25 oktober 2023

Maria BC - Spike Field

Maria BC heeft met Spike Field niet alleen een conceptalbum gemaakt over een bijzonder project, maar betovert ook met bedwelmende klanken, verrassende wendingen en fluisterzachte vocalen
Met Hyaline leverde de Amerikaanse muzikant Maria BC vorig jaar een fascinerend album af, dat uiteindelijk hoog scoorde bij de critici. Ook het deze week verschenen Spike Field is een bijzonder album, al is het maar vanwege de thematiek. De nadruk ligt dit keer op ingetogen klanken en zachte vocalen, waardoor het album wat minder dynamisch is dan zijn voorganger. Bijzonder mooie klankentapijten trekken langzaam over en versterken de zachte zang van Maria BC, die sprookjesachtig kan klinken, maar ook de nodige melancholie in de muziek op Spike Field heeft gestopt. Het is een album waar je de tijd voor moet nemen, maar die wordt dubbel en dwars terugbetaald.



Het in het voorjaar van 2022 verschenen Hyaline van Maria BC trok in eerste instantie nauwelijks aandacht, maar dook vervolgens op in verrassend veel halfjaarlijstjes. Dat het album niet direct aansloeg vond ik overigens niet zo gek, want Hyaline was een lastig te doorgronden album, waarop bijzondere klankentapijten werden gecombineerd met de al even bijzondere stem van Maria BC, een klassiek geschoold mezzosopraan, die zichzelf ziet als een non-binair persoon. 
Het met een telefoon opgenomen maar desondanks prachtig klinkende Hyaline deed me afwisselend denken aan Grouper, Kate Bush en Cocteau Twins, wat op zijn minst bijzonder vergelijkingsmateriaal is. 

Maria BC keert anderhalf jaar na het debuutalbum terug met Spike Field en ook dit is een album dat je meerdere keren moet horen om er een goed oordeel over te kunnen vormen. Het is een conceptalbum over het Spike Field in de woestijn van New Mexico, waar gepoogd is om toekomstige bezoekers van de aarde te waarschuwen voor het nucleair afval dat daar ligt opgeslagen. Dat gebeurt niet alleen in meerdere talen, maar omdat de waarschuwing duizenden jaren mee moet gaan en mogelijk pas na het uitsterven van onze beschaving wordt bezocht, ook met een bijzondere formatie van stekels die in het landschap zijn geplaatst. Het is een bijzonder project, dat nu door Maria BC van een soundtrack is voorzien. 

De Amerikaanse muzikant nam Spike Field op in het huis van vrienden, waarin in eerste instantie alleen een oude en wat gammele of zelfs valse piano was te vinden. De hier en daar opduikende klanken van de piano werden vervolgens verrijkt met subtiele elektronica, akoestische gitaren en met de bijzondere stem van Maria BC. Spike Field is minstens net zo ongrijpbaar als voorganger Hyaline, maar het is ook een wat ander album geworden. 

De zang van Maria BC is op Spike Field een stuk minder expressief en vooral fluisterzacht en ook de muziek op het album is subtieler en minder dynamisch dan op Hyaline. Hyaline kon hier en daar nog wel eens ontsporen in ruwere passages, maar op Spike Field domineren de ingetogen en dromerige klanken. Het heeft af en toe nog wel wat van Cocteau Twins en Grouper, maar Kate Bush hoor ik dit keer minder terug. 

Spike Field is aan de ene kant wat toegankelijker dan voorganger Hyaline, maar is door het wat eenvormige en subtiele karakter ook een album dat de aandacht makkelijk los laat. Zeker bij oppervlakkige beluistering op de achtergrond blijft er weinig hangen van het nieuwe album van Maria BC, dat pas goed tot zijn recht komt wanneer je het met een goede koptelefoon beluistert. De Amerikaanse muzikant heeft ook Spike Field opgenomen met bescheiden middelen, maar dat is nauwelijks te horen, want ook dit album klinkt bijzonder mooi. 

Maria BC leverde vorig jaar een album af dat in eerste instantie als zware kost werd bestempeld, maar dat uiteindelijk flink wat aandacht wist te trekken. Ook Spike Field is een album dat deze aandacht verdient, want de songs van Maria BC zijn wederom van een bijzondere schoonheid, die bijvoorbeeld liefhebbers van indiefolk en ambient folk aan moet kunnen spreken en waarbij het uiteindelijk ook heerlijk wegdromen is, al duurt het even voor je dat door hebt. Erwin Zijleman

De muziek van Maria BC is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikant: https://mariabc.bandcamp.com/album/spike-field.


Spike Field van Maria BC Pearlies is verkrijgbaar via de Mania webshop: