02 november 2023

Mint Field - Aprender A Ser

Het Mexicaanse duo Mint Field vervolgt haar weg met een album dat weer anders klinkt dan zijn voorganger en dat betovert met wat zweverige maar ook mooie en spannende klanken en heerlijk dromerige zang
Mint Field kwam in 2018 uit het niets met het prachtige Pasar De Las Luces en bevestigde de belofte van dit album met het in een andere samenstelling opgenomen Sentimiento Mundial, dat een stuk donkerder en experimenteler was. Dat Mint Field ook nog een hele andere kant op kan laten Estrella Sanchez en Sebastian Neyra (en Callum Brown) horen op album nummer drie, Aprender A Ser. Het is een album waarop elektronica een belangrijke rol speelt en waarop Mint Field vooral sprookjesachtig en zweverig klinkt. De mooie klanken passen perfect bij de stem van Estrella Sanchez en ondanks het totaal andere geluid zijn de bezwering en de betovering van de vorige albums gebleven.Mint Field is een Mexicaans duo dat deze week haar derde studio album aflevert. Ik was zeer gecharmeerd van de eerste twee albums van het duo uit eerst Tijuana en later Mexico City en ook het vorig jaar verschenen live-album Levitation Sessions viel zeker niet tegen, al hoor ik toch liever het studiowerk. 

Estrella Sanchez en Amor Amezcua debuteerden aan het begin van 2018 vanuit het Mexicaanse Tijuana met het prachtige Pasar De Las Luces, waarop de op dat moment pas 21 jaar oude muzikanten imponeerden met een eigenzinnige mix van dreampop, shoegaze, slowcore, psychedelica, noiserock en Krautrock. De zich langzaam voortslepende songs van Mint Field bezweerden door de bijzondere sfeer en betoverden met mooie gitaarlijnen en dromerige zang. Ik omschreef het album destijds als de perfecte soundtrack voor het eerste seizoen van Twin Peaks van David Lynch, wat veel zegt over de bijzondere sfeer op het debuutalbum van het Mexicaanse duo. 

Estrella Sanchez keerde in het najaar van 2020 zonder Amor Amezcua, maar met twee andere muzikanten (Sebastian Neyra en Callum Brown) terug met Sentimiento Mundial, dat minstens evenveel indruk maakte. Echt makkelijk maakte Mint Field het ons niet met haar tweede album, want de songs op Sentimiento Mundial waren een stuk experimenteler dan die op het debuutalbum. Het was bovendien een nog donkerder album, waardoor David Lynch er wederom goed mee uit de voeten had gekund. 

Ons geduld werd sindsdien wat op de proef gesteld, maar na het live-album van vorig jaar is deze week het derde album van Mint Field verschenen. Op Aprender A Ser is Mint Field weer een duo dat naast Estrella Sanchez bestaat uit Sebastian Neyra, die op het vorige album ook van de partij was. Ook drummer Callum Brown is overigens wederom te horen, maar hij wordt dit keer genoemd als extra muzikant. 

Mint Field begon al voor de release van het tweede album met het opnemen van Aprender A Ser en heeft flink de tijd genomen voor het album. Ook het derde album van Mint Field is een album dat prima past bij een mysterieuze serie van David Lynch, maar het album lijkt verder maar in weinig op zijn twee voorgangers. De donkere wolken van het vorige album zijn opgetrokken en hebben plaatst gemaakt voor wat flarden veelkleurige nevel. 

Vergeleken met de vorige twee albums van Mint Field klinkt Aprender A Ser een stuk zweveriger en bovendien een stuk minder gruizig. De gitaarlijnen zijn nog steeds mooi, maar het Mexicaanse duo zet dit keer ook flink wat synths in. Ook de mix van invloeden is niet zo bont als op de eerste twee albums. Ik hoor nog wel wat invloeden uit de dreampop, maar de meeste andere invloeden zijn verdwenen en zijn vervangen door een wat ambient achtig geluid, hier en daar verrijkt met sfeervolle blazers en een toefje postpunk in een aantal tracks. 

Ook het nieuwe geluid van Mint Field past prachtig bij de dromerige zang van Estrella Sanchez, maar het effect van de muziek is dit keer totaal anders. Anders betekent niet dat het minder mooi is, want hoewel ik zeker verlang naar de unieke klanken van zowel Pasar De Las Luces als Sentimiento Mundial hebben ook de mooie en zweverige klanken van Aprender A Ser wel wat. Zeker op kille en donkere avonden is het bijzonder aangenaam wegdromen bij de fraaie klanken en de mooie zang en zorgen de Spaanse teksten voor nog wat extra magie. Erwin Zijleman

De muziek van Mint Field is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van het Mexicaanse duo: https://mintfield.bandcamp.com/album/aprender-a-ser.


Aprender A Ser van Mint Field verkrijgbaar via de Mania webshop: