22 november 2023

Smoke Fairies - Carried In Sound

De muziek van het Britse duo Smoke Fairies verschoot in het verleden al vaker van kleur en doet dat ook weer op Carried In Sound, waarop Jessica Davies en Katherine Blamire de folk weer omarmen
Jessica Davies en Katherine Blamire zijn als Smoke Fairies niet zo populair als bijvoorbeeld de Zweedse zussen Johanna en Klara Söderberg van First Aid Kit, maar ook de Britse zangeressen zijn goed voor fraaie harmonieën en bovendien hebben ze inmiddels een mooi en gevarieerd oeuvre opgebouwd. Smoke Fairies keert op haar nieuwe album Carried In Sound weer wat terug naar de folk van haar eerste albums, al is de zang dit keer wat traditioneler en de muziek juist wat moderner. Carried In Sound is een album dat je wat vaker moet horen, maar als je dit doet valt er steeds meer op zijn plek in zowel de zang als in de muziek op dit mooie album van de twee Britse muzikanten.Toch wel enigszins tot mijn verbazing is het Britse duo Smoke Fairies met het deze week verschenen Carried In Sound al toe aan haar zesde officiële album. Met ook nog een stapeltje EP’s op hun naam zijn Jessica Davies en Katherine Blamire sinds 2010 behoorlijk productief en hiervoor maakten ze ook al twee albums in eigen beheer. Ik weet uit het verleden dat ik de muziek van Smoke Fairies meestal zeer kan waarderen, maar op een of andere manier verdwijnen de albums van de twee Britse muzikanten ook altijd weer snel uit mijn geheugen. 

Ik heb mijn geheugen daarom even opgefrist en heb de vorige paar albums van Smoke Fairies weer eens beluisterd. Het zijn albums waarop Jessica Davies en Katherine Blamire begonnen bij wat traditioneel en pastoraal klinkende Britse folk, hierna wat opschoven richting blues, vervolgens meer invloeden uit de pop toe lieten, om zich op het in 2020 verschenen Darkness Brings The Wonders Home te omringen met behoorlijk stevige gitaren. 

Van alle invloeden die het Britse duo de afgelopen 15 jaar omarmde bevielen de songs die zich vooral lieten beïnvloeden door Britse folk me het best en ik vind het persoonlijk dan ook goed nieuws dat Smoke Fairies zich op Carried In Sound weer wat meer laat beïnvloeden door deze Britse folk. 

Het Britse duo nam haar nieuwe album op tijdens een van de lockdowns tijdens de coronapandemie. Jessica Davies en Katherine Blamire sloten zich op in een klein tuinhuis en namen de basis van de songs voor het album op met één microfoon en een laptop. Het verklaart dat Carried In Sound een stuk soberder klinkt dan het vorige album, waarop de gitaren nog zo stevig ronkten. 

Op het nieuwe album van Jessica Davies en Katherine Blamire domineren de stemmen van de twee. Het zijn stemmen die flink van elkaar verschillen, waardoor de muziek van Smoke Fairies afwijkt van de muziek van alle zingende zussen die strooien met wonderschone harmonieën. De stemmen van de Britse zangeressen kleuren echter wel mooi bij elkaar, waardoor ook de harmonieën van Smoke Fairies zeer de moeite waard zijn. 

De folky songs op Carried In Sound werden in het tuinhuis voorzien van bijdragen van gitaren, piano en elektronica, die de wat traditioneel klinkende songs voorzien van een eigentijds tintje. Na het afronden van de originele opnames werden nog viola partijen toegevoegd door de Britse muzikante Neil Walsh, maar verder hoor je uitsluitend Jessica Davies en Katherine Blamire. 

Bij beluistering met de koptelefoon hoor je overigens veel beter hoe mooi het Britse tweetal bluesy gitaarlijnen heeft verstopt onder de traditioneel of zelfs wat pastoraal klinkende folky vocalen. Het levert een mooi contrast op tussen de traditioneel aandoende vocalen die herinneren aan oude Britse folk en de veel moderner klinkende accenten in de instrumentatie. 

Carried In Sound is overigens een album dat mooier en interessanter wordt wanneer je het vaker hoort. Misschien is dat het recept om de muziek van dit interessante Britse duo langer in het geheugen te houden, want nu ik me weer wat verdiept hebt in de muziek van Smoke Fairies ben ik onder de indruk van de vocale kracht en zeker ook de muzikale veelzijdigheid van Jessica Davies en Katherine Blamire. Erwin Zijleman

De muziek van Smoke Fairies is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van het Britse tweetal: https://smokefairiesband.bandcamp.com/album/carried-in-sound.


Carried In Sound van Smoke Fairies is verkrijgbaar via de Mania webshop: