18 november 2023

Erny Belle - Not Your Cupid

De Nieuw-Zeelandse muzikante Erny Belle debuteerde een jaar geleden zeer overtuigend, maar zet flinke stappen op het prachtig klinkende Not Your Cupid, dat indruk maakt met mooie zang en avontuurlijke songs
In Nieuw-Zeeland is de zomerstop kennelijk nog niet begonnen, want deze week verscheen het tweede album van Aimee Renata, die net iets meer dan een jaar geleden veelbelovend debuteerde als Erny Belle. De Nieuw-Zeelandse muzikante maakt de belofte van haar debuut meer dan waar op Not Your Cupid. Erny Belle is nog beter gaan zingen, heeft een serie aangename maar ook spannende songs geschreven en heeft deze songs met veel fantasie ingekleurd. Het zijn songs waarop rootsmuziek en pop hand in hand gaan, maar liefhebbers van beide genres zullen makkelijk vallen voor de muzikale charmes van de muzikante uit Auckland, die flink verrast met dit uitstekende tweede album.De nieuwsbrief van de Nieuw-Zeelandse muziekwinkel Flying Out Records pikte het nieuwe album van Erny Belle er deze week helaas (nog) niet uit, maar gelukkig heb ik ook de nieuwsbrief van het roemruchte Nieuw-Zeelandse label Flying Nun Records nog, die het tweede album van de Nieuw-Zeelandse muzikante wel een podium gaf. 
Erny Belle debuteerde een jaar geleden met het uitstekende Venus Is Home, waarop de muzikante uit Nieuw-Zeeland invloeden uit de folk en country combineerde met invloeden uit de pop. Het album krijgt deze week een vervolg met Not Your Cupid. 

Erny Belle is het alter ego van Aimee Renata (Ngāpuhi) uit Tāmaki Makaurau, wat de Maori naam voor (een deel van) Auckland is. De Nieuw-Zeelandse muzikante heeft zelf ook een Maori achtergrond, maar die heeft niet veel invloed op de muziek van Erny Belle. Op haar debuutalbum Venus Is Home maakte Erny Belle indruk met sfeervol ingekleurde en knap in elkaar zittende popliedjes en met een mooie en karakteristieke stem. Ik was het album eerlijk gezegd al lang weer vergeten, maar toen ik er naar aanleiding van de release van het nieuwe album weer eens naar luisterde, was ik direct gecharmeerd van de muziek van Aimee Renata. 

Er is pas een jaar verstreken sinds het debuutalbum van Erny Belle, maar de progressie die ze laat horen op haar tweede album is indrukwekkend. Ook op Not Your Cupid verwerkt de Nieuw-Zeelandse muzikante zowel invloeden uit de rootsmuziek (en met name de country en folk) als uit de pop, maar ze heeft deze invloeden dit keer samengesmeed in een heel bijzonder geluid. 

Dat bijzondere zit hem vooral in de muziek op het album. In de openingstrack Bowman hoor je mooie bijdragen van gitaar en piano, maar de meeste aandacht wordt getrokken door het bijzondere vioolspel en vooral door de bijdragen van de sitar. Het laatstgenoemde instrument geeft de muziek van Erny Belle een wat psychedelisch tintje, maar heel zweverig wordt het niet. Door de bijzondere bijdragen van de viool en de sitar klinkt Not Your Cupid direct anders dan de talloze andere albums van vrouwelijke singer-songwriters die de afgelopen tijd zijn verschenen, maar desondanks drong het album zich bij mij direct nadrukkelijk op. 

Het is niet alleen de verdienste van de bijzondere klanken, want ook de zang op het tweede album van Erny Belle is bijzonder mooi. De muzikante uit Auckland is in vocaal opzicht gegroeid en sluit met haar stem prachtig aan bij de bijzondere klanken. De openingstrack van Not Your Cupid is van een bijzonder hoog niveau, maar in de tracks die volgen houdt Erny Belle dit niveau makkelijk vast. 

In een aantal tracks klinkt haar muziek net wat conventioneler, maar de instrumentatie, waarin de sitar met enige regelmaat terugkeert, blijft prachtig en hetzelfde geldt voor de zang. De tracks waarin wordt geëxperimenteerd met bijzondere wendingen, en dat zijn er nogal wat, vind ik het leukst, maar ook met de tijdloos klinkende rootssongs op het album met fraai steelguitar werk of stemmige akoestische gitaarakkoorden is helemaal niets mis en ook deze songs kunnen zomaar een onverwachte afslag nemen met bijzondere discussie of elektronische impulsen. Ik heb eigenlijk maar één ding aan te merken op Not Your Cupid en dat is dat het album met 31 minuten muziek aan de korte kant is, maar het is wel 31 minuten lang bijzonder mooi. Erwin Zijleman

De muziek van Erny Belle is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Nieuw-Zeelandse muzikante: https://ernybelle.bandcamp.com/album/not-your-cupid.