08 oktober 2023

Hailey Blais - Wisecrack

De Canadese muzikante Hailey Blais laat op het in alle opzichten prachtige Wisecrack horen dat ze veel meer is dan de zoveelste jonge vrouwelijke singer-songwriter met een voorliefde voor indiepop en indierock
Wisecrack, het tweede album van de uit het Canadese Vancouver afkomstige Hailey Blais, sneeuwt vooralsnog helaas wat onder, maar wat is het een goed album. Het is een album dat heel even doet denken aan de muziek van Phoebe Bridgers, maar die vergelijking verdwijnt al snel naar de achtergrond. Hailey Blais beschikt over een hele mooie stem, heeft haar songs met heel veel smaak en precisie ingekleurd en tekent ook nog eens voor songs met diepgang in zowel de teksten als de muziek. Verzadiging ligt op de loer in het genre waarin de Canadese muzikante beweegt, maar Wisecrack is echt een heel goed album, dat niet onder doet voor de beste albums in het genre dit jaar.Zes jaar geleden verscheen Stranger In The Alps, het debuutalbum van Phoebe Bridgers. Het is een album dat ongelooflijk veel invloed heeft gehad op jonge vrouwelijke singer-songwriters met een liefde voor indiepop en indierock en die invloed hoor je tot op de dag van vandaag. Iedere week zit er tussen het aanbod aan nieuwe albums minstens één album dat direct associaties oproept met de muziek van Phoebe Bridgers en het zijn albums die ik steeds vaker laat liggen, al is het maar omdat de muziek van de Californische muzikante bijna altijd klassen beter is dan die van haar talloze volgelingen. 

Ook het onlangs verschenen Wisecrack van de Canadese muzikante Hailey Blais is een album dat bij eerste beluistering doet denken aan de muziek van Phoebe Bridgers. Soft Spot For Monarchs, de openingstrack van het tweede album van de singer-songwriter uit Vancouver, heeft de wat lome en donkere sfeer die je ook vaak bij Phoebe Bridgers hoort en ook de vooral zacht zang van Hailey Blais klinkt direct bekend in de oren. 

Hailey Blais is echter zeker niet de zoveelste jonge vrouwelijke singer-songwriter die een graantje probeert mee te pikken van de grenzeloze populariteit van Phoebe Bridgers. Wisecrack bewandelt misschien een vergelijkbaar muzikaal pad, maar tikt voor de afwisseling eens wel een bijzonder hoog niveau aan. Hailey Blais is ook zeker geen nieuwkomer, want ze timmerde als tiener al aan de weg met haar songs en was bovendien enkele jaren actief als operazangeres. 

Van dat laatste is niets meer te horen op Wisecrack, want op haar nieuwe album zingt de Canadese zangeres vooral fluisterzacht. Je hoort overigens wel dat ze een geschoold zangeres is, want de zang op het album is opvallend mooi en zuiver. Het is de prachtige zang die me in eerste instantie overtuigde van de kwaliteit van Wisecrack, maar Hailey Blais heeft op haar tweede album veel meer te bieden. 

Zo is Wisecrack bijzonder smaakvol ingekleurd en bovendien een stuk veelzijdiger dan het gemiddelde indiepop of indierock album. Door de prachtige klanken, waarvoor een heel arsenaal aan instrumenten is ingezet, klinkt Wisecrack een groot deel van de tijd ook als een tijdloos singer-songwriter album en het is een bijzonder mooi singer-songwriter album. 

Zowel de zang als de muziek op Wisecrack strelen continu het oor, maar Hailey Blais kleurt lang niet altijd binnen de lijntjes en voorziet haar songs continu van bijzondere klanken en bijzondere twists, wat dynamiek toevoegt aan het vooral ingetogen geluid. Door alle schoonheid verdwijnt de vergelijking met Phoebe Bridgers al snel naar de achtergrond en kan alle aandacht worden gericht op de vele talenten van Hailey Blais. De Canadese muzikante heeft een serie wonderschone songs geschreven en het zijn persoonlijke songs die terugkijken op haar jeugd en vervolgens een brug slaan naar het heden. 

Vrouwelijke singer-songwriters die zich op zijn minst enigszins hebben laten inspireren door de muziek van Phoebe Bridgers trekken nog steeds makkelijk de aandacht van met name de Amerikaanse muziekpers, maar rond het bijzonder mooie Wisecrack van Hailey Blais blijft het vooralsnog verrassend stil. Ik blijf er zelf naar luisteren, wordt alleen maar enthousiaster en zie zo langzamerhand zelfs de jaarlijstjes opdoemen. Echt veel te mooi om te laten liggen dit fraaie album van Hailey Blais. Erwin Zijleman

De muziek van Hailey Blais is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Canadese muzikante: https://haleyblais.bandcamp.com/album/wisecrack.