20 oktober 2023

Kids With Buns - out of place

De Belgische band Kids With Buns maakt indruk met haar debuutalbum out of place, waarop aanstekelijke klanken, karakteristieke zang, persoonlijke teksten en direct memorabele songs hand in hand gaan
Kids With Buns ontstond ooit als een project van de Belgische muzikanten Marie Van Uytvanck en Amber Piddington, maar op het debuutalbum out of place klinkt Kids With Buns vooral als een band. Het is een band die makkelijk overtuigt met lekker in het gehoor liggende popsongs, die soms ingetogen klinken en soms rocken en altijd lekker in het gehoor liggen. Het zijn popsongs die op weten te vallen door de bijzondere stem van Marie Van Uytvanck, door fraai gitaarspel en zeker ook door de intieme songs en persoonlijke teksten, die een indringend beeld schetsen van alles waarmee jongeren momenteel worstelen. De voortekenen waren goed, maar het debuut van Kids With Buns is nog een stuk beter dan verwacht.Marie Van Uytvanck en Amber Piddington liepen elkaar een paar jaar geleden min of meer bij toeval tegen het lijf tijdens Antwerpen Pride, maar deze ontmoeting heeft inmiddels geresulteerd in een bijzondere en zeker in België succesvolle muzikale samenwerking. De twee timmeren sinds 2019 aan de weg als het duo Kids With Buns en trokken zoals gezegd met name in België flink wat aandacht, onder andere met een halve finaleplek tijdens Humo’s Rock Rally (de Belgische variant van de Grote Prijs van Nederland) en het winnen van De Nieuwe Lichting van Studio Brussel. 

Op de website van Kids With Buns wordt de muziek van het tweetal nog omschreven als bedroom indiepop en indiefolk, maar sinds het tweetal gezelschap kreeg van bassist en toetsenist Stijn Konings en drummer Dajo Vlaeminckx is dat label nog maar ten dele van toepassing. De slaapkamer is verruild voor de studio wat een voller en steviger geluid oplevert. Kids With Buns debuteert deze week met haar debuutalbum out of place (geen hoofdletters) en dat is een album dat ook in Nederland hoge ogen moet kunnen gaan gooien. 

Kids With Buns verrast op haar debuutalbum met een serie frisse en bijzonder lekker in het gehoor liggende popsongs, maar het zijn ook popsongs met een duidelijk eigen geluid. Dat eigen geluid dankt Kids With Buns voor een belangrijk deel aan de bijzondere stem van Marie Van Uytvanck. De Belgische muzikante beschikt over een opvallend laag en zeer karakteristiek stemgeluid, waaraan ik even moest wennen, maar waarvan ik vervolgens snel onder de indruk raakte. 

Het is een stem die heel af en toe doet denken aan die van Everything But The Girl’s Tracey Thorn en op andere momenten aan Tracy Chapman, maar Marie Van Uytvanck heeft vooral een zeer karakteristiek eigen geluid. De zang van Marie Van Uytvanck voorziet alle songs van Kids With Buns van dat beetje extra dat nodig is om op te vallen binnen het enorme aanbod van het moment en het is een stem die ik alleen maar mooier vind worden naarmate ik het album vaker hoor. Het is een stem die prachtig contrasteert met de juist vrij hoge stem van Amber Piddington, die spaarzaam wordt ingezet, maar wel steeds zorgt voor bijzondere accenten in de muziek van Kids With Buns. 

In muzikaal opzicht klinkt de muziek van Kids With Buns wat sneller vertrouwd dan in vocaal opzicht, want de mix van uptempo gitaarsongs en wat meer ingetogen folky songs heeft niet veel tijd nodig om zich op te dringen. Zeker in de wat stevigere songs profiteert het duo flink van de twee extra krachten in de band, maar ook als Kids With Buns flink gas terug neemt, klinkt de muziek van de band geweldig. 

Marie Van Uytvanck en Amber Piddington hebben een aantal zeer persoonlijke songs geschreven waarin ze zich zeer kwetsbaar op durven stellen en de nodige problemen van een jonge generatie voorbij komen. Het maakt van out of place een intiem, puur en eerlijk album, dat langzaam maar zeker steeds meer indruk maakt. 

Marie Van Uytvanck bepaalt met haar stem voor een belangrijk deel het geluid van Kids With Buns, maar het fraaie gitaarspel van Amber Piddington mag zeker niet onvermeld blijven. Zowel het gitaarspel als de zang zorgen ervoor dat het debuutalbum van Kids With Buns aan de ene kant een feest van herkenning is met een herkenbaar klinkende mix van indiepop, indierock en indiefolk, maar aan de andere kant ook twaalf tracks lang fris en origineel klinkt. Mooi debuut al met al. Erwin Zijleman


out of place van Kids With Buns is verkrijgbaar via de Mania webshop: