22 oktober 2023

Gracie Lane - Doing My Time

De Amerikaanse muzikante Gracie Lane debuteert met Doing My Time, dat opvalt door tijdloze songs, een fraai klinkende instrumentatie en vooral een uitstekende stem, die gemaakt is voor oorspronkelijk klinkende countrymuziek
Doing My Time van Gracie Lane sneeuwt deze week wat onder door een aantal grote of zelfs hele grote releases, maar gelukkig heeft de muzikante uit Asheville, North Carolina, maar heel weinig tijd nodig om indruk te maken. Die indruk maakt Gracie Lane met haar stem, die perfect past bij de countrymuziek die ze maakt. Het is een stem waar de emotie van af spat, waardoor Doing My Time onmiddellijk impact heeft. Het is ook nog eens een album dat prachtig is ingekleurd met een hoofdrol voor gitaren en de pedal steel en een album dat vol staat met aansprekende songs, die best decennia oud hadden kunnen zijn, maar ook in het heden makkelijk overtuigen.Het zijn momenteel hele drukke weken wanneer het gaat om nieuwe releases en niet alle albums krijgen de aandacht die het nieuwe album van The Rolling Stones al sinds de aankondiging twee maanden geleden krijgt. Zeker de albums van muzikanten of bands waarvan de naam me weinig of zelfs niets zegt scan ik in deze drukke weken heel snel en probeer dan maar eens een onuitwisbare indruk te maken. 
De Amerikaanse muzikante Gracie Lane deed het deze week met haar debuutalbum Doing My Time, dat me echt onmiddellijk wist te overtuigen. 

Dat het album opdook in de releaselijsten die ik raadpleeg is overigens al een klein wonder, want er is echt bijna niets te vinden over Gracie Lane en haar muziek. Ik weet inmiddels dat Gracie Lane via Louisiana en Arkansas in de Blue Ridge Mountains van North Carolina is terecht gekomen en nu Asheville in North Carolina als thuisbasis heeft. Ik weet verder dat het debuutalbum van de Amerikaanse muzikante al voor een deel in 2019 werd opgenomen en werd afgerond op het moment dat de coronapandemie het openbare leven en zeker het leven van een muzikant lam legde, waardoor het album een tijd op de plank bleef liggen. 

Doing My Time bevat de songs die de Amerikaanse singer-songwriter het afgelopen decennium schreef en het zijn songs waarin het gebroken hart een regelmatig terugkerend thema is. Het is een thema dat uitstekend tot zijn recht komt in de muziek die Gracie Lane maakt, want de muzikante uit North Carolina maakt op haar album authentiek klinkende countrymuziek. 

Het is muziek waarin de stem van Gracie Lane uitstekend gedijt en het is deze stem die me onmiddellijk wist te raken. Gracie Lane beschikt over een stem die is gemaakt voor de countrysongs die ze met veel gevoel en hier en daar met een lichte snik vertolkt. Die snik wordt in het genre wel eens overdreven, maar op Doing My Time is de zang vooral zeer smaakvol. Gracie Lane zingt bovendien als een gelouterde zangeres en dat is knap op een debuutalbum. 

Ook in muzikaal opzicht klinkt het allemaal prachtig en op basis van de productie van en de instrumentatie op Doing My Time verwachte ik een aantal grote namen in de credits. Die zie ik niet terug, maar dat doet niets af aan de kwaliteit van de muziek op het debuutalbum van Gracie Lane. De Amerikaanse muzikante speelt zelf gitaar, maar heeft ook snarenwonder en producer John James Tourville binnengehaald voor bijdragen van elektrische gitaren, banjo en natuurlijk de pedal steel. Het levert in alle tracks een authentiek klinkend geluid op, maar Doing My Time klinkt ook verrassend gevarieerd. 

Het doet vaak wat traditioneel aan, waardoor het debuutalbum van Gracie Lane ook een aantal decennia oud zou kunnen zijn, maar gedateerd klinkt het geen moment. Het is mede de verdienste van de songs, die stuk voor stuk aangenaam en tijdloos klinken. Je bent bij Gracie Lane aan het verkeerde adres voor muzikale vernieuwing, maar haar songs klinken zo puur en eerlijk dat ik blij ben dat dit een album is waarop de grenzen van de countrymuziek van weleer eens niet worden opgezocht. Ik ben dan ook blij dat ik dit uitstekende debuutalbum heb opgepikt en hoop dat Doing My Time van Gracie Lane in veel bredere kring de aandacht krijgt die dit aansprekende countryalbum verdient. Erwin Zijleman

De muziek van Gracie Lane is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://gracielane1.bandcamp.com/album/doing-my-time.