12 november 2023

The Beatles 1962-1966 / The Beatles 1967-1970 (1973/2023)

Drie jaar na het uit elkaar vallen van The Beatles verschenen in 1973 de iconische verzamelaars in de rode en blauwe hoes en vijftig jaar later duiken ze opnieuw op met een fraaie nieuwe mix en flink wat extra tracks
De afgelopen jaren werd zo ongeveer alles wat The Beatles tussen 1962 en 1970 maakten opnieuw uitgebracht. Het was nog niet alles, want twee weken na de release van een ‘nieuwe’ Beatles single duiken ook The Beatles 1962-1966 en The Beatles 1967-1970 op in een nieuwe versie. De verzamelaars die bekend werden als het rode en het blauwe album zijn flink opgepoetst met voor veel tracks een nieuwe mix van Giles Martin (de zoon van George). Het klinkt allemaal prachtig, maar na alle andere reissues van de laatste jaren hebben het rode en het blauwe album vooral een sentimentele waarde. Een waarde die hoog kan zijn, zeker voor iedereen die opgroeide met deze twee iconische albums.Toen The Beatles in 1970 uit elkaar gingen was ik de kleuterjaren pas net ontgroeid, maar toen mijn interesse voor de popmuziek later in de jaren 70 begon te groeien, moest ik natuurlijk ook kennismaken met de muziek van de grootste Britse band aller tijden. Dat deed ik niet via de reguliere albums van de band, maar met de verzamelaars The Beatles 1962-1966 en The Beatles 1967-1970. Via het rode en het blauwe album leerde ik in ieder geval de singles van The Beatles kennen en raakte ik verknocht aan het werk van de band. Een hele generatie leerde het werk van The Beatles in deze jaren kennen via het rode en het blauwe album, want andere albums van de band zag ik destijds nauwelijks. 

De originele versies van de twee dubbele verzamelalbums heb ik volgens mij al lang niet meer, maar ik heb nog wel erbarmelijk klinkende illegale cd-versies, die ik ergens in de jaren 90 in een winkeltje in Hanoi op de kop tikte. De rode en de blauwe verzamelaar werden in 1993 op cd uitgebracht, maar trokken pas de aandacht met de in 2010 verschenen reissues, die verschenen op een moment dat ook al de twee delen Past Masters en de verzamelaar met alle nummer 1 hits van de Britse band (1) waren uitgebracht. 

Deze week verschijnen The Beatles 1962-1966 en The Beatles 1967-1970, uiteraard gestoken in de iconische rode en blauwe hoes, op cd en vinyl. Het komt vlak na de release van de ‘nieuwe’ single Now And Then, waardoor er in de maand na het alom geprezen nieuwe album van The Rolling Stones, ook weer sprake is van een heuse Beatles mania. 


Op voorhand had ik wel wat twijfels bij de noodzaak van de reissue van de iconische verzamelaars uit 1973. Er zijn zoals gezegd prima andere verzamelaars verschenen, er is een box-set met het complete studiowerk van The Beatles (in stereo en mono), er zijn de drie Anthology delen en bovendien verschenen er de afgelopen jaren al reissues van de studio albums van de band, steeds aangevuld met een schat aan extra materiaal. Het rode en het blauwe verzamelalbum hebben daarom vooral een sentimentele waarde, maar die is waarschijnlijk goed voor prima verkoopcijfers zo aan het einde van het jaar. 

Ik was in eerste instantie sceptisch over de deze week verschenen reissues, maar ik ben uiteindelijk toch gezwicht. Enerzijds omdat de sentimentele waarde van de iconische verzamelaars ook voor mij hoog is en anderzijds omdat de nieuwe uitvoeringen prachtig zijn. De meeste tracks op de albums zijn voorzien van een nieuwe mix, waardoor The Beatles 1962-1966 en The Beatles 1967-1970 in de nieuwe versie veel beter klinken dan de originelen. Ik ben lang niet altijd gek op nieuwe mixen, maar vooral de 2023 mixen van Giles Martin, de zoon van de legendarische Beatles producer George Martin, klinken fantastisch en laten details horen die me eerder zijn ontgaan. 

De originele verzamelaars zijn uitgebreid met een aantal extra tracks, maar grote verrassingen zitten er, buiten de nieuwe single Now And Then, niet tussen. Het toevoegen van de single is een milde vorm van geschiedvervalsing, maar het scheelt de aanschaf van de behoorlijk prijzige single. De digitale versies van de verzamelaars klinken overigens ook prima en bieden een goed alternatief voor de cd’s en het vinyl, al heeft het natuurlijk wel wat om na al die jaren die rode en blauwe hoes weer eens in handen te hebben. Erwin Zijleman


The Beatles 1962-1966 en The Beatles 1967-1970 zijn verkrijgbaar via de Mania webshop: