11 november 2023

Carla Geneve - Hertz

De Australische muzikante Carla Geneve debuteerde vorig jaar veelbelovend, maar is nog veel beter op haar tweede album Hertz, dat een meer ingetogen geluid laat horen en indruk maakt met een aantal zeer persoonlijke songs
Carla Geneve is een muzikante uit het Australische Perth, die niet zo heel lang geleden hoorde dat ze een bipolaire stoornis heeft. Hierdoor viel er veel op zijn plek, maar de heftige diagnose moest ook een plek krijgen. Dat gebeurt in de songs op het nieuwe album van Carla Geneve, Hertz. Het is een album dat afstand neemt van het lekker stevige rockgeluid op het vorig jaar verschenen debuutalbum van de Australische muzikante. Op Hertz hebben invloeden uit de Americana en folk aan terrein gewonnen en kiest Carla Geneve voor een meer ingetogen geluid. Het pakt geweldig uit, want Hertz klinkt prachtig en maakt indruk met bijzonder mooie zang en indringende verhalen.Carla Geneve is een singer-songwriter uit het Australische Perth, die vorig jaar debuteerde met het album Learn To Like It en een week of twee geleden haar tweede album Hertz uitbracht. Ik heb het debuutalbum van de Australische muzikante vorig jaar niet beluisterd, maar als ik dit wel had gedaan was ik zeker onder de indruk geweest van het album en had ik Carla Geneve vast een belofte voor de toekomst genoemd. 
Op Learn To Like It vermaakte Carla Geneve met een lekker ruwe en stevige mix van rootsrock en indierock en overtuigde ze als zangeres en als songwriter. 

Overtuigen doet ze nog wat meer op haar tweede album Hertz, dat de belofte van haar debuutalbum helemaal waar maakt. Learn To Like It is nog geen anderhalf jaar oud, maar toch klinkt het nieuwe album van Carla Geneve duidelijk anders dan zijn voorganger. Op Hertz zijn de invloeden uit de rock wat naar de achtergrond verdwenen en verruild voor een veel minder stevig geluid. Het is een geluid waarin een akoestische basis fraai wordt gecombineerd met een wat broeierig en donker geluid, waarin verschillende invloeden zijn verwerkt.

De muziek van Carla Geneve kan met een beetje fantasie nog steeds worden omschreven als indierock, maar bevat dit keer veel meer invloeden uit de Americana en de folk. Het tempo ligt op Hertz beduidend lager en het gitaargeluid is een stuk subtieler dan op het debuutalbum. In veel songs op Hertz wordt de spanning prachtig opgebouwd, maar tot echte uitbarstingen komt het dit keer niet, wat de kracht van de songs op het album overigens alleen maar ten goede komt. 

Wat is gebleven is de prima stem van Carla Geneve, die alleen maar mooier wordt wanneer ze wat meer ingetogen zingt. De Australische muzikante heeft een aangenaam warm geluid, wat wordt versterkt door het zeer sfeervolle gitaarwerk, maar ze zingt op haar nieuwe album ook met veel gevoel. Dat is niet zonder reden, want Hertz is een zeer persoonlijk album, waarop Carla Geneve vertelt hoe het is om te leven met een bipolaire stoornis. Ze kreeg de diagnose nog niet zo heel lang geleden, waardoor je de worsteling met deze nieuwe werkelijkheid hoort in haar songs. De muzikante uit Perth heeft haar stemmingswisselingen fraai verwerkt in haar songs, die zonnig en opgewekt kunnen klinken, maar die ook kunnen zijn voorzien van flink wat melancholie. 

Carla Geneve bevindt zich ver van het epicentrum van de vrouwelijke indierock van het moment en even ver van Nashville dat hoor je. Waar veel jonge vrouwelijke singer-songwriters zich momenteel stevig laten beïnvloeden door de smaakmakers die vanuit Los Angeles of Nashville opereren, klinkt de muziek van Carla Geneve duidelijk anders, al verwerkt ze invloeden uit beide kampen in haar bijzondere muziek. Hertz zal zeker in de smaak vallen bij liefhebbers van de vrouwelijke indierock van het moment, maar liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek kunnen waarschijnlijk nog veel beter uit de voeten met het album. 

Zeker nu ik het album wat vaker heb beluisterd ben ik onder de indruk van de groei die Carla Geneve in nog geen anderhalf jaar tijd heeft doorgemaakt. De ingetogen en kwetsbare songs op Hertz vragen veel meer van haar zang en voordracht dan de wat stevigere songs op haar debuutalbum, maar de Australische muzikante kan het makkelijk aan en maakt op Hertz veel indruk met een serie wonderschone maar ook intieme en persoonlijke songs, die nog lang aan kracht winnen. Erwin Zijleman

De muziek van Carla Geneve is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Australische muzikante: https://carlageneve.bandcamp.com/album/hertz.