18 oktober 2023

Kacey Johansing - Year Away

Kacey Johansing maakte indruk met haar vorige twee albums en doet dat ook weer met haar nieuwe album Year Away, dat een wat voller geluid laat horen en wat dichter tegen de tijdloze singer-songwriter pop aan schuurt
De Californische muzikante Kacey Johansing schakelde op haar vorige twee albums tussen Laurel Canyon folk en Californische pop. Het zijn invloeden die zeker niet helemaal verdwenen zijn, maar Year Away klinkt minstens net zo vaak als een tijdloos 70s singer-songwriter album. Year Away ligt deels in het verlengde van de twee terecht geprezen voorgangers, maar het album klinkt ook voller, met hier en daar stevig aangezette arrangementen van strijkers en blazers. Het wordt wederom gecombineerd met de mooie stem van Kacey Johansing, die nog wat expressiever is gaan zingen op dit persoonlijke album. Zeker niet minder dan de vorige twee albums en dat zegt wat.Het duurde even voordat de Amerikaanse muzikante Kacey Johansing de aandacht kreeg die ze al zo lang verdiende. De muziek die ze met haar bands Honey.Moon.Tree en Honeycomb maakte en haar eerste twee soloalbums werden nauwelijks opgemerkt en ook het in 2017 uitgebrachte The Hiding deed in eerste instantie vrijwel niets. In 2018 kreeg het album echter een tweede kans en toen werd het opeens wel in brede kring opgepikt. 

Dat was volkomen terecht, want The Hiding was een bijzonder mooi album met zowel invloeden uit de Laurel Canyon folk en de Californische pop uit de vroege jaren 70, als invloeden uit de folk, country en jazz van veel recentere datum. Het zijn invloeden die terugkeerden op het in 2020 verschenen No Better Time, dat zeker niet onder deed voor The Hiding. 

Year Away, het nieuwe album van Kacey Johansing werd dit jaar al twee keer eerder aangekondigd, maar is nu dan eindelijk echt verschenen. Op haar nieuwe album werkt de Californische muzikante wederom samen met multi-instrumentalist en producer Tim Ramsey, die eerder werkte met onder andere Vetiver en Fruit Bats en die No Better Time voorzag van een prachtig geluid. Dat heeft hij ook weer gedaan op No Year Away dat wat opschuift richting tijdloze singer-songwriter pop en dat wat voller is ingekleurd, wat mede het gevolg is van het inschakelen van flink wat gastmuzikanten, onder wie Kaitlyn Aurelia Smith en Hand Habits' Meg Duffy. 

Dat hoor je direct in de openingstrack en de titeltrack, die sober begint met piano en zang, maar waarin uiteindelijk stevig wordt uitgepakt met strijkers en blazers. Je hoort een vergelijkbare opbouw in de zang, die ingetogen begint, maar die steeds expressiever klinkt. Niet iedereen zal houden van de instrumentatie en zang op Year Away, maar als je er, net als ik, wel van houdt is de openingstrack direct imponerend. 

Het is misschien wat dramatisch of zelfs bombastisch, maar Kacey Johansing zingt echt geweldig en de klanken zijn zeker niet over the top. Zowel de instrumentatie en de zang zijn vergeleken met de vorige twee albums van Kacey Johansing net wat steviger aangezet, maar de verschillen met The Hiding en No Better Time moeten ook niet worden overdreven, want Year Away bevat ook meerdere tracks die in het verlengde liggen van de songs op de vorige twee albums. 

De muziek van Kacey Johansing roept nog altijd associaties op met de Laurel Canyon folk en de Californische pop van weleer en dit keer ook zeker met de tijdloze singer-songwriter pop uit de jaren 70, maar klinkt op hetzelfde moment eigentijds. Wanneer de strijkers en blazers wat steviger zijn aangezet heeft het ook wel wat van de unieke arrangementen van Burt Bacharach, maar dat is zeker niet op het hele album het geval. 

Year Away is een heel persoonlijk album, dat grotendeels werd geschreven tijdens de coronapandemie, een periode waarin Kacey Johansing ook nog eens een dierbare vriend verloor. Het voorziet de songs van de Amerikaanse muzikante van de emotie die van een goed album een indringend album maakt. 

Over het algemeen genomen vind ik albums die zo vol zijn ingekleurd als Year Away van Kacey Johansing wat minder mooi en interessant dan wat soberder ingekleurde singer-songwriter albums, maar bij de Californische muzikante werkt het dit keer perfect, waardoor ik Year Away zeker net zo mooi vind als zijn twee voorgangers. Erwin Zijleman

De muziek van Kacey Johansing is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://kaceyjohansing.bandcamp.com/album/year-away.


Year Away van Kacey Johansing is verkrijgbaar via de Mania webshop: