02 oktober 2023

Melenas - Ahora

Melenas leverde in 2020 een jaarlijstjesalbum af met Dias Raros en overtreft dit album met het fantastische Ahora, waarop de muziek van de band uit Pamplona een fascinerende elektronische injectie heeft gekregen
Strakke drums, mooie gitaarloopjes, diepe bassen en prima zang en koortjes bepalen voor een deel het geluid van de Spaanse band Melenas, maar het zijn op Ahora vooral de impulsen van elektronica die de aandacht trekken. Een vleugje Kraftwerk voorziet het geluid van de Spaanse band van een zeer eigenzinnig tintje, maar het pakt fantastisch uit. Melenas was op haar vorige album al van jaarlijstjesniveau, maar de band uit Pamplona doet er op Ahora nog een schepje bovenop. Ahora heeft alles dat Dias Raros in 2020 zo onweerstaanbaar maakte, maar klinkt nog wat eigenzinniger en nog wat overtuigender. De Spaanse rockmuziek floreert de afgelopen jaren, maar deze band steekt er flink bovenuit.De Spaanse band Melenas dook in de eerste maanden van de coronapandemie op met het geweldige Dias Raros, dat uiteindelijk zelfs de top 10 van mijn jaarlijstje over 2020 zou halen. De vier vrouwen uit Pamplona deden dit met een fascinerende mix van met name postpunk en new wave, die door het veelkleurige gitaarwerk, het bijzondere gebruik van elektronica en de Spaanstalige teksten flink anders klonk dan al het andere dat in het betreffende jaar verscheen.

Dankzij de albums van onder andere Hinds, Mourn en LISASINSON floreert de door vrouwen gemaakte Spaanse rockmuziek als nooit tevoren, maar Dias Raros van Melenas stak er tot dusver wel wat bovenuit. Het album krijgt vanaf deze week echter stevige concurrentie van Ahora, het nieuwe album van Melenas. Oihana, Leire, María en Lauri gaan op het nieuwe album van Melenas verder waar Dias Raros drieënhalf jaar geleden ophield, maar hebben hun geluid op fascinerende wijze verrijkt. 

Ook op Ahora maakt de band uit Pamplona muziek die zich vooral heeft laten beïnvloeden door postpunk en new wave uit de late jaren 70 en vroege jaren 80, maar de vier vrouwen maken dit keer ook geen geheim voor hun bewondering van Kraftwerk. Vergeleken met het vorige album hebben de keyboards flink aan terrein gewonnen en het zijn keyboards die afwisselend klinken als de analoge synths van de pioniers van de elektronische popmuziek en het Farfisa orgel dat in de jaren 60 zo populair was in de garagerock en de psychedelische muziek. 

De batterij keyboards wordt ook dit keer gecombineerd met strakke drums, diepe bassen en heerlijk gitaarwerk, dat vergeleken met het vorige album een stapje terug heeft moeten doen, maar zeker niet helemaal is verdreven uit het geluid van Melenas. De combinatie van invloeden uit de new wave en de postpunk en de hier en daar door Kraftwerk beïnvloede elektronica is een bijzondere combinatie, maar het pakt geweldig uit. 

De songs van Melenas zijn nog wat aanstekelijker dan op het vorige album van de Spaanse band, maar ze klinken ook spannender, waardoor Ahora direct vanaf de eerste noten intrigeert. Hierna is de verleiding van het album al snel meedogenloos, wat nog eens wordt versterkt door de aangename zang en de mooie koortjes op het album. Door de bijzondere klanken en de Spaanstalige teksten klinkt het anders dan je gewend bent, maar ook als je geen woord verstaat van de songs van Melenas komen de songs van de vier vrouwen uit Pamplona makkelijk binnen. 

Omdat Dias Raros in 2020 zo hoog scoorde in mijn jaarlijstje kwam het album ook de afgelopen drie jaar nog met enige regelmaat voorbij en is het een album dat me inmiddels zeer dierbaar is, maar desondanks vond ik Ahora vrijwel onmiddellijk beter. Melenas kreeg de afgelopen jaren in eigen land te maken met serieuze concurrentie, maar met Ahora kan de band de nationale en internationale concurrentie met gemak aan. 

Alle songs op het nieuwe album van Melenas strelen intens het oor, maar ze prikkelen minstens net zo hevig de fantasie. Toetseniste María gaat flink los op haar keyboards, maar van overdaad is geen sprake, al is het maar omdat haar drie bandgenoten een stapje terug doen wanneer dat nodig is. Melenas is nog niet heel bekend helaas, maar Ahora is echt in alle opzichten een jaarlijstjesalbum en bovendien een van de meest aansprekende van het muziekjaar tot dusver. Erwin Zijleman

De muziek van Melenas is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Spaanse band: https://melenas.bandcamp.com/album/ahora.


Ahora van Melenas is verkrijgbaar via de Mania webshop: