17 oktober 2023

Helena Deland - Goodnight Summerland

Helena Deland maakte drie jaar geleden indruk met haar debuutalbum en laat op het misschien nog wel mooiere en wat meer ingetogen en folky klinkende Goodnight Summerland horen dat dit geen toevalstreffer was
Terwijl de herfst buiten zijn intrede doet in het land verwarmt de Canadese muzikante Helena Deland binnen de ruimte met haar nieuwe album Goodnight Summerland. Ze doet dit met een betrekkelijk sober ingekleurd, maar prachtig klinkend en fraai geproduceerd album. De akoestische gitaar domineert op het tweede album van Helena Deland en dit past prachtig bij haar mooie maar ook karakteristieke stem, die herinnert aan folkies uit het verleden, maar die ook behoort tot de mooiste stemmen uit de indiefolk van dit moment. Goodnight Summerland klinkt sober, maar zet de koptelefoon op en je hoort flink wat prachtige details. Prachtig album weer van deze Canadese muzikante.Het blijft bijzonder hoe het weer en muziekvoorkeuren met elkaar samen kunnen hangen. De nazomer van een paar weken geleden wakkerde bij mij onmiddellijk het verlangen naar zonnige albums aan, maar nu de regen af en toe met bakken uit de hemel komt en de verwarming voor het eerst in lange tijd weer aan is gesprongen, heb ik vooral behoefte aan stemmige herfstalbums. 

Gelukkig verschijnen die deze week in grote aantallen, waarbij vooral de stemmige albums van vrouwelijke singer-songwriters opvallen. Met dit soort albums had ik de hele week kunnen vullen, maar ik moest kiezen. Het album dat ik zonder eerst te luisteren opschreef is het nieuwe album van de Canadese muzikante Helena Deland. De muzikante uit Montreal kleurde de herfst van 2020 immers prachtig in met haar debuutalbum Someone New. 

Het is een album waar ik destijds heel enthousiast over was, maar dat pas maanden later uitgroeide tot een persoonlijke favoriet, die nog altijd met enige regelmaat terug komt. Helena Deland maakte in 2020 indruk met een fraaie mix van indiepop, indierock en indiefolk, met hier en daar een klein vleugje postpunk en verder vooral wat donkere klanken die prachtig contrasteerden met de mooie stem van de Canadese muzikante. 

Haar nieuwe album Goodnight Summerland opent met een intro met stemmige pianoklanken, waarna we het in de tweede track moeten doen met de akoestische gitaar en de stem van Helena Deland, die in meerdere lagen is opgenomen. Het klinkt een stuk soberder en wat meer folky dan de songs op Someone New, maar wat is het mooi. De akoestische gitaar vult prachtig de ruimte en met haar stem betovert Helena Deland nog wat meer dan op haar debuutalbum. Het past allemaal prachtig bij de herfsttinten en temperaturen buiten, wat de kracht van de songs van Helena Deland versterkt. 

Het bijzonder mooie geluid en de wijze waarop de muziek en de vocalen elkaar versterken verraden de hand van een gerenommeerde producer en dat klopt, want Helena Deland wist producer en muzikant Sam Evian te strikken voor haar nieuwe album. De Amerikaanse muzikant deed recent mooie dingen voor Johanna Samuels en Widowspeak, maar speelde ook een voorname rol op het briljante Loose Future van Courtney Marie Andrews. 

Helena Deland heeft een aantal songs op haar nieuwe album net wat voller ingekleurd, maar op Goodnight Summerland domineren de wat meer ingetogen en behoorlijk sober ingekleurde songs. Het is een keuze die goed uitpakt, want de mooie, heldere en warme stem van de Canadese muzikante is haar sterkste wapen en past misschien nog wel beter bij het folky repertoire dan bij de songs op haar debuutalbum.

Ik ben zoals gezegd de afgelopen jaren zeer gehecht geraakt aan het debuutalbum van de muzikante uit Montreal en dat album gaat de komende tijd gezelschap krijgen van Goodnight Summerland, dat ik zeker niet minder vind. Met haar debuutalbum schaarde Helena Deland zich nog niet onmiddellijk onder de grote namen binnen de indiepop, indierock en indiefolk, maar met het net wat meer op folk gerichte nieuwe album kan ze in de laatste categorie absoluut met de besten mee. Goodnight Summerland van Helena Deland is vooralsnog mijn favoriete herfstsoundtrack van 2023, maar net als zijn voorganger is ook dit een album dat in alle seizoenen tot grootse daden in staat moet worden geacht. Erwin Zijleman

De muziek van Helena Deland is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Canadese muzikante: https://helenadeland.bandcamp.com/album/goodnight-summerland.