26 november 2023

Happy Camper - The Both Of Us

Happy Camper maakt de wereld op The Both Of Us weer een beetje mooier met onweerstaanbaar lekkere popsongs, betoverende klanken, geweldige stemmen en zonnestralen met een flinke rand melancholie
The Both Of Us, het vierde album van de Nederlandse band Happy Camper, had in september zomaar de soundtrack van de nazomer kunnen worden, maar het album kreeg minder aandacht dan het album verdient. The Both Of Us is een album waarop de zon af en toe uitbundig schijnt, maar ook wanneer donkere wolken overdrijven is het vierde album van Happy Camper een album waarvan je alleen maar zielsveel kunt houden. Het is voor een belangrijk deel de verdienste van de geweldige zang van Leine, maar ook Job Roggeveen laat horen dat hij prima kan zingen en tekent bovendien voor een aantal geweldige en ook nog eens prachtig klinkende songs. Absoluut een van de beste albums van eigen bodem dit jaar.In september, toen de temperaturen nog makkelijk opliepen tot dertig graden, verscheen The Both Of Us van Happy Camper. Ik denk dat ik het album destijds niet eens heb beluisterd, maar toen ik het album deze week tegen kwam bij het opruimen van de fysieke en digitale stapels met nieuwe albums, viel ik direct als een blok voor de muziek van de Nederlandse band. 

The Both Of Us is al het vierde album van Happy Camper, wat in eerste instantie een project van de Nederlandse muzikant Job Roggeveen was. De muziek van Happy Camper is voor mij al jaren een blinde vlek en dat is best bijzonder. De muziek van de band wordt immers al sinds het prille begin uitgebracht op het Excelsior label, wat vrijwel altijd een keurmerk voor kwaliteit is. 

Job Roggeveen vertrouwde op de eerste albums van Happy Camper niet op zijn eigen stem en koos voor het inschakelen van gastzanger en gastzangeressen, wat uitstekend uitpakte, al ging het bonte palet aan stemmen wel wat ten koste van de consistentie. Op The Both Of Us heeft Job Roggeveen zijn stem weer gevonden en doet hij verder alleen een beroep op de prachtige stem van Leine, die al sinds het eerste album van Happy Camper van de partij is. 

The Both Of Us opent met de zonnestralen die we momenteel zo missen en herinnert aan de vrolijkste dagen van Belle And Sebastian, maar op een op andere manier heb ik ook associaties met de beste Franse zuchtmeisjes pop. De stemmen van Job Roggeveen en Leine passen prachtig bij elkaar en worden versterkt door de opgewekte klanken, waar vaak fraaie strijkers aan zijn toegevoegd. 

Na het beluisteren van de openingstrack van het vierde album van Happy Camper heb je direct de zomer in je bol en dat voelt echt heerlijk. The Both Of Us opent met zonnestralen, maar het is uiteindelijk een behoorlijk melancholisch album, waarop Job Roggeveen het einde van zijn huwelijk verwerkt. Toch is The Both Of Us zeker geen standaard breakup album, al is het maar omdat Happy Camper een album lang goed is voor onweerstaanbaar lekkere popsongs, die eventuele winterdepressies direct verdrijven. 

Ook wanneer de zonnestralen worden verruild voor wat donkerdere wolken kan ik alleen maar heel blij worden van de songs van Happy Camper. Het zijn songs die bijzonder smaakvol zijn ingekleurd met vaak de piano als basis en strijkers als extra laag versiering. Het zijn songs die direct bij eerste beluistering memorabel zijn, want Job Roggeveen beheerst de kunst van het schrijven van geweldige popsongs net zo goed als zo veel van zijn collega’s op het Excelsior label. 

De Nederlandse muzikant vertrouwde in het verleden vooral op de stemmen van anderen, maar ik vind de zang op The Both Of Us echt geweldig. Leine, die ooit de Grote Prijs van Nederland won (tweemaal zelfs) en vervolgens een prachtig solodebuut afleverde, laat met haar prachtige stem nog maar eens horen dat het doodzonde is dat haar solocarrière destijds niet echt van de grond kwam, maar ook de zang van Job Roggeveen draagt bij aan de hoge kwaliteit van The Both Of Us. 

Sinds mijn eerste kennismaking met het vierde album van Happy Camper kan ik niet stoppen met luisteren naar dit onweerstaanbaar lekkere en tegelijkertijd wonderschone album, dat in september helaas wat ondersneeuwde (en niet alleen bij mij). In het rijtje geweldige albums van eigen bodem dit jaar mag The Both Of Us wat mij betreft zeker niet ontbreken. Erwin Zijleman


The Both Of Us van Happy Camper is verkrijgbaar via de Mania webshop: