10 november 2023

Land Of Talk - Performances

De Canadese band Land Of Talk graaft nog wat dieper op het uiterst ingetogen maar complex in elkaar stekende Performances, waarop mooie klanken en fraaie zang contrasteren met de zeer persoonlijke teksten van Elizabeth Powell
Land Of Talk draait inmiddels al heel wat jaren mee, maar is bij het grote publiek helaas nog onbekend. Zelf ontdekte ik de band rond Elizabeth Powell pas bij het vorige album, maar het deze week verschenen Performances is nog een stuk mooier. Het stekelige gitaargeluid van het vorige album is verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor een meer ingetogen geluid dat zowel elektronisch als organisch kan klinken. De songs van de Canadese band kiezen nergens voor de makkelijkste weg, waardoor Performances een album is waarvoor je de tijd moet nemen, maar deze wordt dubbel en dwars terug betaald. De songs van Land Of Talk worden alleen maar mooier en verdienen het absoluut om gehoord te worden.De Canadese band Land of Talk was in 2020 al toe aan haar vijfde album, maar Indistinct Conversations was mijn eerste kennismaking met de muziek van de band uit Montreal. Ik was in de zomer van 2020 behoorlijk enthousiast over de muziek van Land Of Talk, maar toen ik van de week het nieuwe album van de band van de stapel pakte, had ik echt geen enkele herinnering meer aan Indistinct Conversations. 

Nu komt er idioot veel muziek uit, maar Land Of Talk is kennelijk ook een naam die niet erg blijft hangen. Het kan natuurlijk ook aan de muziek van de Canadese band liggen, want je bent bij Land Of Talk niet aan het juiste adres voor toegankelijke melodieën en catchy refreinen. De muziek van de Canadese band verschiet ook nog eens talloze malen van kleur, wat het vastleggen van duidelijke herinneringen nog wat lastiger maakt. 

Ik heb mijn geheugen even opgefrist met mijn recensie van Indistinct Conversations, dat ik in eerste instantie vergeleek met Mazzy Star, maar uiteindelijk kwam ik uit bij een jonge PJ Harvey. Het waren vergelijkingen die maar even op gingen, want de muziek van Land Of Talk kon op Indistinct Conversations ook behoorlijk experimenteel zijn. Dat laatste is het enige dat nog van toepassing is op het onlangs verschenen Performances, want de muziek van Land Of Talk doet me op dit nieuwe album geen moment meer denken aan Mazzy Star of PJ Harvey. 

Dat heeft alles te maken met het feit dat de wat stekelige en gruizige gitaren die zo prominent aanwezig waren op het vorige album van de Canadese band op Performances flink naar de achtergrond zijn gedrongen of zelfs helemaal zijn verdwenen. In Land Of Talk draait alles om singer-songwriter Elizabeth (Lizzie) Powell, die op het nieuwe album van de band heeft gekozen voor een duidelijk ander geluid. 

Dat is zoals gezegd ten koste gegaan van het wat ruwe gitaarwerk op het vorige album, dat afwisselend heeft plaats gemaakt voor een grotere rol voor piano en synths of juist voor een akoestischer en organischer geluid. De muziek van Land Of Talk kon op het vorige album van de band zowel uitbundig als ingetogen klinken, maar op Performances domineren de ingetogen en wat meer naar binnen gekeerde songs. 

De instrumentatie is een stuk subtieler en ook de zang van Elizabeth Powell is wat introverter dan op het vorige album. Gebleven zijn de avontuurlijke en fantasierijke songs, die je meerdere keren moet horen, maar die zeker niet ontoegankelijk zijn. Wanneer je de songs op Performances meerdere keren hoort vallen steeds meer mooie details op en blijven de soms wat jazzy songs ook wat meer hangen. 

Zeker de meer organisch klinkende songs op het album hebben een bijna rustgevende uitwerking, maar Elizabeth Powell heeft de songs samen met Laurie Torres ook volgestopt met bijzondere accenten en fraaie arrangementen. Waar het vorige album van Land Of Talk deed denken aan de muziek van anderen, is Elizabeth Powell er op Performances in geslaagd om een bijzonder eigen geluid te creëren. Het is een geluid dat telkens van kleur verschiet, wat van Performances een wat ongrijpbaar album maakt, maar na enige gewenning valt er steeds meer op zijn plek en wordt Performances steeds mooier. Ik heb daarom het idee dat ik de naam van Land Of Talk nu wel ga onthouden. Erwin Zijleman

De muziek van Land Of Talk is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Canadese band: https://landoftalk.bandcamp.com/album/performances.


Performances van Land Of Talk is verkrijgbaar via de Mania webshop: