonnen. Voor de kwaliteit maakt het niets uit, want ook op haar tweede album zingt Dési Ducrot prima en maakt ze indruk met haar songs.



Dési Ducrot debuteerde helemaal aan het begin van 2018 zeer verdienstelijk met het album In Too Deep. Het is een album waaraan de Amsterdamse muzikante heel lang had gewerkt en dat was te horen. Dési Ducrot vond de inspiratie voor haar debuutalbum tijdens een roadtrip door de Verenigde Staten, waardoor er flink wat invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek waren te horen op het album, maar Dési Ducrot gaf ook haar eigen draai aan deze invloeden, wat een bijzonder klinkend rootsalbum opleverde. 

De Nederlandse muzikante schaarde zich met haar debuutalbum onder de grote beloften van de Nederlandse Americana, maar heeft ons geduld vervolgens flink op de proef gesteld. Vorige maand verscheen immers pas het tweede album van Dési Ducrot, Smile Like You’ve Never Seen A Woman Before. Het is een album dat nog niet heel veel aandacht heeft gekregen, maar op haar tweede album laat Dési Ducrot horen dat ze de belofte van het uitstekende In Too Deep absoluut waar maakt. 

Smile Like You’ve Never Seen A Woman Before heeft, mede door de coronapandemie, lang op zich laten wachten, maar ook dit keer heeft Dési Ducrot de tijd genomen voor haar album. Net als bij haar debuutalbum deed ze voor de productie van haar nieuwe album een beroep op Marg van Eenbergen (die in een vorig leven in de band Seedling zat) en die heeft wederom fraai werk geleverd. 

Ook Smile Like You’ve Never Seen A Woman Before is een album dat alle ruimte biedt aan invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek, maar Dési Ducrot heeft zich dit keer naar verluidt ook laten beïnvloeden door haar jeugdhelden Sheryl Crow en Alanis Morissette. Die invloeden hoor ik niet heel vaak terug, maar invloeden uit de pop en rock hebben op het tweede album van de Amsterdamse muzikanten wel wat aan terrein gewonnen. 

Dési Ducrot liet op haar debuutalbum een verrassend veelzijdig geluid horen en dat doet ze ook weer op Smile Like You’ve Never Seen A Woman Before. Het album bestrijkt binnen de Amerikaanse rootsmuziek een breed terrein en dat is nog maar een deel van het verhaal van het album. Wanneer blazers worden ingezet klinkt het nieuwe album van Dési Ducrot lekker soulvol, maar ze kan ook uit de voeten met wat stevigere gitaartracks of juist zeer ingetogen songs. In muzikaal opzicht klinkt het lekker, maar het is ook dit keer de prima zang die het album boven het maaiveld uit tilt. Dési Ducrot beschikt over een aangename stem met veel soul en het is een stem die zich makkelijk aanpast aan de genres waarin ze zich beweegt. 

Net als het het debuutalbum van Dési Ducrot is ook Smile Like You’ve Never Seen A Woman Before een album dat bij eerste beluistering aangenaam klinkt maar niet direct een onuitwisbare indruk maakt, maar ik merk dat ook het tweede album van de Amsterdamse muzikante steeds meer songs bevat die me dierbaar zijn, waarbij mij voorkeur overigens uit gaat naar de wat meer ingetogen klinkende en wat stemmiger ingekleurde songs op het album, die gelukkig goed vertegenwoordigd zijn. 

Het zal niet meevallen om de aandacht te trekken in deze weken met bijzonder veel nieuwe releases, maar Smile Like You’ve Never Seen A Woman Before van Dési Ducrot verdient deze aandacht absoluut. Ik was Dési Ducrot eerlijk gezegd alweer vergeten, maar dit album had ik echt niet willen missen. Erwin Zijleman