30 november 2023

Hank Woji - Highways, Gamblers, Devils & Dreams

Hank Woji heeft de tijd genomen voor zijn zesde album, maar het bijna twee uur durende Highways, Gamblers, Devils & Dreams laat horen dat de Amerikaanse muzikant alleen maar beter is geworden
De uit Terlingua, Texas, afkomstige singer-songwriter Hank Woji trok tien jaar geleden de aandacht met zijn vierde album. Een jaar later volgde een vijfde album, maar sindsdien was het stil. Tot nu dan, want met een heus dubbelalbum laat de Amerikaanse muzikant nadrukkelijk van zich horen. Hank Woji maakt tijdloos klinkende Amerikaanse rootsmuziek met vooral invloeden uit de folk en de country en hij vertolkt zijn songs met veel gevoel. Heel vernieuwend is het misschien niet, maar wat vertelt Hank Woji mooie verhalen, wat schrijft hij goede songs en wat worden ze mooi uitgevoerd. Wordt het niet eens tijd voor de doorbraak van deze uitstekende singer-songwriter?In 2013 en 2014 besprak ik twee albums van de Amerikaanse muzikant Hank Woji. Holy Ghost Town uit 2013 en The Working Life uit 2014 waren al het vierde en het vijfde album van de muzikant uit Terlingua, Texas, vlak bij de Mexicaanse grens. De muziek van Hank Woji werd in 2013 aangeprezen met de vergelijking met een groot aantal singer-songwriters van naam en faam, maar desondanks viel zijn muziek me zeker niet tegen. 

De Texaanse muzikant liet op deze albums horen dat hij een uitstekend songwriter was, vertelde prachtige verhalen, vertolkte zijn songs met hart en ziel, kon binnen de Amerikaanse rootsmuziek op een breed terrein uit de voeten en liet zich ook nog eens begeleiden door een aantal geweldige muzikanten, die tekenden voor een vooral door snareninstrumenten gedomineerd geluid. 

Sinds 2014 was het helaas stil rond Hank Woji, maar drie maanden geleden dook hij weer op. Dat was me in eerste instantie ontgaan, want het van een weinig aansprekende cover voorziene Highways, Gamblers, Devils & Dreams had mijn brievenbus weliswaar weten te vinden, maar was onder op de stapel terecht gekomen. Dankzij een reminder op MusicMeter kwam het album gelukkig toch nog van deze stapel af, want Hank Woji is de kunst van het schrijven en vertolken van geweldige songs zeker niet verleerd. 

Het is lang stil geweest rond de Texaanse muzikant, maar hij keert terug met maar liefst 23 songs en een kleine twee uur muziek. Het dubbelalbum Highways, Gamblers, Devils & Dreams ligt in het verlengde van de twee voorgangers, die ik in 2013 en 2014 zo goed vond, maar Hank Woji is alleen maar beter geworden. 

Ook op zijn nieuwe album maakt de Amerikaanse muzikant indruk met een serie geweldige songs, waarin hij ook dit keer mooie verhalen vertelt. Het zijn songs die ook een aantal decennia geleden gemaakt hadden kunnen worden, want Hank Woji heeft een voorliefde voor authentiek kllinkende songs. Het zijn songs met invloeden uit vooral de country en de folk, maar ook invloeden uit de blues, bluegrass, rock ‘n roll en jazz hebben hun weg gevonden naar het album. 

Highways, Gamblers, Devils & Dreams werd gedurende een langere periode overal en nergens opgenomen en klinkt fantastisch. Hank Woji laat zich steeds weer begeleiden door een aantal uitstekende muzikanten die een gloedvol en veelzijdig geluid laten horen. Het is een geluid waarin de snareninstrumenten nog altijd domineren, maar het geluid op Highways, Gamblers, Devils & Dreams is nog wat gevarieerder dan op de albums uit het verleden. 

Hank Woji is een verdienstelijk zanger, maar hij maakt ook op zijn nieuwe album weer vooral indruk als songwriter, al kan hij ook prima uit de voeten met de songs van anderen. Voor muzikale vernieuwing moet je niet bij Hank Woji zijn, maar liefhebbers van tijdloze en met veel passie gespeelde Amerikaanse rootsmuziek zullen smullen van Highways, Gamblers, Devils & Dreams, dat de aandacht verrassend makkelijk een uur en vijftig minuten lang vast weet te houden. 

Hank Woji begon in 2014 net wat aandacht te trekken met zijn muziek, maar is door de lange stilte helaas weer wat uit beeld verdwenen. Met Highways, Gamblers, Devils & Dreams verdient de Amerikaanse muzikant echter weer met onmiddellijke ingang zijn plekje in de spotlights. Erwin Zijleman

De muziek van Hank Woji is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikant: https://hankwoji.bandcamp.com/album/highways-gamblers-devils-and-dreams.