26 oktober 2023

Sun June - Bad Dream Jaguar

Sun June uit Austin, Texas, maakte in kleine kring al behoorlijk wat indruk met haar eerste twee albums, maar het prachtig ingekleurde Bad Dream Jaguar is, mede door de stem van Laura Colwell, nog een stuk indrukwekkender
Direct bij eerste beluistering viel ik als een blok voor de prachtige songs op het nieuwe album van de Amerikaanse band Sun June. Dat was na de eerste twee albums van de band niet echt een verrassing, maar op Bad Dream Jaguar zet de band nog een aantal flinke stappen. Bad Dream Jaguar is nog wat subtieler, maar ook beeldend en fantasierijk ingekleurd en zangeres Laura Colwell zingt nog mooier dan op Years en Somewhere. Het derde album van Sun June streelt twaalf songs lang genadeloos het oor, maar prikkelt ook uitvoerig de fantasie met beeldende songs waarin een verrassing nooit heel ver weg is. Dit kan zomaar mijn soundtrack voor de donkere seizoenen worden.De Amerikaanse band Sun June schuurde in 2018 met haar debuutalbum Years dicht tegen de muziek van Cowboy Junkies aan en liet bovendien af en toe een vleugje Mazzy Star horen. Daar is wat mij betreft helemaal niets mee, want het zijn twee van mijn favoriete bands, die veel vaker een inspiratiebron voor nieuwe bands mogen zijn. Ik had wel wat met het debuutalbum van Sun June, al kwam ik daar pas achter toen het tweede album van de band verscheen en ik ook kennis maakte met het debuutalbum. 

Het aan het begin van 2021 verschenen Somewhere was nog een stuk beter dan het debuutalbum van Sun June en maakte indruk met fraaie ruimtelijke klanken, met mooie en interessante songs en vooral met de prachtige stem van zangeres Laura Colwell. Ook Somewhere deed me met enige regelmaat denken aan de muziek van Cowboy Junkies, maar Sun June liet ook voldoende van zichzelf horen op haar tweede album. 

Ik kwam het deze week verschenen derde album van de band uit Austin, Texas, in eerste instantie niet tegen in de releaselijsten die ik raadpleeg, maar gelukkig is er op vrijdagvond altijd nog de selectie van Paste Magazine, dat het album wel schaarde onder de beste albums van deze week. Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn, want op Bad Dream Jaguar gaat Sun June verder waar Somewhere aan het begin van 2021 ophield, maar zet de band bovendien volgende stappen. 

Het derde album van de Amerikaanse band opent direct prachtig met Eager. Het is een track die in eerste instantie zeer spaarzaam is ingekleurd, waardoor we het vooral moeten doen met de stem van Laura Colwell, die alleen maar mooier is gaan zingen. De instrumentatie wordt langzaam maar zeker verrijkt met subtiele en ook bijzondere accenten om een stuk voller, maar nog altijd wonderschoon te eindigen. Het is de eerste kennismaking met het derde album van Sun June, maar direct is duidelijk dat de band de lat nog een stukje hoger heeft gelegd dan op haar vorige twee albums. 

De bijzonder fraaie openingstrack is zeker geen toevalstreffer, want ook de andere tracks op Bad Dream Jaguar zijn prachtig ingekleurd en voorzien van fraaie accenten van uiteenlopende instrumenten, waarna de prachtstem van Laura Colwell het album nog een flink stuk verder de hoogte in stuwt. Het klinkt allemaal prachtig en ondanks de veelheid aan instrumenten, waaronder veel gitaren, maar ook een glansrol voor de trompet, houtblazers en de pedal steel, blijft het geluid van Sun June behoorlijk ingetogen. 

De Canadese band Cowboy Junkies draagt incidenteel nog relevant vergelijkingsmateriaal aan, maar Sun June klinkt op haar derde album vooral als zichzelf. Het geluid van de band uit Austin klinkt nog wat warmer en ruimtelijker dan op de eerste twee albums, wat Bad Dream Jaguar een uitstekende metgezel maakt tijdens de donkere en koude avonden die er aan zitten te komen. 

Door het mooie geluid en de prachtige zang slaat het album zich direct als de spreekwoordelijke warme deken om je heen, maar Bad Dream Jaguar is ook een album dat nog een tijdje door groeit. Ik was direct onder de indruk van de sfeervolle songs op het album, maar inmiddels zijn ze me nog een stuk dierbaarder, wat zeker ook de verdienste is van de mooie verhalen in de teksten op het album. Met het prachtige Bad Dream Jaguar zou Sun June toch zo langzamerhand klaar moeten zijn voor de doorbraak naar een breder publiek. En voor de jaarlijstjes. Erwin Zijleman

De muziek van Sun June is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://sunjune.bandcamp.com/album/bad-dream-jaguar.


Bad Dream Jaguar van Sun June is verkrijgbaar via de Mania webshop: