15 oktober 2023

Ashtyn Barbaree - Better Luck Next Time (2022)

Ashtyn Barbaree debuteerde vorig jaar zeer veelbelovend met het fraaie Better Luck Next Time, dat helaas flink ondersneeuwde, maar de aandacht van liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek zeker verdient
De uit Fayetteville, Arkansas, afkomstige Ashtyn Barbaree wist voor haar debuutalbum een aantal uitstekende muzikanten te strikken in Nashville, wat een prachtig klinkend album opleverde. Het is een album dat bovendien opviel door sterke songs en door de bijzondere stem van Ashtyn Barbaree. Better Luck Next Time beschikte hierdoor over alle ingrediënten die nodig zijn om hoge ogen te gooien in Nashville, maar het album deed tot dusver helaas niet heel veel. Hoogste tijd om hier verandering in te brengen, want het album van de jonge Amerikaanse singer-songwriter staat bol van de belofte en klinkt bovendien zo aangenaam dat je er naar blijft luisteren.Eenmaal per week sta ik stil bij albums uit het verleden en meestal gaat het om albums uit een ver of zelfs heel ver verleden. Deze week sta ik voor de afwisseling eens stil bij een album dat pas net iets meer dan een jaar geleden is verschenen. Het is een album dat vorig jaar niet veel aandacht heeft gekregen, maar dat deze aandacht zeker had verdiend. Het album krijgt binnenkort een nieuwe kans, maar verdient nu al alle aandacht, zeker van een ieder die de Amerikaanse rootsmuziek een warm hart toedraagt. 

Het gaat om Better Luck Next Time, achteraf bezien een profetische titel, het debuutalbum van de Amerikaanse singer-songwriter Ashtyn Barbaree. Ashtyn Barbaree is een jonge muzikante uit Fayetteville, Arkansas, die in haar thuisstaat de nodige awards in de wacht sleepte en vervolgens voet aan de grond probeerde te krijgen in Nashville. Dat leverde in 2018 een veelbelovende titelloze EP op, die in de zomer van 2022 werd gevolgd door het debuutalbum van Ashtyn Barbaree. 

Het album werd gemaakt in Nashville, samen met een aantal gelouterde muzikanten, onder wie bassist en gitarist Chris Scruggs, die speelde met Sierra Ferrell, Kacey Musgraves en Amanda Shires en die het album samen met Ashtyn Barbaree produceerde. Ook drummer Jeffrey Clemens, gitarist Jacob Campbell en pedal en lapsteel virtuoos Tommy Hannum hebben hun sporen in de muziek ruimschoots verdiend en dat is te horen op Better Luck Next Time, dat is voorzien van een mooi en warm geluid, waaraan Ashtyn Barbaree zelf ook nog een handvol instrumenten bijdraagt. Het is een zeer aansprekend geluid dat de kaders van de Amerikaanse rootsmuziek trouw blijft, maar zeker niet heel traditioneel klinkt. Het klinkt een stuk authentieker dan de meeste countrypop albums uit Nashville, maar minstens net zo fris. 

Het vooral met invloeden uit de country en folk (en wat rock in de slottrack) gevulde album valt direct op door het aansprekende geluid, maar ook de songs van Ashtyn Barbaree ademen kwaliteit. Het zijn tijdloze songs die direct vertrouwd klinken, maar de songs van de Amerikaanse muzikante verslappen zeker niet wanneer je ze vaker hoort, waardoor Better Luck Next Time een album is waar je naar blijft luisteren. 

Ik heb het nog niet gehad over de stem van Ashtyn Barbaree en ook die draagt stevig bij aan de kwaliteit van haar debuutalbum. Het is een stem waar ik bij de eerste noten even aan moest wennen, net zoals ik dat ook altijd moet wanneer ik luister naar de albums van Kasey Chambers, maar eenmaal gewend aan de stem van Ashtyn Barbaree wint deze, mede door de mooie achtergrondvocalen, snel aan kracht. 

Met een zeer smaakvol en niet te traditioneel maar ook niet te lichtvoetig of teveel naar pop leunend rootsgeluid, tijdloze songs en een karakteristieke stem heeft Better Luck Next Time van Ashtyn Barbaree alles wat een Amerikaans rootsalbum voor mij aantrekkelijk maakt en ik vind het dan ook geweldig nieuws dat het debuutalbum van de Amerikaanse muzikante, die volgend jaar ook in Nederland zal touren, een nieuwe kans krijgt. 

Ik luister iedere week naar een flinke stapel albums die in dezelfde vijver vissen als Ashtyn Barbaree doet op haar debuutalbum, maar een album van het niveau van Better Luck Next Time kom ik niet heel vaak tegen. Hoogste tijd dus dat dit prachtige album alsnog aandacht gaat krijgen. Om te beginnen in Nederland, maar vervolgens ook in de Verenigde Staten, waar Better Luck Next Time van Ashtyn Barbaree helaas ook niet op de juiste waarde is geschat. Erwin Zijleman

De muziek van Ashtyn Barbaree is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://ashtynbarbaree.bandcamp.com/album/better-luck-next-time.