06 oktober 2023

Modern Nature - No Fixed Point In Space

De Britse band Modern Nature maakte het de luisteraar al niet makkelijk op haar vorige albums, maar neemt op haar derde album No Fixed Point In Space nog wat meer afstand van de popsong met een kop en een staart
De Britse band Modern Nature kan ook met haar nieuwe album No Fixed Point In Space weer rekenen op zeer positieve recensies van de kwaliteitspers in het Verenigd Koninkrijk, maar in Nederland blijft de band vrij onbekend. Dat zal niet zomaar veranderen met het nieuwe album van de band, want No Fixed Point In Space is zeker geen makkelijk album. Modern Nature neemt definitief afstand van de pop, zoals Talk Talk dat ooit deed met Spirit Of Eden. Het is flink wennen aan de niet-alledaagse songstructuren, aan de bijzondere klanken en aan het lage tempo, maar als je open staat voor de bijzondere muziek van Modern Nature valt er steeds meer op zijn plek op dit intrigerende album.



De gerenommeerde Britse muziektijdschriften Mojo en Uncut zijn in hun november nummer bijzonder enthousiast over No Fixed Point In Space van de Britse band Modern Nature. Uncut heeft het deze week verschenen album zelfs uitgeroepen tot album van de maand en dat is niet de eerste keer dat het tijdschrift superlatieven te kort komt bij het beschrijven van de muziek van de band uit Cambridge. 

Dat gebeurde in 2019 voor het eerst, toen met How To Live het debuutalbum van Modern Nature verscheen. Het album kreeg buiten het Verenigd Koninkrijk nauwelijks aandacht, maar ik kon na beluistering alleen maar concluderen dat er niets was af te dingen op de mooie woorden van Mojo en Uncut. How To Live was zeker geen lichte kost, maar haalde uiteindelijk verrassend mijn jaarlijstje over 2019. 

Het project van Jack Cooper (Mazes, Ultimate Painting) en Will Young (Beak) keerde vorig jaar terug met Island Of Noise, dat ik, ondanks de wederom lovende recensies van de Britse muziektijdschriften, niet op de juiste waarde wist te schatten. Dat het album destijds verscheen in een week vol nieuwe releases hielp zeker niet, want Island Of Noise is, nog meer dan het debuutalbum van de Britse band, een album waarvoor je de tijd moet nemen. 

Dat geldt in nog veel sterkere mate voor het deze week verschenen No Fixed Point In Space, dat nog wat zwaardere kost is dan zijn twee voorgangers. Zonder de superlatieven van Uncut was ik waarschijnlijk niet eens begonnen aan het album, of had ik het snel terzijde gelegd. Het is een album dat pas tot zijn recht komt wanneer je het meerdere keren heb beluisterd en ook dan is het nog flink wennen aan het bijzonder lage tempo en de bijzonder subtiele klanken op het album. 

Bij eerste beluistering van het album had ik hetzelfde gevoel dat ik gehad moet hebben bij eerste beluistering van Spirit Of Eden van Talk Talk. De popsongs met een kop en een staart die Modern Nature nog maakte op haar debuutalbum zijn vervangen door uiterst subtiele klanken, die geïmproviseerd lijken en misschien wel zijn. 

Jack Cooper omschrijft de muziek van zijn band als volgt: “With this record, I wanted the music to reflect nature: beginnings and endings, arrivals and departures, process and chance. I wanted the music and the words to feel like roots, branches, mycelium, the intricacies of a dawn chorus, neurons firing, the unknown”. Het levert een zich langzaam voortslepend geluid op dat bestaat uit mooie gitaarlijnen, jazzy baslijnen en bijzondere percussie met hier en daar bijdragen van blazers en strijkers en wat zachte vocalen. 

Popmuziek is het nauwelijks meer te noemen, maar toch is No Fixed Point In Space geen heel ontoegankelijk album. De mooie klanken hebben een bijzondere uitwerking op de luisteraar, die heen en weer wordt geslingerd tussen ontspanning en onrust. De songs op het album bevatten invloeden uit de jazz en de chamber pop, maar ook avant garde is een etiket dat niet misstaat op de muziek van de Britse band. 

Het is zoals gezegd een album waarvoor je de tijd moet nemen en ook dan is er geen garantie dat alles op zijn plek valt. Zelf ben ik inmiddels geïntrigeerd door de bijzondere klanken en de al even bijzondere songstructuren op het album en vind ik de klanken bij vlagen prachtig, maar of dit nu voor mij een meesterwerk is zal de tijd moeten leren. Erwin Zijleman

De muziek van Modern Nature is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse band: https://modernnature.bandcamp.com/album/no-fixed-point-in-space.


No Ordinary Crown van Will Johnson is verkrijgbaar via de Mania webshop: