17 november 2023

Hannah White - Sweet Revolution

De Britse muzikante Hannah White laat op haar uitstekende nieuwe album Sweet Revolution horen dat goede Americana niet alleen in Nashville wordt gemaakt en steekt haar Amerikaanse concurrenten naar de kroon
In het Verenigd Koninkrijk wordt de muziek van de Britse muzikante Hannah White al langer op de juiste waarde geschat, maar in Nederland trok ze vooral aandacht met het album dat ze in 2020 maakte met de Noorse band The Nordic Connections. Dat ze het in het Verenigd Koninkrijk bij het juiste eind hebben laat Hannah White horen op haar nieuwe album Sweet Revolution, dat moet worden gerekend tot de beste Americana albums van 2023. Het is een album dat opvalt door een zeer smaakvolle instrumentatie met vooral invloeden uit de countrymuziek, door een serie uitstekende songs en zeker ook door de stem van Hannah White, die zich kan meten met de beste countryzangeressen. Prachtig.Hannah White ken ik alleen van het in de zomer van 2020 verschenen titelloze album dat ze maakte met de band The Nordic Connections. Het is een album dat klonk alsof het in het diepe zuiden van de Verenigde Staten was gemaakt, maar het album werd opgenomen in het Noorse Bergen, de thuisbasis van The Nordic Connections. Ook de wieg van Hannah White stond niet in het zuiden van de Verenigde staten, maar in het Verenigd Koninkrijk, maar de Britse zangeres en de Noorse band maakten wat mij betreft een van de mooiste Amerikaanse rootsalbums van 2020. 

Het vrijwel live opgenomen album liet zich vooral beïnvloeden door de Amerikaanse countrymuziek, maar liet zich zeker niet in het keurslijf van de Nashville country persen. Ik heb het album van de week weer eens beluisterd en was direct weer onder de indruk van de prachtige klanken van The Nordic Connections en de geweldige stem van Hannah White. 

De Britse zangeres dook deze week op met een nieuw album, nadat ze vorig jaar ook al een album uitbracht. Dat album (About Time) heb ik, ondanks de lovende woorden van de Britse muziekpers en ondanks het in de wacht slepen van een UK Americana award, gemist, maar Sweet Revolution trok deze week onmiddellijk mijn aandacht. Op Sweet Revolution doet Hannah White het zonder The Nordic Connections, maar het nieuwe album van de muzikante uit Londen ligt voor een belangrijk deel in het verlengde van het uitstekende album uit 2020. 

De Britse muzikante maakt nog steeds Amerikaanse rootsmuziek die niet onder doet voor het beste dat momenteel in de Verenigde Staten wordt gemaakt. Ook dit keer laat Hannah White zich vooral beïnvloeden door de countrymuziek, maar ze staat zeker open voor andere invloeden, die hier en daar aan de oppervlakte komen. Een aantal tracks klinkt bluesy, een aantal tracks flirt voorzichtig met pop en hier en daar duiken wat Keltische invloeden op, maar Sweet Revolution is uiteindelijk toch vooral een countryalbum. 

Hannah White profiteerde de vorig keer van een subliem spelende band, maar ook op Sweet Revolution heeft ze zich omringd met een aantal uitstekende muzikanten. Het album is voorzien van een warm en zeer sfeervol geluid, dat vol zit met fraaie individuele bijdragen, maar dat ook klinkt als een geheel. Met name de bijdragen van de viool, de pedal steel en het Hammond orgel zijn prachtig, maar ook de subtielere klanken van andere instrumenten zorgen voor een fraai geluid, dat ruimtelijk en open klinkt. Het is een geluid waarin de geweldige stem van Hannah White uitstekend tot zijn recht komt. 

De muzikante uit Londen klonk drie jaar geleden als een grote countryzangeres uit het verleden en dat doet ze ook weer op Sweet Revolution, waarop ze ook niet onder doet voor de grote countryzangeressen uit het heden. Hannah White kan flink uitpakken met haar stem, maar ze zingt ook prachtig ingetogen en doet dat met veel gevoel, waardoor de songs op het album zich makkelijk opdringen. 

Ook Sweet Revolution klinkt weer als een album dat ook heel veel jaren geleden gemaakt had kunnen zijn in het diepe zuiden van de Verenigde Staten of, beter gezegd, als een stapel albums uit dit verleden, want Sweet Revolution klinkt nog een stuk veelzijdiger dan het album met The Nordic Connections. Het levert een geweldig rootsalbum op dat voor de afwisseling eens niet uit Nashville komt. Erwin Zijleman