24 november 2023

Dori Freeman - Do You Recall

Do You Recall is al het vijfde album van de Amerikaanse singer-songwriter Dori Freeman, die, nog net wat meer dan op haar vorige albums, laat horen dat ze binnen de Amerikaanse rootsmuziek met de besten mee kan
Ik heb Dori Freeman al een paar keer een grote toekomst voorspeld, maar helaas is de Amerikaanse muzikante nog altijd behoorlijk onbekend. Hopelijk gaat het veranderen met haar vijfde album Do You Recall, dat de lat weer net een stukje hoger legt en niet onder doet voor de betere rootsalbums van 2023. Dori Freeman maakt op haar nieuwe album authentiek klinkende Amerikaanse rootsmuziek, kleurt deze prachtig in en betovert vervolgens met haar bijzonder mooie stem. De oude liefde voor de Appalachen folk is wat verdwenen, maar persoonlijk vind ik de wat eigentijdser klinkende songs op Do You Recall beter dan de songs op haar eerdere albums.


De Amerikaanse muzikante Dori Freeman debuteerde aan het begin van 2016 en maakte wat mij betreft direct indruk. Het titelloze debuutalbum van de muzikante uit Galax, Virginia, werd in een vloek en een zucht opgenomen met producer Teddy Thompson, maar klonk echt prachtig. Dori Freeman schakelde op haar debuutalbum makkelijk tussen Appalachen folk en Amerikaanse rootsmuziek van recentere datum en maakte vooral indruk met haar mooie en heldere stem, die af en toe aan Alison Krauss deed denken, maar ook herinnerde aan Emmylou Harris. 

De albums van Dori Freeman worden vooralsnog zeker niet bedolven onder de aandacht, maar ook met Letters Never Read uit 2017, Every Single Star uit 2019 en Ten Thousand Roses uit 2021 leverde de muzikante uit Virginia uitstekende albums af, die een beter lot verdiend hadden. Na drie albums die werden geproduceerd door Teddy Thompson koos Dori Freeman op Ten Thousand Roses voor haar echtgenoot Nicholas Falk, die ook het deze week verschenen Do You Recall produceerde. 

Op haar vorige album koos de Amerikaanse muzikante voor een net wat moderner en ook wat gevarieerder geluid en dat geluid is ook weer te horen op haar nieuwe album. Do You Recall doet me met enige regelmaat denken aan Loose Future van Courtney Marie Andrews, die ook niet meteen werd omarmd door de liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek, maar met haar vorig jaar verschenen album flink wat jaarlijstjes haalde. Ook Dori Freeman is met vijf uitstekende albums op haar naam klaar voor de doorbraak naar een groter publiek en haar nieuwe album is wat mij betreft haar beste album tot dusver. 

Do You Recall klinkt wat warmer en moderner dan met name de eerste drie albums van Dori Freeman, maar verwacht geen heftige flirts met pop op het album. Het is een album dat binnen de Amerikaanse rootsmuziek in meerdere hoeken uit de voeten kan, maar Do You Recall blijft de rootsmuziek elf tracks lang trouw. Dori Freeman maakte haar nieuwe album in haar thuisbasis Galax, Virginia, en tekende samen met haar echtgenoot Nicholas Falk voor een groot deel van de instrumenten. 

Snareninstrumenten domineren in het geluid van Dori Freeman op Do You Recall, maar net als op het eerder genoemde album van Courtney Marie Andrews zijn ook op dit album subtiele elektronische impulsen toegevoegd. In muzikaal opzicht klinkt Do You Recall bijzonder aangenaam en ook de songs van Dori Freeman zijn zeer aansprekend, maar ook dit keer trekt de Amerikaanse singer-songwriter vooral de aandacht met haar stem, die sinds haar debuutalbum uit 2016 alleen maar aan kracht heeft gewonnen. 

Bij ieder nieuw album van Dori Freeman begrijp ik niet waarom ze niet veel bekender is, maar zo sterk als bij haar nieuwe album heb ik dit nog niet gehad. Do You Recall is zo’n album dat je direct na eerste beluistering wilt koesteren en dat vervolgens zeker niet verzwakt, bijvoorbeeld omdat de persoonlijke teksten de aandacht trekken, prachtig snarenwerk je nog wat meer betovert of je nog wat steviger wordt gegrepen door de prachtige stem van Dori Freeman. Eind november is geen hele handige tijd voor het uitbrengen van een nieuw album, al is het ook een tijd waarin een prachtalbum als dit hopelijk net wat minder makkelijk ondersneeuwt. Erwin Zijleman

De muziek van Dori Freeman is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://dorifreeman1.bandcamp.com/album/do-you-recall.