01 november 2023

The Lasses - Near Far

Het Amsterdamse duo The Lasses eert op haar nieuwe album Near Far de Schotse folkmuziek en doet dat met subtiele klanken en natuurlijk met de elkaar prachtig versterkende stemmen van Sophie Janna en Margot Merah
Ik was vier jaar geleden niet onmiddellijk onder de indruk van Undone van The Lasses, maar werd al snel overtuigd door de prachtige harmonieën op het vooral met traditionele folk gevulde album. Ook op het nieuwe album van The Lasses kiest het Amsterdamse duo voor wat of zelfs zeer traditioneel aandoende folk, die dit keer van Schotse oorsprong is, maar er valt wederom veel te genieten. De instrumentatie is sober maar smaakvol, de arrangementen zijn prachtig en Sophie Janna en Margot Merah trekken ook dit keer de aandacht met hun karakteristieke stemmen, die prachtig bij elkaar passen en tekenen voor bijzonder fraaie harmonieën.Wanneer het gaar om mooie harmonieën heb ik een enorm zwak voor zingende zussen. Niets is immers zo mooi als twee (of zelfs drie) bijna identieke stemmen die prachtig samenvloeien. Het is ook dit jaar weer bewezen door onder andere Joseph, Aly & AJ en Lily & Madeleine, die prima albums afleverden, nadat First Aid Kit, Les Sœurs Boulay en The Staves dat een jaar eerder deden. Dat ook twee stemmen die totaal niet op elkaar lijken goed kunnen zijn voor prachtige harmonieën bewees het Nederlandse duo The Lasses net iets meer dan vier jaar geleden met Undone. 

Het was niet het eerste wapenfeit van het Amsterdamse duo, maar wel mijn eerste kennismaking met de muziek van Sophie Janna (Sophie ter Schure) en Margot Merah (Margot Limburg). Het duurde overigens even voor Undone me wist te overtuigen, want ik hou normaal gesproken niet van de traditionele folk die The Lasses maken, waardoor ik het album in eerste instantie aan de kant had geschoven. Toen ik het album eindelijk een kans had gegeven was ik snel verkocht, want Undone bleek echt prachtig ingekleurd, bevatte een aantal interessante songs, viel op door een intieme sfeer en imponeerde boven alles met de prachtige stemmen van Sophie Janna en Margot Merah, die elkaar op bijzondere wijze versterkten. 

Door de coronapandemie, ziekte en solowerk van Sophie Janna en Margot Merah heeft het nieuwe album van The Lasses een tijd op zich laten wachten, maar deze week keert het Amsterdamse duo terug met Near Far. Het is een album waarop The Lasses een eerbetoon brengen aan de Schotse folk, wat wederom een behoorlijk traditioneel klinkend album oplevert. Ik ben nog steeds niet gek op dit soort traditionele folk, maar Sophie Janna en Margot Merah doen er op hun nieuwe album mooie dingen mee. 

Ook op Near Far werken de twee samen met multi-instrumentalist Janos Koolen, die een belangrijk deel van de instrumentatie op het album voor zijn rekening neemt. Sophie Janna en Margot Merah tekenen zelf voor onder andere ukelele, gitaar, harmonica en een soort harmonium, terwijl Stijn van Beek het Schotse geluid versterkte met de doedelzak. Er worden flink wat instrumenten ingezet op Near Far, maar vergeleken met het vorige album van The Lasses is Near Far net wat spaarzamer en subtieler ingekleurd. 

Het past uitstekend bij de Schotse folk die op het album domineert en het zorgt er voor dat de zang een nog wat prominentere rol speelt. Sophie Janna en Margot Merah beschikken allebei over een mooie en karakteristieke stem, maar de magie ontstaat wanneer hun stemmen samenvloeien en elkaar versterken. Het klinkt anders dan de harmonieën van de bovengenoemde zingende zussen, maar de harmonieën van The Lasses zijn zeker niet minder trefzeker. 

Een interessante mix van stokoude traditionals en Schotse folksongs van recentere datum maakt Near Far nog wat interessanter. Het is wederom een album dat zich deels buiten mijn comfort zone beweegt, maar met name de zang op het album is zo mooi dat ik The Lasses toch weer in mijn hart heb gesloten. 

Folkies zullen absoluut raad weten met dit mooie album, maar ook liefhebbers van rootsmuziek die dit soort albums normaal gesproken links laten liggen moeten zeker eens luisteren naar Near Far van The Lasses. Spotify serveerde na The Lasses overigens het deze zomer verschenen Lullabies From Scotland van Claire Hastings en ook dat album klinkt zeker interessant. Erwin Zijleman

De muziek van The Lasses is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van het Amsterdamse duo: https://thelasses.bandcamp.com/album/near-far.


Near Far van The Lasses is verkrijgbaar via de Mania webshop: