29 november 2023

Katja Kruit - Live A Little More

Katja Kruit laat op haar debuutalbum Live A Little More horen dat een uitstekend country en bluegrass album echt niet alleen in het diepe zuiden van de Verenigde Staten kan worden gemaakt
2023 leverde al veel mooie countryalbums op, maar op de valreep komt er nog een bij. Ook dit jaar kwamen de meeste goede countryalbums uit het zuiden van de Verenigde Staten, maar Katja Kruit komt uit Delft. Met Live A Little More heeft de Nederlandse muzikante echt een prima countryalbum afgeleverd. Het is een album dat opvalt door fraai snarenwerk, met een hoofdrol voor de dobro en lap steel van Katja Kruit, maar ook de zang van de Nederlandse singer-songwriter mag er zijn. En omdat Live A Little More ook nog eens een serie fraaie songs bevat kan Katja Kruit de internationale concurrentie wat mij betreft best aan. Een aangename verrassing in de laatste weken van 2023.Dat goede countrymuziek niet alleen binnen de stadsgrenzen van Nashville, Tennessee, wordt gemaakt is algemeen bekend, maar countrymuziek uit Delft ben ik volgens mij nog niet eerder tegengekomen. Delft is de thuisbasis van de Nederlandse singer-songwriter Katja Kruit, die deze week haar debuutalbum Live A Little More heeft afgeleverd. 

Katja Kruit heeft Amerikaanse wortels en al sinds haar jeugd een voorliefde voor Amerikaanse rootsmuziek. Die liefde werd vergroot toen ze in de Verenigde Staten een aantal workshops volgde om het bespelen van de dobro onder de knie te krijgen, waarbij ze onder andere dobro legende Jerry Douglas tegen het lijf liep. 

Tijdens de leegte van de coronapandemie schreef de Nederlandse muzikante een flinke serie songs, waarvan er dertien zijn terecht gekomen op haar debuutalbum. Het is een debuutalbum dat me zeer aangenaam heeft verrast en Katja Kruit wat mij betreft op de kaart zet als smaakmaker binnen de Nederlandse country scene. 

Live A Little More maakt om te beginnen indruk met een mooi en authentiek klinkend rootsgeluid. Katja Kruit blijft ver weg van de wat gladde Nashville countrypop en eert op haar debuutalbum de tradities van de countrymuziek, met hier en daar wat uitstapjes richting bluegrass en af en toe een vleugje blues. 

Het geluid van de Nederlandse muzikante wordt gedomineerd door snareninstrumenten, met een hoofdrol voor de dobro en de lap steel van Katja Kruit zelf. Het geluid op Live A Little More wordt vervolgens verrijkt met akoestische en elektrische gitaren, mandoline, piano, viool, contrabas en drums. Het is een geluid zonder opsmuk, maar door de bijdragen van nogal wat snareninstrumenten en het resonerende geluid van de dobro en de lap steel klinkt het debuutalbum van Katja Kruit aangenaam warm. 

In muzikaal opzicht sluit het debuutalbum van de muzikante uit Delft naadloos aan bij de authentieke country en bluegrass zoals die in het zuiden van de Verenigde Staten wordt gemaakt en dat doet Katja Kruit ook met haar zang. De stem van Katja Kruit leent zich uitstekend voor de countrymuziek die ze maakt op haar eerste album. Het is een stem die krachtig en gloedvol kan klinken, maar er klinkt ook flink wat emotie door in de zang, wat de songs op Live A Little More voorziet van een puur en oprecht karakter. 

Met de songs hebben we nog een sterk punt van het debuutalbum van de Nederlandse muzikante te pakken. Katja Kruit schreef het merendeel van de songs op het album in een tijd waarin de coronapandemie flink wat beperkingen oplegde, wat een serie persoonlijke songs heeft opgeleverd. 

Zeker in de wat melancholisch aandoende songs versterken de stem van Katja Kruit en het geweldige snarenwerk op het album elkaar op zeer fraaie wijze en doet de muzikante uit Delft met haar debuutalbum niet onder voor de betere countryalbums die dit jaar in de Verenigde Staten werden gemaakt. 

Eind november een album uitbrengen is meestal niet de handigste zet, maar het biedt Katja Kruit de kans om wat makkelijker aandacht te trekken nu de spoeling relatief dun is. Hopelijk zijn liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek en countrymuziek en bluegrass in het bijzonder nog bij de les aan het einde van het jaar, want Live A Little More van Katja Kruit is een album dat ze echt niet willen missen. Erwin Zijleman

De muziek van Katja Kruit is verkrijgbaar via de website van de Nederlandse muzikante: https://www.katjakruit.nl.